Hem » Vin Skola » Så diskar du dina vinglas på bästa sätt

Så diskar du dina vinglas på bästa sätt

26_itemthemeimage_4824-jpg - Vinjournalen.se

Kanske är det frestande att stoppa in allt i diskmaskinen och hoppas på att de flesta vinglasen klarar sig utan att gå i sönder, men detta är en dålig idé av flera anledningar. Vinglas är vackra och ofta mycket känsliga. Kanske är de munblåsta i kristall.

Om dina vinglas är gjorda av kristall, kan de inte tvättas i diskmaskinen som vanliga glasögon och kräver extra speciell vård. Den här artikeln visar dig några olika sätt att rengöra vinglas, liksom hur man tar bort envisa fläckar.

För det första är det konstigt nog omöjligt att hitta en diskmaskin där vinglasen passar. Detta kan leda till att glasen ramlar omkring där inne, och då är sprickor och krossat glas ett faktum. Glasen kan även gnidas mot varandra och skapa små, vita repor. För det andra så kan matrester från det smutsiga diskvattnet stanna kvar på glasen, och det är så klart inget man vill. Så det allra bästa är att diska glasen för hand. Detta är vad som behövs för att lyckas:

 • Hushållspapper
 • Något att torka med, gärna en trasa avsedd för glas
 • Varmt och kallt vatten
 • Gummihandskar

Arbeta med ett glas åt gången. Börja med att titta efter läppstift på kanten, vilket är det största problemet. Detta torkas av med hushållspapper. Diska sedan glaset med varmt vatten. Ju varmare vatten desto effektivare är det mot till exempel fettfläckar som kan ha åstadkommits genom läppavtryck från oljig mat eller fingeravtryck. Här kan det vara bra att använda gummihandskar så att vattnet kan vara riktigt varmt utan att du bränner dig. Avsluta med att torka ännu en gång med hushållspapper på särskilt envisa fläckar och märken.

Skölj sedan glaset med kallt vatten och ställ i diskstället för att låta det lufttorka. Om du torkar glaset medan det är blött kommer en del ludd från handduken eller trasan att fastna på glaset, så undvik helst detta. När glaset torkat kan du polera det med en trasa för att få bort märken efter vattendroppar. Nu är ditt glas skinande rent!

Mer om glas för olika drycker:

Frågor och svar

Vilket är det bästa sättet att torka vinglas?

Det bästa sättet är att låta glaset lufttorka. Om du torkar det med en trasa finns det risk att ludd fastnar på glaset.

Hur bör man putsa vinglas?

Efter du har diskat ett vinglas bör du låta det lufttorka. När det är torrt kan du putsa glas med en trasa för att få bort eventuella fläckar. Det är viktigt att du håller i glaskupan och inte i foten när du putsar glaset. Då minskar du risken för att bryta glaset och skada dig själv.

Ska man diska glas i kallt eller varmt vatten?

Du bör diskar med både kallt och varmt vatten. När du ska rengöra vinglas bör du börja med att diska dem i varmt vatten men sedan skölja av dem i kallt vatten.

Bör man diska vinglas i diskmaskin?

Man bör undvika att diska vinglas i diskmaskin om man vill att de ska hålla. Att diska riedel glas diskmaskin är möjligt men precis som alla vinglas behöver de få plats att stå så de inte ramlar omkull och blir skadade.

Vilket är det bästa sättet för att diska vinglas?

Oavsett om du ska diska kristallglas eller vanliga vinglas bör du göra det för hand och undvika diskmaskin. Om du diskar glas med fett fläckar eller ska diska glas utan fläckar bör du använda varmt vatten och sedan skölja av dem i kallt vatten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore artikel nummer 304001 från producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana från området Italien - Vinjournalen.se
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

One Comment

 1. Hej
  vi har tyvärr fått repor som en linje runt om glasen utvändigt.
  Det är Riedelglas som vi blev rekommenderad att diska i diskmaskin.
  Finns det nått trix att få bort dom?
  MVH
  ‘Janne Bjelkmark

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.