Hem » Vin & Mat » Välj vin till vinterns soppor

Välj vin till vinterns soppor

26_itemthemeimage_4763-jpg

Ett av de vanligaste sammanhangen för soppa är som förrätt. Som alla andra förrätter kräver soppa sitt rätta vin och vi tänkte börja med några enkla riktlinjer för dig som funderar över kombinationer.

  • Är soppan tunn och neutral i smaken bör du välja ett lättare vin som inte tar över. Vinet bör nämligen fungera som komplement utan att maskera soppans smak.
  • Till mustigare och krämigare soppor kan du med fördel välja ett kontrasterande friskt vin.
  • Vita viner passar bättre till de flesta soppor, med undantag för rustika soppor med stora bitar eller mustig smak.

Är du fortfarande förvirrad finns det en del mer specifika riktlinjer som kan vara bra att tänka på. Krämiga grönsakssoppor gör sig till exempel utmärkt med torra, syrliga italienska och franska viner som pinot grigio eller pinot blanc. Blomkål- och fänkålssoppor passar utmärkt ihop med vita viner med viss ekfatskaraktär, till exempel av typerna chardonnay och chenin blanc. Krämiga grönsakssoppor är bland de enklare sopporna att kombinera med vin då dessa med fördel kan ackompanjeras av något fylligare viner.

Svampsoppa är en populär variant som vi ofta påträffar under vinterhalvåret. Denna kan vara antingen krämig eller mustigt mörk. Om den är krämig kan du följa råden för krämiga grönsakssoppor, och om den är mörk passar den bäst ihop med ett lättare rödvin.

Fisksoppa är kanske den typ som förhöjs allra mest med hjälp av ett vitt vin. I detta fall är en svag ekfatskaraktär passande och i regel ska vinet vara friskt, torrt och av hög kvalitet. Chardonnay är ett bra val, men även vissa roséviner kan passa.

Tomatsoppor finns i många olika skepnader och därför kan det vara svårt att veta vilket vin som passar till. En bra tumregel är dock att om soppan är gjord på färska tomater och har en lätt smak och karaktär är ett torrt, friskt vitt vin att rekommendera. Andra tomatsoppor kan dock ha en tyngre, mustigare och lite rökt karaktär, och då kan du med fördel dricka ett medeltungt rött vin från exempelvis spanska Rioja, Italien eller södra Frankrike till.

Se film – tips hur du kombinerar vitt vin till fisksoppa

Fler vin- och sopptips hittar du här:

Frågor och svar:

Vilket vin passar bäst till tunna och neutrala soppor?

Ett lättare vin som inte tar över smaken på soppan.

Vilket vin passar bra till mustigare och krämigare soppor?

Ett kontrasterande friskt vin.

Vilka soppor passar inte bra ihop med vita viner?

Rustika soppor med stora bitar eller mustig smak.

Vilket vin passar till svampsoppa?

Om svampsoppan är krämig passar torra, syrliga italienska och franska viner som pinot grigio eller pinot blanc. Om den är mörk passar ett lättare rödvin bäst.

Vilket vin passar bäst till fisksoppa?

Ett friskt, torrt och högkvalitativt vitt vin med svag ekfatskaraktär, som chardonnay eller vissa roséviner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.