Hem » Vin Tips » Druvan Chenin Blancs många ansikten – med vintips!
|

Druvan Chenin Blancs många ansikten – med vintips!

Chenin Blanc - en vingård i Sydafrika - Vinjournalen.se

Chenin Blanc är en fascinerande druva och mycket mångsidig. Idag har den blivit Sydafrikas vita signaturdruva – precis som Pinotage brukar sägas vara den röda. Vi ska förstås också provsmaka två eleganta boutique-viner! Det här är druvans utveckling!

Chenin Blanc kommer ursprungligen ifrån Loiredalen. De första vinstockarna nådde Sydafrika och Kapstaden 1655. Där blev druvan mycket populär och den fick snabbt ett annat namn, här heter den Steen. I början användes druvan för att tillverka basviner för brandyproduktion. Brandy var big business på 1800-talet. Idag är druvan den mest planterade och landets ledande vita druvsort för att tillverka premiumviner. Och på grund av Chenin Blancs långa historia, finns det många äldre Chenin-vingårdar i Sydafrika. På c:a en tredjedel av dess totala areal som ligger på 19 000 hektar växer druvstockar som är äldre än 20 år gamla – och druvan har blivit en tillgång för dagens ambitiösa sydafrikanska vinmakare. Då blir det fantastiska viner, druvtypiska, smak-karaktäristiska, komplexa och strukturerade finviner!

chenin blanc - en klase druvor - Vinjournalen.se

En druva – olika vinstilar

Att Chenin Blanc är en mångsidig druva råder det ingen tveka om. I Loire, Frankrike, används druvan till olika populära vinstilar, allt från friska och fräscha stilla och mousserande viner, krispigt torra viner till komplexa och strukturerade viner och man gör även söta viner. Även i Sydafrika ger Chenin Blanc en mångfald av vinstilar.

Chenin Blanc Association i Sydafrika, en producentförening som marknadsför och bedriver forskning kring Chenin Blanc med stöd av universitet i Stellenbosch. Här har man tagit fram en klassificering av godkända stilar för att förenkla främst för konsumenter för att skilja på de 6 stilarna:

Friska och fräscha viner, ganska unga, icke dyra viner, fruktiga, livliga viner med fräschör. Viner som passar vid vilket tillfälle som helst och är populära allround viner.

Smakrika mogna, ej fatlagrade viner, redan här är steget stort när det gäller en mer utvecklad smak, ganska ovanligt i vita viner som inte är fatlagrade. Exempelvis vitblommiga, fruktiga nyanser och inslag av nyslaget gräs, honung och melon. Viner med struktur, bra balans och struktur.

Smakrika mogna, fatlagrade viner, härligt mogna viner som tar fram de mer klassiska inslagen av druvan, tänk på kex, vanilj, nötter och förstås ektoner. Etiketten brukar tala om ifall vinet är fatlagrat.

Rika, mogna och halvsöta viner av druvor som skördas sent. De är smakintensiva och välbalanserade och de har en högre restsockernivå mellan 9-30 g/liter och där sötma kryddas upp av marmeladtoner av, typiskt av aprikos.

Ädelrötade ’Noble Late Harvest’, viner som är intensivt söta och de mogna druvorna får ädelröta av svampen Botrytis som koncentrerar sockret i druvorna som skördas och läggs på halmmattor för att torka lite innan de pressas och fermenteras. Lite som Appassimento-metoden i Italien. Ger förstås mycket smakrika och komplexa viner som balanseras fint av en hög syra.

Mousserande viner. Fantastiskt goda och fräscha mousserande viner som till mesta delen görs i Loire.

chenin blanc - alla skålar - Vinjournalen.se

Vi provar två Chenin Blanc viner! 

Chenin Blanc trivs i många av landets WO-regioner (Wine of Origin) och man producerar spännande Chenin Blanc-viner i de sydafrikanska regionerna, i synnerhet i Swartland som tillverkar viner i all stilar från den friska, fräscha sorten och fruktiga oekade till fatlagrade söta viner. Ibland är Chenin Blanc solodruvan i vinet och ibland ingår den i en god blend med andra druvor.

Båda dessa viner är torra och fatlagrade, de tillhör alltså den friska, fruktiga och smakrika stilen ”Smakrika mogna, fatlagrade”.  Detta är en lättillgänglig stil och oerhört lättdrucken, med en mogen intensiv fruktig profil. Årgången är densamma, 2019. Samma vingård, Lammershoek Winery i Swartland, Western Cape. Och druvan är också densamma, alltså Chenin Blanc och både vinerna ingår i producentens serie ”The Mysteries” med vingårdsspecifika viner, ekologiska druvor som växer på gamla vinstockar, där rådjur, ett rikt fågelliv och ugglor håller rent bland vinstockarna.

Behöver vi säga att Lammershoek satsar på ekologisk odling med lite manipulering och inga kemiska tillsatser. I serien ingår single vineyard / single cultivar wines, både viner med solo druvor och med olika blends. Man blandar med bland annat den aromatiska och röda ungerska druvan Hárslevelü och adra klassiska franska druvor. Här ingår också ett orange vin och druvor som kommer från gamla vinsocker på 60-talet. Ingen jäst har tillsatts så vinerna har fått en naturlig och fräsch framtoning. En intressant serie som vi skulle vilja smaka fler viner av!

Nu förstår du säkert att skillnaden mellan det ena och andra vinet är att i det ena vinet blandas Chenin Blanc med 4 andra härliga druvor, det andra vinet är till 100% gjort av Chenin Blanc.

chenin blanc - 2 flaskor som provas - Vinjournalen.se

# 1 – Lammershoek’s White Mysteries 2019

Detta är ett internationellt hyllat torrt vin där Chenin Blanc är den dominerande druvan med druvorna Viognier, Chardonnay, Marsanne och ett stänk av röda Hárslevelü. Och det är den röda druvan som ger vinet en personlig karaktär. Aromer av frisk citrus och exotiska frukter och en svag en ton av kardemumma, toppat med en aning honung och grahamskex och nötter. 

Detta smakrika vin känns livligt, säkert beroende på att det är ett flertal druvor och att en av dessa är en röd druva. Chenin Blancs karaktär och den höga syran gör druvan till en bra blandningsdruva. Charmigt, snyggt mineraliskt avslut. Det ger en fräsch och pigg framtoning som passar bra till fisk och skaldjur med också fågel. En fräsch profil i frukt-framåt stil!

#2 – Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2019

En klassisk och modern 100%-ig karaktärstypisk och fruktdriven Chenin Blanc med god syra. Mogna plommon, vit persika och citrusskal samsas med en fin örtkomposition av svag kardemumma och pikanta jordiga toner av gräs och en nyans av rök.  

Sofistikerat vin, här märks en tydligare fatkaraktär, det har lagrats på ekfat och senare även på flaska. Vinet känns något mer komplex uppfart med läckra aromer med vit och gul frukt på näsan, i kombination med mjuka stänk av citrus. Smidigt vin med mineralisk finish och ett djup av smak och kraft med potential för att åldras. Aromatisk och spänstig syra!

Mer om Sydafrikas viner:

Frågor och svar:

Varifrån kommer Chenin Blanc-druvan och när kom den till Sydafrika?

Chenin Blanc-druvan kommer ursprungligen från Loiredalen i Frankrike och kom till Sydafrika och Kapstaden år 1655.

Vilken stil av Chenin Blanc-viner finns det en klassificering för i Sydafrika?

Det finns sex godkända stilar av Chenin Blanc-viner i Sydafrika, inklusive friska och fräscha viner, smakrika mogna viner (ej fatlagrade), smakrika mogna viner (fatlagrade), rika mogna halvsöta viner, ädelrötade ”Noble Late Harvest” viner och mousserande viner.

Vilken serie av viner ingår de två Chenin Blanc-vinerna som provas i artikeln?

De två Chenin Blanc-vinerna som provas ingår i Lammershoek Winerys serie ”The Mysteries”, som består av vingårdsspecifika viner gjorda av ekologiska druvor från gamla vinstockar.

Vilka andra druvor ingår i Lammershoek’s White Mysteries 2019?

Förutom Chenin Blanc-druvan ingår Viognier, Chardonnay, Marsanne och en stänk av röda Hárslevelü-druvor i Lammershoek’s White Mysteries 2019.

Vilken av de två Chenin Blanc-vinerna har en tydligare fatkaraktär och har lagrats på ekfat och flaska?

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2019 har en tydligare fatkaraktär och har lagrats på ekfat och flaska.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.