Hem » Vin Tips » Chenin Blanc – Från Loire, Frankrike till Western Cape, Sydafrika

Chenin Blanc – Från Loire, Frankrike till Western Cape, Sydafrika

Utanför Loire Valley, kan man finna Chenin Blanc växande i nästan alla vinproducerande länder i världen. Kända under namnet Steen-druvor i Sydafrika är de den mest odlade sorten i landet. Man tror faktiskt att dessa kan ha varit de allra första vindruvor som odlats i Sydafrika. Hur de kom i land är en fråga för sig men vissa påstår att den nederländska kolonisatören Jan van Riebeeck var först med att odla dem år 1655. Andra tror att de franska protestanter (Hugenotterna) tog med plantor när de flydde Frankrike år 1685 då Ediktet i Nantes upphävdes. Vissa anser att denna sort fördes in i landet av James Busby år 1832 som en del av sin samling. Andra påstår att C. Waterhouse introducerade dem år 1862 som sorten Steen på sin gård Highercombe i Houghton, South Australia.

Kort beskrivning om framställning av Chenin Blanc vin

Denna druva anses ha en relativt neutral smak som kan användas för vinmakaren att mer exakt uttrycka sin jordmån (”terroir”) och variationen av hans årgång. Jordmånen själv har en dramatisk effekt på den slutliga smakupplevelsen och druvdoften. Till exempel då de odlats i ett område där klimatet tenderar att vara svalare, producera druvorna en hyfsat söt saft, men samtidigt håller en hög surhetsgrad och en mycket fruktig och fyllig arom.

Under många år har vinmakare försökt, dock utan framgång, att använda sig av chaptalisering vilket är en process där man tillägger socker i stora mängder för att maskera den höga surhetsgraden i de inte fullt så mogna Chenin Blanc-druvorna. Detta sker oftast under de ofta otillförlitliga somrarna i de norra delarna av Frankrike. Idag praktiseras inte detta längre; istället använder sig vinproducenter de undermogna Chenin Blanc druvorna för att göra ett antal mycket populära typer av mousserande vin såsom Crémant de Loire.

Ifall du letar efter ett vitt vin som anses vara en perfekt reflektion av Chenin Blanc-druvan, finns det ett antal härliga vita viner som producerats i Anjou Appellation d’origine Contrôlée. Dessa viner är torra till sin natur och tenderar att ha hintar av äpple eller kvittenfrukt. Den närliggande kommunen Vouvray skapar även dem knappt torra vita viner som är kända för sina hintar av blommig eller honungsmak förvärvas under åldring.

Under de bästa vinskördarna föredrar vinproducenter att lämna druvorna på rankan tillräckligt länge för att ”ädelröta” ska utvecklas. Dessa vindruvor används sedan för att skapa grova dessertviner med intensiva smaker som förbättras avsevärt med åldern.

Uppkomsten av Chenin Blanc

Chenin Blanc-druvornas tidigaste ursprung kan spåras ända tillbaka till tiotalet och vad som är känt idag som vinregionen Anjou. Pierre Galet, en välkänd fransk ampelograf, påstod att de börjat odlats i Touraine någon gång kring 1400-talet. De första dokumenterade uppgifterna om denna druvsort finns i dokumenterade poster i klostret vid Glanfeuil och är daterad till år 845. Här var det skrivet att dessa druvor odlats längs floden Loire på den vänstra stranden.

Vinexperter tror att Chenin Blanc uppkom som en mutation av druvan Chenin Noir or Pineau d’Aunis i Anjou. Lord av Chenonceaux och hans bror Abbot av Cormery odlade denna druva kring 1445 i vingårdar nära Mont Chenin, och det är därifrån många experter tror att druvan först kom att kallas Chenin. Härifrån odling spridas över hela Loiredalen innan vi går vidare till Rhône-regionen. Härifrån skulle Chenin Blanc spridas till Sydafrika och resten av världen.

Chenin Blanc Vin

Enligt de flesta vinexperter är Chenin Blanc utan tvekan den mest mångsidiga vindruvan i världen. Den kan användas att producera fram ett brett utbud av viner från extremt sött dessertvin som är kända för sin förmåga att åldras väl, till mousserande vin gjorda på samma sätt som champagne med hjälp av ”méthode champenoise”, samt även starkviner och kan även användas för att skapa enstaka sorters viner likväl som att blanda till andra vinsorter.

Dessa vindruvor har en fantastisk förmåga att vara mångsidiga och används för att skapa ett brett utbud av högkvalitativa viner från torra till söta. De jämförs ofta med de tyska Riesling-druvorna och det sägs att de är det franska svaret på dessa.

Hur druvorna fermenteras har en stor inverkan på det färdiga vinet och det finns en skillnad mellan hur den Gamla världens vinproducenter och den Nya världens jäser Chenin Blanc. I Loire fokuserar man inte på fruktiga och tropiska smaker som dessa druvor tenderar att producera när de fermenteras vid lägre temperaturer, vilket är något den Nya världens vinproducenter tenderar att göra.

Många vinproducenter åldrar Chenin Blanc viner i nya ekfat specifikt för att få fram bröd – krydda och vaniljsmaker som den Gamla världens vingårdar föredrar att undvika. I Savennières är vinmakare kända för att använda fat gjorda av akacia eller kastanj. Acacia-fat ger det färdiga vinet en gulaktig nyans och kastanj de framkallar toner av smör i vinet. Chenin Blanc odlas som en av de mest mångsidiga druvorna i världen. Region och klimat spelar en viktig roll i den slutliga produkten samt hur druvorna är jästa och om de används som en del av en blandning eller för att göra enstaka sorter viner.

Frågor och svar:

Varifrån härstammar Chenin Blanc-druvan?

Chenin Blanc-druvan härstammar från Anjou i Loire Valley, Frankrike.

Vilken är den mest odlade druvsorten i Sydafrika och vad kallas den där?

Chenin Blanc är den mest odlade druvsorten i Sydafrika och kallas där för Steen-druvor.

Vilken process användes tidigare för att maskera den höga surhetsgraden i Chenin Blanc-druvor och vad används istället idag?

Tidigare användes chaptalisering för att maskera den höga surhetsgraden i Chenin Blanc-druvor, men idag används de undermogna druvorna istället för att göra mousserande vin som Crémant de Loire.

Vilken typ av vin produceras i Anjou Appellation d’origine Contrôlée och vilka smaker har det?

Torra viner produceras i Anjou Appellation d’origine Contrôlée och de har hintar av äpple eller kvittenfrukt.

Vad är Chenin Blanc-druvans främsta egenskap enligt vinexperter?

Chenin Blanc-druvan anses vara den mest mångsidiga vindruvan i världen och kan användas för att producera ett brett utbud av viner från extremt sött dessertvin till mousserande vin och starkviner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.