Hem » Vin Tips » Elegant Pinot Noir med Kyckling Cacciatore!

Elegant Pinot Noir med Kyckling Cacciatore!

kyckling-cacciatore-och-pinot-noir

Är du en Pinot Noir entusiast? Då kanske du borde dricka mer av de tyska, snygga Pinot Noir vinerna som just nu ligger på trendtoppen!

Vi sätter fokus på regionen Pfalz, på producenten Wein- und Sektgut Wilhelmshof i Siebeldingen, och på deras snygga Wilhelmshof Pinot Noir. Vi provar vinet tillsammans med en smakfull Kyckling Cacciatore med smaker från Italien!

Pinot Noir - Wilhelmshof ett fint hus

Pfalz – Tysklands näst största vinregion

Pfalz är nog Tysklands mest kritikerrosade vinregion. Med ett soligt, torrt klimat har man idag intagit första trappsteget på Tysklands vinproducerande områden.

Även om Pfalz ligger cirka 50 mil norr om Alsace så har vi ändå njutit av områdets utmärkta Rieslingviner i vinbyar som bland annat Forst, Wachenheim, Ruppertsberg och Diedesheim. Cirka hälften av produktionen i Pfalz är torra vita viner och druvan Riesling som odlas på mer än 5000 hektar är 23% av vinproduktionen.

Men förutom Riesling så blir de tyska producenterna mer och mer kända för sina ‘Burgunder’ (tyska), det vill säga för kvalitetsviner av druvorna Pinot Noir (Spätburgunder), Pinot Gris (Grauburgunder), Pinot Blanc (Weißburgunder) men också för druvorna Gewürztraminer och Dornfelder.

De senaste decennierna har man dock satsat stort på Pinot Noir och druvan odlas med fördel i den svalare delen av regionen där kritikerrosade vinmakare har fått riktigt bra kläm på att framställa snygga Pinot Noir viner som idag har blivit väldigt populära, både internationellt och i Tyskland.

Pinot Noir är ett mångfacetterat vin som får bra kritik och har ett gott renommé och idag utgör druvan mer än 50 procent av planterade druvor i Rhenlandet och Tyskland har blivit den tredje största tillverkaren av Pinot Noir i världen, näst efter Frankrike och USA.

Pinot Noir - Weingut Wilhelmshof Barbara och Torsten
Vinmakarna Barbara Roth och Thorsten Ochocki

Wilhelmshof Pinot Noir – viner som ger mersmak! 

Pinot Noir-viner produceras i många olika stilar, även i Tyskland. Allt från komplexa, aromatiska, kraftiga, tanninrika viner, till unga fruktiga viner med mycket lena tanniner där verkligen druvan kommer till sin rätt och i en lättare stil och det är dessa viner som verkligen tagit världen med storm.

I regionen Pfalz produceras en serie kritikerrosade Pinot Noir hos den populära och kritikerrosade familjeproducenten Wein- und Sektgut Wilhelmshof som sedan 2010 drivs av oenologerna och vinmakarna Barbara Roth och hennes man Thorsten Ochocki. Vinerna har fått en rad fina internationella priser:  bland annat guldmedalj i Mundus Vini där 7200 viner från hela världen tävlade samt fått ”Bästa Pinot Noir” i Mondial des Pinot 2018 i Schweiz. 

Pinot Noir - Wilhelmshof Pinot Noir

Det är här som det goda vinet Wilhelmshof Pinot Noir tillverkas – en tysk Pinot Noir när den är som allra bäst!

Wilhelmshof Pinot Noir är en matglad Pinot Noir med en lätt och snygg kryddkaraktär samt en fräsch och mycket smakrik profil. Detta är ett elegant vin med härliga doft- och smakaromer. Här finns en läcker, fruktig bouquet av mörka, mogna körsbär och björnbär, söta jordgubbar och plommon. Dessa samsas med fräscha pigga örter och kryddor som sandelträ, mynta, kanel och krämig nougat samt murriga, subtila jordtoner.

Medelfylliga Wilhelmshof Pinot Noir är ett nyanserat och balanserat vin med både kropp och fin stamina men samtidigt sammetslent och mjukt i sin framtoning. Vinet har en häftig fatkaraktär som förhöjer smaken av den syrliga frukten. Det bjuder på distinkta och generösa tanniner som slutar i en fin, lång finish. Sammantaget är detta en lätt, fräsch och fruktig Pinot Noir som kan drickas både till fest och vardag.

