Kocken Doug McMaster har tillsammans med den prisbelönte bartendern Ryan Chetiyawardana öppnat en så kallad zero-waste restaurang i Brighton som heter Silo. Det är en hållbar restaurang som verkligen har som motto att utmana varje produkt till det yttersta och återvinna exakt allt. Och nu har tiden kommit till vinflaskorna.

@chuttersnap

– Vi har ett visst sätt att titta på en specifik produkt. Jag kan bara beskriva det som att zooma in och titta närmare på de finare detaljerna. Ett bra exempel är en maträtt som består av broccoli. Broccoli är inte bara något som du slänger på tallriken. Jag älskar närodlade grödor och vi bör respektera dessa och hur vackra de är. Det är spännande, säger Doug McMaster i en tidigare intervju.

Nu söker man finansiering via crowdfunding på webbplatsen Crowd2Fund för sin brightonbaserade restaurang Silo för att köpa utrustning och kunna förverkliga sin idé om att återanvända vinflaskor, återvinna glaset och göra porslin av det. Idén är genialisk och man är säker på att kunna göra riktigt vackert porslin som sedan ska säljas och även användas i restaurangen. Men man behöver en flaskkross och en poleringsmaskin till en summa av 10,000 GBP. Bland annat lovar man investerare rabatt i restaurangen och i den kommande keramikbutiken.

– Man kan mycket väl jämföra den här idén med att förvandla matavfall till kompost, men detta kommer att ta återvinning till en helt ny nivå, menar Doug. Han pratar om upcycling som betyder att ge material ett större värde. Att göra vinflaskor till fint porslin skulle vara en anmärkningsvärd ökning av värdet.

Glas är den sista återstående komponenten som restaurang Silo vill kunna återvinna och som fortfarande har en negativ inverkan på miljön på grund av de fotspår som genereras av smältglas. Med hjälp av specialmaskiner kommer flaskorna att kunna slipas tillbaka till sand – ett symboliskt första steg för att försöka minska de 28 miljarder glasflaskor som deponeras i Storbritannien varje år.

Restaurangen Silo ligger på 39 Upper Gardner Street, North Laine i Brighton.

Lyssna på en film från deras Facebooksida när Dough och hans kollegor pratar om sin vision och hur de vill återvinna flaskorna

Läs mer om vin och ekologi:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy