Hem » Vin & Mat » Vintips: vitt vin till grillad lax!

Vintips: vitt vin till grillad lax!

vitt vin till grillad lax - en laxotlett

Vi vill dricka vitt vin till grillad lax i sommar, men hur ska man välja vin? Det finns så många fanstatiska viner och goda druvor! Och sedan finns det förstås också goda fiskar att grilla, oavsett om du äter ute eller grillar fisk hemma. Jodå, vi vet att man mycket väl kan dricka ett lätt rödvin till laxen, men i denna artikel fokuserar vi på vitt vin. Och om vi tittar närmare på svenskens absoluta favorit- och matfisk, så tänker vi då förstås på lax.

Klassiskt ska man väl alltid matcha fisk med vitt vin men druva och vinstil beror på vilken typ av fisk du äter och ibland också hur den är tillredd.

Fisk kan i stort sett delas in i fyra grupper där både konsistens och smak skiljer sig åt. Lax tillhör de köttiga fiskarna tillsammans med tonfisk och svärdfisk…

 • Mager och mild fisk – rödspätta, flundra, abborre
 • Fisk med medeltextur – öring, havsabborre, kolja, torsk
 • Köttiga fiskar – lax, tonfisk, svärdfisk
 • Fisk med stark egen smak – sill, makrill, sardiner, ansjovis

Detta betyder att man kan laborera med en mängd olika vinstilar och fantastiska druvor som Pinot Grigio / Pinot Gris, Albariño, Riesling, Grüner Veltiner, Chardonnay, Vermentino, Fiano och Grillo bara för att ta några exempel.

Köttiga, rosa fiskar

Handen på hjärtat. Fisk med rosa kött som tonfisk och lax exempelvis fungerar nog bättre med röda och roséviner än med vita. Men ibland vill man dricka vitt vin så trots detta kommer vi att välja sju vita viner med smakfulla druvor.  Som alltid är den gyllene regeln att inte bara tänka på själva fisken, utan även på hur den ska tillagas och vilka ingredienser den ska serveras med.

Druvor och stilar inklusive Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc kan vara bra alternativ eftersom detta är smakrika druvor i sig som har en örtig, fruktig och frisk smak och då är ett bra komplement till rätter som också smakar rätt mycket. Köttiga fiskar används också ofta i mer kryddstarka asiatiska rätter och då är det viktigt att se till viner som fungerar med kryddstark mat.

vitt vin till grillad lax - balsamico laxkotlett

Laxkotlett balsamico

Över vår laxkotlett ringlar vi en pikant-söt, lite syrlig och kryddad, reducerad balsamico glaze. Vi slänger inte kotletterna på grillgallret, utan lagar den i avsedd grillpanna då vi vill behålla så mycket av smakerna i själva fisken. 

Denna glaserade balsamico-lax är en av våra favoriter! Rätten är enkel att göra och resultatet blir otroligt gott!

Balsamisk glaze med rosmarin med rostade grönsaker

Först behöver du göra glazen.

 • 1,5 dl balsamvinäger
 • 0,75 dl torrt vitt vin
 • 2 msk ljus agavesirap
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 kraftig rosmarinkvist, plocka bladen och hacka
 • 1 vitlöksklyftor, pressade

Bland balsamvinäger, vitt vin, honung, dijonsenap, rosmarin och vitlök och koka upp och låt sedan sjuda på medel till låg värme tills såsen tjocknar till och reducerats till sådär 0,5-0,75 dl. Det tar cirka 10 – 15 minuter, rör om då och då. Ta bort glazen från värmen och häll genom en fin sil i en skål. Ställ undan.

Till laxen

 • 2-3 laxkotletter
 • nypa salt och lite malen svartpeppar
 • 2 tsk olivolja

Låt laxen vila 10 – 15 minuter vid rumstemperatur och torka av den med kökspapper.

Badda båda sidor av lax med salt och peppar och pensla med lite ”vanlig” balsamvinäger (inte glazen).  Sätt grillen på medelhög värme i en grillpanna eller på stekplattan.

Värm olja i pannan. Lägg i laxkotletterna och stek utan att vända tills laxens ena sida har fått färg cirka 3-4 minuter. Vänd försiktigt på kotletten och stek 2-3 minuter på andra sidan tills laxen är helt genomstekt.

Värm upp balsamico-rosmarin glasen kvickt igen medan laxen steker. När laxen är klar ringlar du över glaze över varje kotlett. Rosépepparkorn är gott till!

Servera med rostade grillade grönsaker.

vitt vin till grillad lax - 7 viner

Tips på 7 vita viner

Antxiola 2020 | 119 kr

Vi börjar med torra Antxiola 2020, spansk helt nylanserat vitt vin från Baskien och Txakolina. Druva: lilla lätta och nätta Hondarrabi Zuri som är ack, så smakfull och aromatisk. Vi älskar när det smakar gul frukt, citrus, mineral och havssalt. Fräscht och gott!

Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2020 | 79 kr

Från Sicilien kommer detta populära vin, både i box, hel/halv flaska. Ett lätt vitt vin till av lokala och smakrika sicilianska druvor, Catarratto och Zibibbo. Det smakar mycket av päron, ananas, citrus, torrt vin med en riktigt gott liten sötblommig nyans. Perfekt till balsamico.

Carta Vieja Sauvignon Blanc 2020 | 69 kr

En chilenare av 100% Sauvignon Blanc är nog nästan ett givet och säkert val till laxen. Aromatiskt och frisk skönhet med både lime, nässlor och söt ananas. Låg sockerhalt och lågt pris – kan det bli bättre?

The Stump Jump White 2017 | 109 kr

Från McLaren Vale i Australien och kultvinmakaren Chester Osborn. Skön och märklig druvmix av Riesling, Sauvignon Blanc, Marsanne och lite Rousanne. Gott, rikt och aromatiskt blir det med blommiga inslag av päron och grapefrukt.

Pouilly Fuissé Les Vieux Murs 2018 | 219 kr

En vit Bourgogne och franskt finvin, snyggt fyllig med hög fruktsyra. Det är en Chardonnay av det slag som passar grillad lax. Inte för mycket fatkaraktär och ljuvliga smaker av gula äpplen, smör, nötter och ack, så mineraliskt med tydlig, lite mer komplex profil.   

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019 | 199 kr

Internationellt prisat höjdarvin från Nya Zeeland av den smakfulla druvtrion Sauvignon Blanc och lite Sémillon och Sauvignon Gris. Det bir ett fruktigt, aromatiskt och mycket harmoniskt vin med lite fattoner. Trevlig fruktkompott av passionsfrukt, svartvinbär, nektarin och örter. Inte dumt alls!

Lammershoek’s White Mysteries 2019 | 199 kr

Ett komplext mineraliskt vin med en über-ambitiös blend av Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay, Marsanne och Harslevelu som bir riktigt god och nyanserad. Friska blommiga toner av fräscha äpplen, citrus, vit persika och bivax och bakade kardemummabullar. Något alldeles extra!

Läs mer om udda matchningar:

Frågor och svar:

Vilken typ av vin passar bäst till grillad lax?

Det beror på vilken typ av lax du grillar och hur den är tillredd. Generellt sett passar vitt vin bra till grillad lax.

Vilka druvor kan vara bra att välja till grillad lax?

Några exempel på druvor som kan passa bra till grillad lax är Pinot Grigio / Pinot Gris, Albariño, Riesling, Grüner Veltliner, Chardonnay, Vermentino, Fiano och Grillo.

Kan man dricka rött vin till grillad lax?

Ja, det är möjligt att dricka ett lätt rödvin till grillad lax, men i denna artikel fokuserar vi på vitt vin.

Vilka andra fiskar kan man grilla och vilket vin passar till dem?

Det finns olika typer av fisk som kan grillas, och valet av vin beror på fiskens konsistens och smak. Exempel på olika fiskgrupper är mager och mild fisk (rödspätta, flundra, abborre), fisk med medeltextur (öring, havsabborre, kolja, torsk), köttiga fiskar (lax, tonfisk, svärdfisk) och fisk med stark egen smak (sill, makrill, sardiner, ansjovis).

Vilka viner kan passa bra till grillad laxkotlett med balsamico glaze?

Några exempel på viner som kan passa bra till grillad laxkotlett med balsamico glaze är Antxiola 2020, Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2020, Carta Vieja Sauvignon Blanc 2020, The Stump Jump White 2017, Pouilly Fuissé Les Vieux Murs 2018, Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019 och Lammershoek’s White Mysteries 2019.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.