Pinot Noir är ett nyanserat matvin som passar till varierade maträtter. Du kan äta allt från en biff, en ugnsbakad anka eller panerad kalvkotlett, fläskgryta, kycklingklubbor eller olika vegetariska rätter. Pinot Nior är också ett vin som gör sig utmärkt med feta fiskar som lax och tonfisk eller varför inte till asiatiska rätter som sushi eller sashimi?

Hitta Wilhelmshof Pinot Noir på Systembolaget

Vi serverar vinet tillsammans med en mycket läcker Kyckling Cacciatore.

Wilhelmshof Pinot Noir 2018 finns i butiker i hela landet och går även att beställa.  

kyckling-cacciatore-pinot-noir-vin-matkombination
Hemlagad Kyckling Cacciatore med svamp och basilika på en platta närbild.

Klassisk italiensk Kyckling Cacciatore

Vi serverar en smakfull Kyckling Cacciatore till vår Pinot Noir! Smaker av knaprigt stekta kycklingbröst (alternativt kycklingklubbor med ben och skinn om du vill) champinjoner, läckra oliver och smakrik tomatsås blandas i en ugnsfast gryta och serveras gärna med lite pasta eller ris.

  • 4 kycklingbröst med skinnet på
  • 2 dl skivade champinjoner
  • 1 liten gul lök, fint skivad
  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade 
  • 1 dl svarta oliver
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 burk hela plommontomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl persilja, fint hackad
  • 1 dl grovriven parmesan
  • Kryddor: 1 tsk torkad oregano, 1 tsk torkad basilika, starkt paprikapulver (eller chiliflingor), salt och peppar
  • 1 msk smör att steka i  
  • färsk basilika

Varm ugnen till 225°.

Använd gärna en stor ugnsfast gjutjärnsgryta så kan du göra allt i den från början till slut.

Smält smör i kastrullen.

Salta och peppra kycklingen generöst på båda sidor och lägg den sedan i grytan och stek i 5 minuter eller tills den är gyllenbrun. Vänd och stek kycklingen på andra sidan i 5 minuter.

Lägg kycklingen på en tallrik och ställ undan.

Stek lök och champinjoner tillsammans, eventuellt med lite mer smör tills löken är genomskinlig och mjuk i cirka 10 minuter. Tillsätt vitlök och oliver och stek en halv minut.

Salta och peppra.

Håll i vinet och koka i 5 minuter tills vinet har reducerats med hälften.

Tillsätt plommontomater, tomatpuré, oregano och basilika samt paprikapulver.  Rör om.

Lägg kycklingbitarna ovanpå och skeda lite av tomatsåsen över kycklingen.

Lägg locket på grytan och ställ i ugnen i 40 minuter tills kycklingen är klar. Ta ut grytan och strö hackad persilja ovanpå och eventuellt grovriven parmesan och färsk basilika.

Servera till ris eller pasta.

Mer om tyska viner:

Frågor och svar:

Vilken region i Tyskland är känd för sina Pinot Noir-viner?

Pfalz är Tysklands näst största vinregion och är känd för sina Pinot Noir-viner.

Vilken producent i Pfalz är känd för sina kritikerrosade Pinot Noir-viner?

Weinund Sektgut Wilhelmshof i Siebeldingen är en populär och kritikerrosad producent av Pinot Noir-viner.

Vilka smaker och aromer kan man förvänta sig av Wilhelmshof Pinot Noir?

Wilhelmshof Pinot Noir har en läcker, fruktig bouquet av mörka, mogna körsbär och björnbär, söta jordgubbar och plommon. Det finns också fräscha örter och kryddor som sandelträ, mynta, kanel och krämig nougat samt subtila jordtoner.

Vilken typ av mat passar bra med Wilhelmshof Pinot Noir?

Pinot Noir är ett nyanserat matvin som passar till varierade maträtter. Det kan ätas med allt från biff, anka, kalvkotlett, fläskgryta, kycklingklubbor till olika vegetariska rätter. Det passar också bra med feta fiskar som lax och tonfisk samt asiatiska rätter som sushi eller sashimi.

Var kan man hitta Wilhelmshof Pinot Noir?

Wilhelmshof Pinot Noir finns i butiker i hela landet och kan även beställas.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.