Hem » Vin Fakta » Så kan vinavfall återvinnas

Så kan vinavfall återvinnas

Det finns de vinproducenter som återvinner sitt avfallsmaterial, men tyvärr är det så att de allra flesta slänger sitt. Visst finns det alltid material som blir över i alla industrier, men just inom vinindustrin kan avfallet bli väldigt användbart. Till exempel kan druvresterna användas till:

  • Olja
  • Hudvårdsprodukter
  • Grappa

Olja som utvinns ur vindruvskärnor ökar ständigt i popularitet på grund av dess fantastiska hälsofördelar. Bland annat skyddar oljan mot hjärt- och kärlsjukdomar och innehåller nyttiga omega 3-fetter. Oljan är alltså mycket nyttigare än smör, margarin och annat matfett och kan användas på ungefär samma sätt. För varje 300 liter vin kan man producera en liter olja på druvkärnor. Oljan kan extraheras genom att pressa kärnorna eller genom kemiska metoder. Det sägs att den förstnämnda metoden ger en nyttigare produkt.
Olja av druvkärnor är fullt av antioxidanter och är därför en mycket bra hudvårdsprodukt. Antibakteriella, återfuktande och föryngrande egenskaper är bara några av anledningarna till att stora hudvårdsmärken använder sig av druvkärneolja. Dessutom sägs det vara bra för ögonen och passa för personer med känslig hud.

Grappa är en destillerad starkspritssort som tillverkas av rester från vinproduktion. Det var italienarna som var först med att tillverka denna karaktäristiska spritsort som sägs vara hälsosam att dricka i måttliga mängder.

Förutom druvorna kan man även återanvända korkar och flaskor. Till exempel tillverkar man golv av korkarna, och glasflaskor har oändligt många återvinningsalternativ.

Frågor och svar:

Varför slänger de flesta vinproducenter sitt avfallsmaterial?

Det är vanligt att material blir över i alla industrier, men de flesta vinproducenter slänger sitt avfallsmaterial istället för att återvinna det.

Vad kan druvresterna användas till?

Druvresterna kan användas till olja, hudvårdsprodukter och grappa.

Vilka hälsofördelar har olja som utvinns ur vindruvskärnor?

Olja som utvinns ur vindruvskärnor skyddar mot hjärtoch kärlsjukdomar och innehåller nyttiga omega 3-fetter.

Varför är olja av druvkärnor en bra hudvårdsprodukt?

Olja av druvkärnor är fullt av antioxidanter och har antibakteriella, återfuktande och föryngrande egenskaper.

Vad är grappa och hur tillverkas det?

Grappa är en destillerad starkspritssort som tillverkas av rester från vinproduktion. Det var italienarna som var först med att tillverka denna karaktäristiska spritsort.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.