Senast Uppdaterad 21 december, 2017 av Jeanette Gardner
Visst hör man att en del säger att vin och soppa inte går ihop. Men det är inte sant! Varför skulle en fräsch grönsakssoppa inte passa ihop med en Riesling? Eller ett franskt rosévin inte passa tillsammans med en mustig bouillabaisse? Kanske en druva som Viognier fungerar utmärkt med en tunnare tomatsoppa och en torr vit Sauvignon Blanc med en Vichysoisse? Även om vissa matchningar går fantastiskt bra, så ska man alltid ta hänsyn till kryddorna i soppan. Annars gäller regeln: ät och drick det du känner för och som du tror är gott tillsammans!
Vi kör en vegodag och gör en Mulligatawny (uttalas: melliga’to:ni) som egentligen är en engelsk kryddstark soppa från så tidigt som sena 1700-talet, fast med indiska influenser. En smakfull soppa med lite curry, lite mixade grönsaker, sötpotatis, ett och annat frö och med en härlig klick yoghurt som avslut. Till detta har vi ett vinförslag, en vit Bourgogne Saint-Véran.
Producent: Joseph Deshaires (Château de Beauregard)
Art nr: 5602
Pris: 138 kr
Detta kritikerrosade solgula vin från Bourgogne är som en frisk fläkt som passar som hand i handske till den smakfulla soppan. Detta är ett tort Bourgognevin från södra Bourgogne och den anrika vingården Joseph Deshaires som ligger i Mâconnais-regionen och som grundades 1854. Så länge har man hållit på med att framställa goda viner som Poilly-Fuissé, Saint-Véran och exempelvis Fleurie. Familjen Deshaires har alltid satsat på högkvalitativa viner och man följer den 500 år gamla vintraditionen i området. Detta vin är en bra, typisk, god och välgjord Saint-Véran i äkta burgundisk stil. Fruktigt och elegant nyanserat vin som med smaker som päron och persika med vita blommor som Acacia och lite nötter. Här finns också toner av fat och mineral med en rund och trevlig bred eftersmak. Stringent och generöst vin precis som ett Borugognevin ska vara, friskt och fylligt. Ett fräscht inslag till soppan!
Mulligatawny – du behöver
smör och rapsolja
1 stor hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
1 medelstor sötpotatis
1 äpple av den sötare sorten
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter kokande vatten
1 msk tomatpuré
1 msk Mango Chutney
1,5 dl Basmatiris
kokosmjölk
1,5 dl yoghurt (turkisk eller grekisk)
färsk koriander,
spiskummingurkmeja
1 tsk starkt currypulver
1 tsk
gräslök
175 dl pumpafrön
salt och peppar
Hacka lök och vitlök. Skala och skiva äpple.
Skala sötpotatis och skär den tillsammans med morötter i 1,5 cm stora kuber. Skiva sellerin tunt.
Smält smör en kastrull tillsammans med lite rapsolja. Lägg i lök vitlök, morot, sötpotatis och selleri och stek på medelvärme i några minuter tills grönsakerna får lite färg utan att det blir bränt.
Lägg i äppelskivorna.
Smula över buljongtärningen och häll över det kokande vattnet. Blanda allt väl.
Lägg i tomatpuré och chutney.
Koka sakta i 30 minuter tills alla grönsaker är mjuka. Rör om ibland.
Koka nu riset som vanligt vid sidan om. Skölj under kallt vatten och låt riset rinna av.
Nu kan du endera mixa soppan eller använda en mospress om du vill ha en tjockare soppa.
Håll i så pass mycket kokosjölk så att du får den konsistens som du vill ha och lägg i riset.
Krydda nu med hacka koriander, spiskummin, gurkmeja och curry. Salta, peppra.
Hacka pumpafröna och blanda i soppan.
Servera soppan med medelhavsyoghurt och häll lite gräslök över.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok