Italien sägs ha fler sorter av vindruvor och fler vindistrikt än någon annanstans i världen. Det finns nästan 2000 druvsorter och vinindustrin är komplex, minst sagt. Men om man ser till namnen håller sig italienare till en traditionell nivå, trots sitt melodiösa språk. Etiketten ser ofta vacker ut, men om man läser noggrannare upptäcker man snart ett ganska vanligt mönster när det gäller namnet på vinet, utöver vingårdens namn eller vindistriktet. Det finns främst fyra sätt att namnge viner i Italien:

Druvsort

Namnet på etiketten kan det mycket väl bara vara druvans namn. Några exempel är Barbaresco (22013) eller Barolo (99005)

Druvsort och distrikt

Druvans namn kan ofta stå i kombination med ort och prefixet ”di” eller ”d’” som exempelvis Primitivo Di Manduria (6256) eller Corvina Veronese (23072)

Distrikt

Man struntar i druva och namnger endast distriktet, till exempel Bardolino (2163) och Chianti Classico Riserva (22328) samt Valpolicella Classico Superiore (71008)

Vintyp eller framställningsmetod

Man får veta om vinet exempelvis är rött eller vitt genom Rosso, Bianco som med druvan som Moscato d’Asti (70015) eller om metoden är Ripasso och Ouvertyr Ripasso (78278) eller som alla Amaroneviner som är passitoviner och alltid är torra och alkoholstarka.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy