Ett av de vanligaste sammanhangen för soppa är som förrätt. Som alla andra förrätter kräver soppa sitt rätta vin och vi tänkte börja med några enkla riktlinjer för dig som funderar över kombinationer.

  • Är soppan tunn och neutral i smaken bör du välja ett lättare vin som inte tar över. Vinet bör nämligen fungera som komplement utan att maskera soppans smak.
  • Till mustigare och krämigare soppor kan du med fördel välja ett kontrasterande friskt vin.
  • Vita viner passar bättre till de flesta soppor, med undantag för rustika soppor med stora bitar eller mustig smak.

Är du fortfarande förvirrad finns det en del mer specifika riktlinjer som kan vara bra att tänka på. Krämiga grönsakssoppor gör sig till exempel utmärkt med torra, syrliga italienska och franska viner som pinot grigio eller pinot blanc. Blomkål- och fänkålssoppor passar utmärkt ihop med vita viner med viss ekfatskaraktär, till exempel av typerna chardonnay och chenin blanc. Krämiga grönsakssoppor är bland de enklare sopporna att kombinera med vin då dessa med fördel kan ackompanjeras av något fylligare viner.

Svampsoppa är en populär variant som vi ofta påträffar under vinterhalvåret. Denna kan vara antingen krämig eller mustigt mörk. Om den är krämig kan du följa råden för krämiga grönsakssoppor, och om den är mörk passar den bäst ihop med ett lättare rödvin.

Fisksoppa är kanske den typ som förhöjs allra mest med hjälp av ett vitt vin. I detta fall är en svag ekfatskaraktär passande och i regel ska vinet vara friskt, torrt och av hög kvalitet. Chardonnay är ett bra val, men även vissa roséviner kan passa.

Tomatsoppor finns i många olika skepnader och därför kan det vara svårt att veta vilket vin som passar till. En bra tumregel är dock att om soppan är gjord på färska tomater och har en lätt smak och karaktär är ett torrt, friskt vitt vin att rekommendera. Andra tomatsoppor kan dock ha en tyngre, mustigare och lite rökt karaktär, och då kan du med fördel dricka ett medeltungt rött vin från exempelvis spanska Rioja, Italien eller södra Frankrike till.

Se film – tips hur du kombinerar vitt vin till fisksoppa

Fler vin- och sopptips hittar du här:

Frågor och svar

Vad dricker man för vin till tomatsoppa?

En tomatsoppa gjord på färska tomater passar bra med vin av lätt smak och karaktär. Så som ett torrt, friskt vitt vin.

Vad dricker man för vin till potatis och purjolökssoppa?

Vin till sötpotatissoppa som är krämig kompletteras ofta med friska och med torra, syrliga italienska och franska viner. Vin till potatissoppa oavsett om det är potatis eller sötpotatis passar bra med vita viner eller friska röda viner.

Vad dricker man för vin till broccolisoppa?

Det kan både vara ett frisk vin och ett lite mer smakfullt beroende på hur krämig soppan är. Det viktiga är att vinet inte tar över smaken, utan att det kompletterar soppan.

Vad dricker man för vin till grönkålssoppa?

En bra alkoholhaltig dryck till grönkålssoppa kan vara ett vin med lite syrlighet för att ge friskhet till soppans kraftfullhet och krämighet. Det samma gäller ett vin till spenatsoppa.

Vad dricker man för vin till fänkålssoppa?

Ett bra vin till blomkålssoppa och till färnkålssoppa skulle vara ett frisk vin. Även vita viner med viss ekfatskaraktär, till exempel av typerna chardonnay och chenin blanc fungerar bra till denna typ av soppa.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy