Italiens traditionella sätt att namnge viner

Italien sägs ha fler sorter av vindruvor och fler vindistrikt än någon annanstans i världen. Det finns nästan 2000 druvsorter och vinindustrin är komplex, minst sagt. Men om man ser till namnen håller sig italienare till en traditionell nivå, trots sitt melodiösa språk. Etiketten ser ofta vacker ut, men om man läser noggrannare upptäcker man snart ett ganska vanligt mönster när det gäller namnet på vinet, utöver vingårdens namn eller vindistriktet. Det finns främst fyra sätt att namnge viner i Italien:

Druvsort

Namnet på etiketten kan det mycket väl bara vara druvans namn. Några exempel är Barbaresco (22013) eller Barolo (99005)

Druvsort och distrikt

Druvans namn kan ofta stå i kombination med ort och prefixet ”di” eller ”d’” som exempelvis Primitivo Di Manduria (6256) eller Corvina Veronese (23072)

Distrikt

Man struntar i druva och namnger endast distriktet, till exempel Bardolino (2163) och Chianti Classico Riserva (22328) samt Valpolicella Classico Superiore (71008)

Vintyp eller framställningsmetod

Man får veta om vinet exempelvis är rött eller vitt genom Rosso, Bianco som med druvan som Moscato d’Asti (70015) eller om metoden är Ripasso och Ouvertyr Ripasso (78278) eller som alla Amaroneviner som är passitoviner och alltid är torra och alkoholstarka.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna