Pimpa middagen med en soppa på potatis och vattenkrasse samt en god lager
En krämig och god potatissoppa med späd vattenkrasse får en härligt grön färg samt en fräsch smak av vårlök och krasse. Till detta serverar vi en ambitiös hantverkslager med en mycket len smak av humle ur fasta sortimentet på Systemet.
Das Pils | art nr. 1381 | 15,90 + pant
- Ursprung: Tyskland, Hamburg
- Malt: Werra Meissner
- Humle: Hallertauer Tradition, aromhumle från regionen Tettnang
- Alkohol: 4,8 %
Det är ölentusiasten, ölsommelieren och bryggmästaren Thorsten Schumacher som är ägare till familjebryggeriet Grönwolder med två bryggerier, som har bryggt Das Pils i deras Eschweger Klosterbrauerei, ett bryggeri med lång tradition när munkarna bryggde öl där redan på1300-talet. Det var också på den tiden som man upptäckte att humlen fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och ger en god beska till ölet.
Detta är en mycket trevlig lager som passar till många rätter eftersom den har en frisk och fräsch humlearom och vetesmak som aldrig tar över från maten. Men här finns även toner av vanilj och citrus som kompletterar den späda potatissoppan.
Potatissoppa med vattenkrasse
- 175 g vattenkrasse
- 1 stor morot skuren i mindre bitar
- 4 finhackade vårlökar
- 350g potatis skuren i småbitar
- 4,5 dl grönsaksbuljong
- 3 dl mjölk
- 25 g smör
- saften av ½ citron
- Salt och malen svartpeppar
Skär och koka morotsbitar i saltat vatten i en liten kastrull c:a 15 minuter. Morötterna används som garnering i soppan.
Koka den hackade potatisen i en annan kastrull, salta och låt koka under lock i 10 minuter eller tills potatisen är riktigt mjuk. Låt vattnet rinna av.
Pressa potatisen med potatispress tillsammans med en tsk smör och 2 msk av mjölken till ett krämigt mos.
Ställ potatisen åt sidan.
Smält smör i en stor kastrull, tillsätt vårlöken löken och stek på låg värme i några minuter.
Lägg i 2/3 delar av vattenkrassen. Stek på lite till på svag värme.
Blanda nu i resten av mjölken och potatisen samt grönsaksbuljongen och koka på mycket svag värme i 10 minuter.
Mixa allt tillsammans med resten av vattenkrassen (eventuellt i 2 omgångar).
Rör i citronsaften. Salta och peppra och lägg i några morotsbitar i varje soppskål och garnera med mer krasse.