Cocktail på en pinne!
Den mest uppfriskande cocktailen är en isglass och en ganska rolig idé som efterrätt på grillfesten eller bara som en annorlunda sommardrink. Perfekt för en varm sommardag!
Men att frysa sprit kan vara lite knepigt, så här får du tips och några recept. Det är mixa och matcha som gäller. Frukter som bland annat citrus, melon, persika, jordgubbar och vin, Prosecco eller alkohol som konjak, tequila och rom och till sist sirap eller kanske ett färskt blad citronmeliss …
- Ta inte för mycket sprit eller vin. Tänk på att sprit är svårt att frysa. En bra tumregel är att göra din isglass med 1:4, alltså som allra mest 1 del sprit till 4 delar frukt. Det är också lättare att frysa om man för is först och krossar den för att sedan fylla formarna med.
- Det går inte fort. Ha tålamod och vänta på att frysen ska göra sitt under några timmar. Ett tips är att göra isglassarna dagen innan.
- Använd helst träpinnar och inte plast. Ta gärna formar med lock som pinnen går igenom på, så att den inte åker runt i vätskan. Om du inte har lock till dina träpinnar, kan du enkelt föra ett eget lock av aluminiumfolie som du sticker pinnen igenom.
Här är några goda recept som du kan prova!
Läskande isglassar av Sangria
Sangriaglassar är extremt lätta att göra. Titta i juicedisken. Har du tur så hittar du granatäppeljuice som är en höjdare för sangrian, oavsett den är fryst till is eller inte. Självklart kan du också använda apelsinjuice, annanasjuice eller exempelvis jordgubbsjuice. Vi har valt bort att göra en enkel sirap och värmde vinet och sockret tillsammans. Ett rött bordsvin med billigare prislapp duger bra.
- 3,5 dl rött vin
- 2 msk socker
- 2,5 dl granatäpplejuice eller annan juice
- 2,5 dl färsk frukt exempelvis hallon, blåbär …
Värm rött vin och socker i en liten kastrull och koka tills socker har löst upp sig.
Låt svalna gärna i kylskåp. Rör i fruktjuicen. Detta är din sangria!
Hacka frukt och fördela jämt i glassformarna. Häll över sangria och frys över natten
Fräsch Mojito av jordgubb och vattenmelon
Dessa är perfekta att njuta av en varm kväll om du blir sugen på lite godis.
- 1 liten vattenmelon
- 1/2 liter jordgubbar
- 1 pressad lime
- 1 dl vit rom
- 1 dl sockerlag (lika delar socker och vatten kokas)
- färska grovhackade myntablad för varje pinne
Pressa vattenmelon och jordgubbar så att du har 6 dl fruktsaft och blanda med kall sockerlag, lime och rom. Hacka om du vill myntablad och lägg i varje form. Frys över natten.
Bubbligt rosévin med smak av grapefrukt
I en ljus rosa ton går denna supergoda isglass. Kolla på vinet för att se vilka smaker det har. Välj ett vin, mousserande eller bara pärlande som har smak av grapefrukt. Ju bubbligare vin, ju bättre fryser glassen.
- 4-5 pressade blodgrape
- Sockerlag eller flytande honung (om vinet har en låg sockerhalt)
- flaska kallt bubbligt rosévin
Blanda grapefruktsaften utan fruktkött (annars sila!) och vin försiktigt med en mixer. Smaka av när det gäller sockret. Det ska inte ara surt, annars tillsätter du lite sockerlag. (Du kan även ta lite flytande honung!)
Trevligt sätt att servera är att lägga isglassarna i ett glas och hälla lite rosa bubbel över.
Fräck Bellini på vitt vin
Förutom tre färska persikor så passar både en Sauvignon Blanc eller en Riesling för att göra den här pinnen. Du kan även ta en blandning av mango och persika.
- 3 färska persikor
- 2,5 dl vitt vin
- 3 msk persikosnaps
- 2 msk stevia eller sockerlag efter behag
Blanda snaps, vitt vin och bitar av 2 persikor i en mixer tillsammans med sockerlag eller stevia.
Mixa tills allt är en slät massa som du fyller i glassformarna. Skär den sista persikan i funna skivor och lägg i formarna. På med locket och stick i en pinne. Frys minst i 8 timmar.
Här finns mer artiklar med efterrätter med vintips:
- Himmelska glassbollar med mörk choklad
- En smarrig, krämig whiskylikör som du kan göra massor av
- God vit choklad pannacotta