Hem » Vin Tips » Guide: Italiens godaste vitvinsdruvor & 9 tips!

Guide: Italiens godaste vitvinsdruvor & 9 tips!

vindruvor omslag med glas vin - Vinjournalen.se

Upptäck Italiens bästa lokala vitvinsdruvor! Italien är både det äldsta och ett av de största vinproducerande länderna i världen. Även om Italien är känt för sina härliga röda viner, så finns det några fantastiska vita viner som du också måste prova! Även om stilla, torra vita viner är de vanligaste, så du hittar även några härliga söta och mousserande viner också.

De vita/gröna druvorna är verkligen en smakfull vinvärld för sig, från blommiga toner till mineraliska smakbomber. Kompetenta vinmakare och moderna vinifieringsmetoder ger otroligt smakrika vita viner laddade med stor personlighet – här finns årtusenden gamla druvor, många som idag fortfarande används för många olika vinstilar.

vitvinsdruvor - gröna druvor i en box

De italienska vinstilarna som vi i Sverige tycker om

Asti: Mousserande vin, härligt sött, låg alkoholhalt, med uttalade fruktiga och blommiga smaker

Prosecco: mousserande eller pärlande läckert sprudlande, ofta torrt, biland sött, druvigt, fruktigt, blommigt

Verdicchio: Torrt, medelfylligt, stilla krispigt vin med mineralisk smak av frisk havsluft

Pinot Grigio: Generellt lätt fyllig, torr och krispig, med fruktiga aromer utan ekfat

Soave: Vanligtvis torr, krispig, ej fatlagrad och lätt eller medelfyllig, med fruktiga smaker

Frascati: Torr eller lätt torr och oekad med skarp syra och dämpad smak

Orvieto: Ofta medelfylligt vin, torrt, krispigt, med smak av päron och äpple och en behagligt sträv finish

Franciacorta: enligt många Italiens bästa mousserande vin från Lombardiet ofta mycket torra

Du hör kanske att vissa stilar heter också som de vitvindruvor som finns i flaskan. Verdicchio, Pinot Grigio, Prosecco (heter numera Glera) ….  

Några viktiga och intressanta områden

Vitt vin produceras i alla de 20 vinregionerna i Italien men viktiga områden kända för sina vita viner är Toscana med sitt Vernaccia di San Gimignano, ett populärt elegant vitt vin. Piemonte och Veneto är nog Italiens största regioner för vita vinproducenter. Här finns många DOC-områden inklusive Prosecco i Veneto. Friuli-Venezia Giulia är ett annat område som till 77 % gör vita viner. Och Emilia-Romagna producerar lika stor andel vitt vin som rött vin. Umbrien i centrala Italien och Kampanien i södra Italien och som är en av Italiens äldsta vinregioner är två regioner där man bör titta efter vita viner. Vi får inte heller glömma Sicilien som är en annan populär vitvinsregion med sina mineraliska viner. Varje region fokuserar på sina favoritdruvor.

vitvinsdruvor 5 första vinerna

Populära vitvinsdruvor & supergoda tips till julen!

Förutom Italiens fantastiska lokala vitvinsdruvor så görs även vita viner av exempelvis franska druvor som Chardonnay och Sauvignon Blanc.  

Sauvignon Blanc används i exempelvis i Friuli-Venezia Giulia och här gör man eleganta, krispiga, fräscha och mer komplexa viner med lite annorlunda uttryck än vad som är vanligt i Frankrike.

Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc

Men det finns självklart många spännande inhemska italienska druvor att hålla utkik på. När är några intressanta druvor som att hitta på vinetiketten:

Vermentino från Sardinien försörjer öns enda DOCG med runda, fruktiga viner, tänk minerala, salt hav och mandel, ibland mycket eleganta, strukturerade och fylliga.

Spèra Vermentino di Gallura, 2020

Grillo från Sicilien är egentligen en korsning mellan lokala druvor och används för att bland annat producera starkvinet Marsala men druvan är numera en av de mest kända sicilianska druvorna och ger från lättare viner med blommiga och syrliga aromer till mer komplexa mineraldrivna viner. Prisvärda!

Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic, 2020

Zibibbo även kallad Moscato d’Alessandria är en annan härlig druva som mognar sent och planteras över hela Sicilien men enligt DNA så är sorten identisk med norra Italiens Garganega. Mjuka viner med bra struktur, bra syra och salta toner.

Mandrarossa Zibibbo Secco, 2018

Muskatdruvan i Piemonte används för att göra söta mousserande sprudlande viner och druvan som ingår i den stora breda familjen olika muskatdruvor, heter här Muscat Blanc à Petit Grains. Blommiga, naturligt söta viner med lägre alkohol perfekta för festliga tillfällen.

Castiôn Moscato d’Asti, 2020

vitvinsdruvor 4 viner till

Pinot Grigio, Italiens motsvarighet till den franska druvan Pinot Gris ger nog Italiens fräschaste viner, fruktiga och syrliga. Druvan växer i Venetien och på Sicilien, men vi har valt ett vin från alpområdet Trentino-Alto Adige i norra Italien.

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, 2019

Trebbiano är en mycket populär druva i Venetien, Apulien, Emilia-Romagna, Toscana, Umbrien… Druvan ger inte enbart vin, utan är även bas för goda balsamvinägers. I vin används den både som solodruva och som blanddruva exempelvis i fräscha, moderna Chiantiviner men mest för att göra spritsiga, fräscha och fruktiga viner.

Fontana Candida Frascati, 2020

Vernaccia är elegant vitvinsdruvor som oftast förknippas med det toskanska vinet Vernaccia di San Gimignano, tänk då ett skarpt vin skarpt vin baserat på citrusfrukter och med bra syra. Bra som både solo- och blanddruva.

Vernaccia di San Gimignano Vigna Santa Margherita, 2019

Garganega finns i de goda Soave Classico viner och är Venetoregionens mest kända viner och signaturdruva. En så mångsidig druva som ger från lätta och fruktiga viner till intensivt aromatiska viner med rik, mer komplex struktur.

Tommasi Adorato Appassionato, 2020

Och det finns många fler stilar och många fler druvor. Italiens vita viner som vi tipsar om är minst lika mångfacetterade som landets röda. Alla dessa viner menar vi är druvtypiska och väl värda att prova sig igenom om du älskar vita viner. Här finns viner för alla smaker, plånböcker och för varje tillfälle som för perfekta middagar.  

Mer om italienska druvor:

Frågor och svar:

Vilka är några av de populäraste italienska vitvinsdruvorna?

Några av de populäraste italienska vitvinsdruvorna är Verdicchio, Pinot Grigio, Soave, Frascati och Orvieto.

Vilka områden i Italien är kända för sina vita viner?

Toscana, Piemonte, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Umbrien, Kampanien och Sicilien är några av de områden i Italien som är kända för sina vita viner.

Vilka internationella druvor används också för att göra italienska vita viner?

Exempel på internationella druvor som används för att göra italienska vita viner är Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Vilken druva används för att göra det populära sicilianska starkvinet Marsala?

Grillo är den druva som används för att göra det populära sicilianska starkvinet Marsala.

Vilken druva används för att göra det toskanska vinet Vernaccia di San Gimignano?

Vernaccia är den druva som används för att göra det toskanska vinet Vernaccia di San Gimignano.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.