Moscato d’Asti med god, sötsur wok!

Castiôn Moscato d’Asti - wokad biff

Fizzig Moscato… har du ett piggt pärlande halmgult vin i glaset som doftar av vita blommor och intensivt och med en dov smak av söta toner som vit persika eller mogna aprikoser, lite citrus eller apelsin och med ett stänk av salvia? Oddsen är att du njuter av en Moscato d’Asti!

Moscato d’Asti DOCG är en av de mest berömda och mest omtyckta appellationenerna i Piemonte, nordvästra Italien och i de 52 kommunerna som tillåter produktionen av detta vin, tillverkas det av nästan alla producenter i Asti och är ett vin med en lång tradition i vinregionen. Vinet är tillverkat av Muscat-druvan, eller som det franska namnet Moscat Blanc a Petits Grains druvor eller Moscato Bianco på italienska, som odlas på vingårdar i bergen strax söder om staden Asti och runt omkring hela medelhavet. Denna speciella druvsort har odlats i Piemonte sedan 1200-talet som man vet säkert.

Många tycker om Moacato eftersom den är lite halvsöt och så frisk att den passar som mingeldrink till nästan alla gäster eller som apéritif eller varför inte till maten eller kan med fördel matchas till desserter som den klassiska panettonen eller med andra torra bakverk gjorda med hasselnötter eller mandlar.

Castiôn Moscato d’Asti - håller i flaska och häller upp

Vad som är typiskt för vinets fans är att alla älskar ett friskt och fräscht aromatiskt och mousserande vin med lägre alkoholhalt och med en uttrycklig italiensk profil som vinet ändå är. Faktum är: fattar man tycke för detta fräscha och smakfulla vin – och det är vi många som gör – som är man fast! 

Moscato d’Asti har de senaste åren bar blivit populärare. Men vad är det som gör det så unikt?

  • det är ett pärlande vin som ger en festlig känsla
  • det har en härlig aromatisk och ljuvliga aromer i doft och smak
  • det har en låg alkoholhalt, oftast omkring 5% – kan drickas vardag som fest
  • det är ett mångsidigt vin som passar till buffén, maten och efterrätten

Det finns många olika stilar av Mocato-vin men det bör inte förväxlas med det mousserande Asti Spumante som också tillverkad av Moscato Bianco men är ett vin med en helt annan stil. Den största skillnaden mellan dessa två vintyper ligger faktiskt i bubblorna, då Spumanten dels utsatts för mer tryck när det gäller kolsyra vilket ger den en livligare fizz. Spumanten är också något torrare i stilen och har en alkoholnivå om ligger på omkring 9 %, alltså något högre.  

Produktionsprocessen för Moscato d’Asti sker enligt “Asti-metoden” och skiljer sig helt från exempelvis det sätt som man gör Champagne på, där man använder sig av méthode traditionnelle (champagnemetoden). Moscato d’Asti vinet jäser inte på flaska utan helt i ståltankar under högt tryck och bildar kolsyra tills man nått en viss alkoholnivå. Då avbryts processen och kolsyran ger ett pärlande vin med restsötma. Vinet kyls ner till noll grader, sedan klarnas vinet, filtreras och buteljeras.

Dags att prova en Moscato d’Asti?  

Om man vill servera ett gott vin som passar koreanska, thailändska och vietnamesiska rätter alldeles utmärkt, ska man välja Moscato d’Asti eftersom det är ett aromatiskt vin som är en bra kombo till kryddor som ingefära, chili och vitlök. Du kan med fördel välja nötkött, kyckling eller räkor. Vi wokar en biff i Teriyaki-stil och serverar ett fräscht och kritikerrosat vin, Castiôn Moscato d’Asti DOCG om är stiltypiskt ifrån Piemonte. Ett fräscht och lyxigt vin med en frisk, aromatisk sötma, en alkoholhalt på 5,5 % och med härlig, pärlande mousse som är full med läckra, mysiga aromer av doftande fläder, päron, härliga feta honungstoner samt lime.

Castiôn Moscato d’Asti - en flaska

Guldfärgade Castiôn Moscato d’Asti är till 100 % framställd av muskatdruvan, Moscato Bianco och vi tror att den kommer att bli en trevlig bekantskap för dig som tycker om de italienska pärlande och fräscha vinerna. Detta vin har en fin spritsig och fyllig fruktighet som är trevligt balanserad tillsammans med den friska syran.

Detta vin är ett utmärkt och behagligt vitt pärlande vin, med en speciell söt och rund smak, samt en fräsch finish. Oavsett du bjuder på en krämig Stilton, mogna jordgubbar eller smörslungad vit sparris så passar Castiôn Moscato d’Asti mycket bra och den blir perfekt till vår asiatiska wok!

Bra pris, uppfriskande karaktär och härliga bubblor – vad kan man mer begära? 

Sötsur wokad biff Teriyaki i gult, rött och grönt!

Castiôn Moscato d’Asti - wokad biff

Att woka går fort och för detta smakfulla recept behöver du endast nötkött, paprika, broccoli, ingefära, vitlök och sesamfrö. Vi börjar med att göra en sötsur sås och sedan wokar vi kött och grönsaker som det räcker till 4 personer. Det hela blir klart på ett kick!

Steg 1 – woksåsen

  • 4 dl ananasjuice
  • ½ tsk sambal
  • 3 msk majsena
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk risvinäger
  • 4 msk råsocker
  • 3 msk japansk soja

Rör ihop alla ingredienser och värm allt i en kastrull.  Ställ undan till senare.

Steg 2 – woken

  • 500 g strimlad ryggbiff
  • 1 broccolihuvud, dela i små buketter
  • 1 röd paprika, strimla
  • 1 gul paprika, strimla
  • 1 röd chili, finhackas (med eller utan kärnor)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 172 dl rostade sesamfrön

Börja med att lätt rosta sesamfrön i stekpanna utan olja. Häll i en skål och ställ undan

Ansa och skär paprika i strimlor och plocka isär broccolin.

Hetta upp rapsolja i en stor wok och woka sedan köttet och fräs på i några minuter tillsammans med chilin. Ta ut köttet och lägg på ett separat fat.

Låt chilin ligga kvar och woka paprikan och broccolin med lite olja och fräs i några minuter.

Tillsätt köttet, vitlökar och ingefära.

Häll på woksåsen och blanda ihop allt och strö sesamfrön över rätten.

Servera med glasnudlar eller ris.

Klart!

Läs mer om Piemontes viner:

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna