Visst är det kul att fixa ett stort sensommarfest med lite god mat och dricka innan du och alla vänner ska tillbaka till jobbet efter semestern. Denna sommar verkar nästan för perfekt för att man ska skippa att arrangera ett hejdundrande partaj.

Men som vanligt: det blir en ganska dyr vin- och spritnota och då blir det mer kritiskt att man inte köper för lite men inte mer än man behöver av vin, öl och sprit heller. Hur mycket dricker folk och ska baren vara öppen eller ska man bjuda på en del och förefaller man snål om gästerna får betala för annat därutöver?

Men först …

Med lite statistik blir det enklare att beräkna.  Hur mycket innehåller en flaska? Om vi räknar säkert:

  • en helflaska champagne ger 6 till 7 glas
  • en helflaska vin fyller 4 glas
  • en 740 ml flaska sprit (gin, vodka, tequila etc ) ger cirka 12-14 drinkar

Din shoppinglista skulle kunna se ut något i den här stilen:

  • Hur många lådor öl?
  • Hur många flaskor rött respektive vitt eller rosévin?
  • Vilken starksprit ska du välja?
  • Vilka drinkar ska serveras?
  • Vad behöver du mer i form av tonicvatten, juicer, ginger ale, coca-cola etc. för att blanda drinkarna?
  • Alkoholfria alternativ?

Och när det kommer till baren….

En jättefest kan bli en dyr investering. Kanske har du råd eller kanske lägger du ner hela idén efter att ha räknat lite? Men tänk så här:

Du kan välja mellan att ha en öppen bar, en begränsad bar eller en betalbar. Inget är fel. Så har kan det se ut:

’Cash is King’ – bar

Mottot är: inget är gratis, alla betalar. Var och en får betala och ta ansvar för sitt drickande. Kan vara svårt att genomföra och få det att verka trevligt och generöst när det faktiskt är du som bjuder till fest. Visst spar du slantar, men räkna med diskussioner bakom ryggen på dig. Inte en bra idé såvida  du inte har en fest för flera hundra pers!

Svensk bar

I Sverige har vi dessutom det fenomenet att alla kan ta med sig sitt dricka till festen. Inte heller denna typ av bar är att rekommendera om inte alla – precis alla – tar med sig antingen vin, öl och sprit till festen och de facto ställer den baren så att alla kan ta. Ofta tar folk med sig det vinet som de själva tycker är godast och sedan står de och bevakar ”sin” flaska hela kvällen. Inte bra!

Öppen bar

Väljer du öppen bar så behåller du kontrollen om du har en bra bartender som också kan hålla ett öga på ifall någon eventuellt får i sig för mycket. En öppen bar är väldigt generöst, men du måste ha råd med det. Om inte dryckerna räcker och din bartender tittar snett på en gäst som häller i sig drink efter drink, då verkar det inte särskilt generöst. En öppen bar betyder att gästerna obehindrat kan beställa drinkar i baren och du betalar notan.

Begränsad bar

Här kan du bestämma att bjuda på exempelvis en välkomstdrink samt 2 glas vin per man eller en förutbestämd signatur-cocktail som är gratis. Man kan också ha en gratis cocktail-timme där gästerna under en timme kan få dricka vad de vill. Du sätter helt enkelt dina egna ekonomiska gränser. Här behöver du mer hjälp än en bartender för att hälla i trådarna och se till att allt flyter.  Några fler som serverar är alltid en bra idé. Om du begränsar tiden till en ’gratis-timme’ så kan servitörerna se till att cirkulera för att fylla på med vin och drinkar. En begränsad bar är både ekonomisk och generös. Gör lite reklam redan i inbjudan, så visar du ändå att du vill bjuda inom rimliga gränser och alla vet vad som gäller när de kommer dit.

 

Lite mer om festliga aktiviteter:

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy