Hem » Vin Fakta » Malbec – Argentinas signaturdruva!

Malbec – Argentinas signaturdruva!

Malbec - Argentina vingård med vy över Anderna - Vinjournalen.se

Malbec ses fortfarande som den franska druvan och fram till 60-talet, där någonstans i tiden, var den ganska populär bland annat i Bordeaux. Den var mer känd som en av de 6 kungliga druvorna som fick ingår i en Bordeaux-blandning tillsammans med de stiliga druvorna Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, förstås men även Petit Verdot, och mer sällan Carménère. Dagens Bordeaux-viner innehåller oftast minst tre av dessa druvor.

Malbecs resa

Men Malbec är en något speciell druva och en lättare än en Cabernet Sauvignon kanske. I druvan samsas en svart, mörk bärsmak och med nyanser av vanilj, läder, trä med en naturlig balans av tanniner och syra som gör vinerna till perfekta matviner. Men, trots sitt kraftiga skal inte Malbec inte lika motståndskraftig som exempelvis Syrah eller Cabernet Sauvignon. Så Malbec är druvan som började resa. Långt bort. Till Kalifornien och ännu längre, ända bort till Argentina, där den planterades av den franska botanisten Miguel Pouget på 1860-talet och fick ett nytt liv i Mendoza. Till att börja med.

Idag är den definitivt Argentinas signaturdruva i detta land har druvan expanderat mer än någon annan stans i världen. Chile hängde på där ett tag, men verkar just nu favorisera Cabernet Sauvignon framför Malbec. Idag odlas Malbec över hela Argentina. Sedan 1990 till idag har cirka 24 000 hektar planterats av druvan.

Malbec - blå druvklasar

I Argentina älskar man helt enkelt Malbec. 80% av alla Malbec-druvor i världen odlas här. Denna rika, mörka och koncentrerade druvan med sina läckra smaker och teorin är att eftersom de argentinska vinproducenterna verkligen tycker om druvan, så trivs den utmärkt i Argentina och nästan 40 procent av druvorna som man gör vin av i landet är Malbec. Därefter följer Cabernet Sauvignon till nästan 14% och Chardonnay till 9%. Sedan en mindre mängd av alla andra druvor.

Temperatur och höga höjder

Hemligheten med Malbec och Argentina är att den frodas på högre höjder där den kan lapa sol hela dagen för att sedan ta en svalare paus på natten. Men det viktigaste är att på soliga höga terrasser har Malbec fått utveckla en helt ny profil med fler fruktiga aromer samtidigt silkeslena tanniner. Det är framför allt vinproducenterna i Uco Valley, Uco-dalen, en vinregion som ligger ungefär 1 timmes bilfärd sydväst om Mendoza som formar Malbecs framtid och en region som på höga höjder gör landets bästa Malbec-viner.

Uco-dalens finess är dess extrema höjdvariationer, men också stora temperaturskillnader och variationer i jordmånen och solljusets intensitet. Den årliga medeltemperaturen ligger på 14°C och höjderna varierar på mellan 900–1 200 meter över havet. Konstigt egentligen, för här råder stora temperaturskillnader, så stora att vissa dagar an det skilja 25-30 grader mellan dag och natt under vintermånader. Men detta ger en lång växtsäsong, fler än 250 soliga dagar om året, ganska lite regn… ja, då blir det kvalitetsdruvor. Kombinationen av höga höjder, alluvial jord och vatten från Anderna verkar göra underverk med vinerna.

Argentinas Malbec viner

Argentinska vinregioner ligger på ungefär samma avstånd från ekvatorn som de allra finaste vinregionerna i Frankrike, Italien och även i Kalifornien, en här får man fler knoppar på vinstockarna och således större avkastning. I Uco Valleys ideala torra klimat får producenterna sällan uppleva de vanligaste sjukdomar som påverkar vinstockar runt om i världen. Här får istället druvorna en utmärkt fruktighet och resultatet blir intensiva viner med fin struktur, snygga tanniner, koncentrerade smaker och mörka, utvecklade färger och aromer.

malbec - ett medelålders par dricker vin

I Argentina har vinproducenterna skapat sina egna unika viner av Malbec och eftersom det mesta av Malbec-druvan finns just där, så är vinerna idag lätta att hitta över hela världen. Prisvärda viner som förstås inte åldras lika länge på ek som i Bordeaux, utan de flesta av dessa bärstinna viner spenderar 6-9 månader på ekfat. Men sedan gör man givetvis också mer komplexa, fylliga och smakfulländade viner men en något dyrare prislapp som ligger 15 månader eller ännu längre på fat.  

Trots att det betraktas som en del av den stora Mendoza-regionen, så har Uco-dalen i allra största grad fått erkännande från vinexperter jorden runt som ett eget unikt område. Regionen är också hem för flera av Argentinas bästa producenter. Och på grund av det fantastiska klimatet hittar man här de många etablerade Bordeaux-producenter som Lurton, Dassault, Rothschild och Rolland som också utvecklat sin vinproduktion här.

Prova och bedöm själv!

Du har säkert redan druckit röda viner från Argentina, men vi uppmanar dig nu att dricka viner med solodruva Malbec och då mer speciellt tänka på hur unika vinerna faktiskt är och smakar. Gör ett eget smakprov till mycket bra priser med våra Malbec-tips!

malbec - de tre provade vinerna

När man smakar på fruktiga och ekologiska Cameleon Selection Malbec 2019 (SB nr 6581) för 79 kr undrar man hur producenten får ihop ett så pass gott vin till det priset. Fylligt, smakfullt, svarta bär, lakrits och viol. Dessutom har vinet en fin ekfatskaraktär.  

Lite mer komplex och ännu mer fylligt är det über-fylliga och läckra Alegoria Malbec 2018 (SB nr 2161) för 119 kr Lite fler nyanser i detta vin och lite mer smaker, pepprigt, örtigt, nougat och snygga aromer av ekfat. 15 månaders lagring på ek.

För 159 kr och fortfarande till superpris finns Quara Single Vineyard Malbec 2017 (SB nr 6551) från gammal etablerad producent. Vinet är ytterligare ett snäpp komplexare, saftigare, fylligare, smakfullare och ett underbart matvin för att inte tala om grillvin!

Så goda och prisvänliga viner, eller hur? Vad tycker ni?

Läs mer om Argentinas viner:

Frågor och svar:

Vilken druva betraktas som Argentinas signaturdruva?

Malbec betraktas som Argentinas signaturdruva.

Varifrån kommer Malbec ursprungligen?

Malbec kommer ursprungligen från Frankrike, där den var populär i Bordeaux fram till 60-talet.

Vilken annan druva är vanligtvis inkluderad i Bordeaux-blandningar tillsammans med Malbec?

Andra druvor som vanligtvis ingår i Bordeaux-blandningar är Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och ibland Carménère.

Vilket land odlar 80% av alla Malbec-druvor i världen?

Argentina odlar 80% av alla Malbec-druvor i världen.

Vilken argentinsk vinregion anses vara den bästa för Malbec-produktion?

Uco-dalen, belägen ungefär 1 timmes bilfärd sydväst om Mendoza, anses vara den bästa vinregionen för Malbec-produktion i Argentina.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.