Fizzig Moscato… har du ett piggt pärlande halmgult vin i glaset som doftar av vita blommor och intensivt och med en dov smak av söta toner som vit persika eller mogna aprikoser, lite citrus eller apelsin och med ett stänk av salvia? Oddsen är att du njuter av en Moscato d’Asti!
Moscato d’Asti DOCG är en av de mest berömda och mest omtyckta appellationenerna i Piemonte, nordvästra Italien och i de 52 kommunerna som tillåter produktionen av detta vin, tillverkas det av nästan alla producenter i Asti och är ett vin med en lång tradition i vinregionen. Vinet är tillverkat av Muscat-druvan, eller som det franska namnet Moscat Blanc a Petits Grains druvor eller Moscato Bianco på italienska, som odlas på vingårdar i bergen strax söder om staden Asti och runt omkring hela medelhavet. Denna speciella druvsort har odlats i Piemonte sedan 1200-talet som man vet säkert.
Många tycker om Moacato eftersom den är lite halvsöt och så frisk att den passar som mingeldrink till nästan alla gäster eller som apéritif eller varför inte till maten eller kan med fördel matchas till desserter som den klassiska panettonen eller med andra torra bakverk gjorda med hasselnötter eller mandlar.

Vad som är typiskt för vinets fans är att alla älskar ett friskt och fräscht aromatiskt och mousserande vin med lägre alkoholhalt och med en uttrycklig italiensk profil som vinet ändå är. Faktum är: fattar man tycke för detta fräscha och smakfulla vin – och det är vi många som gör – som är man fast!
Moscato d’Asti har de senaste åren bar blivit populärare. Men vad är det som gör det så unikt?
- det är ett pärlande vin som ger en festlig känsla
- det har en härlig aromatisk och ljuvliga aromer i doft och smak
- det har en låg alkoholhalt, oftast omkring 5% – kan drickas vardag som fest
- det är ett mångsidigt vin som passar till buffén, maten och efterrätten
Det finns många olika stilar av Mocato-vin men det bör inte förväxlas med det mousserande Asti Spumante som också tillverkad av Moscato Bianco men är ett vin med en helt annan stil. Den största skillnaden mellan dessa två vintyper ligger faktiskt i bubblorna, då Spumanten dels utsatts för mer tryck när det gäller kolsyra vilket ger den en livligare fizz. Spumanten är också något torrare i stilen och har en alkoholnivå om ligger på omkring 9 %, alltså något högre.
Produktionsprocessen för Moscato d’Asti sker enligt ”Asti-metoden” och skiljer sig helt från exempelvis det sätt som man gör Champagne på, där man använder sig av méthode traditionnelle (champagnemetoden). Moscato d’Asti vinet jäser inte på flaska utan helt i ståltankar under högt tryck och bildar kolsyra tills man nått en viss alkoholnivå. Då avbryts processen och kolsyran ger ett pärlande vin med restsötma. Vinet kyls ner till noll grader, sedan klarnas vinet, filtreras och buteljeras.
Dags att prova en Moscato d’Asti?
Om man vill servera ett gott vin som passar koreanska, thailändska och vietnamesiska rätter alldeles utmärkt, ska man välja Moscato d’Asti eftersom det är ett aromatiskt vin som är en bra kombo till kryddor som ingefära, chili och vitlök. Du kan med fördel välja nötkött, kyckling eller räkor. Vi wokar en biff i Teriyaki-stil och serverar ett fräscht och kritikerrosat vin, Castiôn Moscato d’Asti DOCG om är stiltypiskt ifrån Piemonte. Ett fräscht och lyxigt vin med en frisk, aromatisk sötma, en alkoholhalt på 5,5 % och med härlig, pärlande mousse som är full med läckra, mysiga aromer av doftande fläder, päron, härliga feta honungstoner samt lime.

Guldfärgade Castiôn Moscato d’Asti är till 100 % framställd av muskatdruvan, Moscato Bianco och vi tror att den kommer att bli en trevlig bekantskap för dig som tycker om de italienska pärlande och fräscha vinerna. Detta vin har en fin spritsig och fyllig fruktighet som är trevligt balanserad tillsammans med den friska syran.
Detta vin är ett utmärkt och behagligt vitt pärlande vin, med en speciell söt och rund smak, samt en fräsch finish. Oavsett du bjuder på en krämig Stilton, mogna jordgubbar eller smörslungad vit sparris så passar Castiôn Moscato d’Asti mycket bra och den blir perfekt till vår asiatiska wok!
Bra pris, uppfriskande karaktär och härliga bubblor – vad kan man mer begära?
Sötsur wokad biff Teriyaki i gult, rött och grönt!

Att woka går fort och för detta smakfulla recept behöver du endast nötkött, paprika, broccoli, ingefära, vitlök och sesamfrö. Vi börjar med att göra en sötsur sås och sedan wokar vi kött och grönsaker som det räcker till 4 personer. Det hela blir klart på ett kick!
Steg 1 – woksåsen
- 4 dl ananasjuice
- ½ tsk sambal
- 3 msk majsena
- 2 msk sesamolja
- 1 msk risvinäger
- 4 msk råsocker
- 3 msk japansk soja
Rör ihop alla ingredienser och värm allt i en kastrull. Ställ undan till senare.
Steg 2 – woken
- 500 g strimlad ryggbiff
- 1 broccolihuvud, dela i små buketter
- 1 röd paprika, strimla
- 1 gul paprika, strimla
- 1 röd chili, finhackas (med eller utan kärnor)
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
- 172 dl rostade sesamfrön
Börja med att lätt rosta sesamfrön i stekpanna utan olja. Häll i en skål och ställ undan
Ansa och skär paprika i strimlor och plocka isär broccolin.
Hetta upp rapsolja i en stor wok och woka sedan köttet och fräs på i några minuter tillsammans med chilin. Ta ut köttet och lägg på ett separat fat.
Låt chilin ligga kvar och woka paprikan och broccolin med lite olja och fräs i några minuter.
Tillsätt köttet, vitlökar och ingefära.
Häll på woksåsen och blanda ihop allt och strö sesamfrön över rätten.
Servera med glasnudlar eller ris.
Klart!
Läs mer om Piemontes viner: