Hem » Vin & Mat » Madia – prisvärt, fruktigt och veganskt!
Vin & Mat

Madia – prisvärt, fruktigt och veganskt!

torrezambra_madia_vinjournalen - Vinjournalen.se

Madia är ett trevligt vardagsvin som lätt blir en favorit och skänker lite lyx till middagen utan att det kostar skjortan! Vi vet inte hur ni gör, men personligen är vi alltid på jakt efter smakfulla, prisvärda vardagsviner som passar till breda matidéer.


Vår vardagslyx just nu är från Montepulciano d’Abruzzo. Dessa livliga, saftiga röda viner med jordens söta smaker av druvor från kullarna i regionen Abruzzo, verkar inte ens italienarna själva få nog av – och inte vi heller. 

Vi ska förflytta oss till den lilla pittoreska byn Villamagna och den mysiga familjeproducenten Torre Zambra och tests ett av deras viner som på kort tid har blivit ett favoritvin och även laga lite god mat.

Madia och vinfamiljen med tunnor - Vinjournalen.se

Vi reder ut begreppen

Den italienska druvan Montepulciano är en av landets viktigaste druvor och den växer främst i regionerna Abruzzo och Marche men även till viss del i Molise och i Apulien. Totalt växer druvan på ca 30 000 hektar i Italien.

Det sker ofta förväxlingar mellan druvan Montepulciano, som vi skriver om här, den som odlas i Abruzzo-regionen och vinet som produceras kring staden Montepulciano i Toscana. Det är ett helt annat vin och till och med en annan druva. Vinet kallas där för Vino Nobile di Montepulciano, även det ett gott vin som produceras av druvan Sangiovese. Dessutom ska varken druvan Montepulciano eller staden Montepulciano förväxlas med Montalcino, ett ganska likt namn på en toskansk stad som är känd för sin goda Brunello.


Vin sedan 100 år

Man kan inte låta blir att fatta tycke för trevliga vinfamiljen De Cerchio och deras företag Torre Zambra. Man kan säga att de är en typisk italiensk vinfamilj där alla i familjen är involverade och delaktiga i vinföretaget.

Familjens vinhistoria går över 100 år tillbaka för det var redan 1910 då nuvarande ägarens farfar Vincenzo drog iväg med sin hundkärra i riktning Neapel för att köpa en tomt på cirka 20 hektar mark. Hans önskedröm skulle bli verklighet, för nu kunde han äntligen få plantera sina vindruvor och göra eget vin!  

Fram till andra världskriget planterade Vincenzo den blå druvan Montepulciano och Trebbiano, en grön druva. Men under kriget tog vinproduktionen ett drastiskt stopp då alla hans vinodlingar mejades ner av de tyska trupperna. Nu var familjen fattig och helt ruinerad och dessutom sattes Vincenzos svärson, Laurentino i fångläger hos nazisterna. Efter kriget 1947 kunde Laurentino återvända till sin hemby Villamagna. Han återplanterade de gamla vinstockarna och med mycket arbete återupptog man vinproduktionen igen.

Madia och barnen i familjen ute i vingården - Vinjournalen.se

Ute i familjens vingård


Idag

Vinproducenten Torre Zambra har förmodligen en av de mest historiska vingårdarna i regionen Abruzzo i östra Italien. Med Laurentino i ledningen, buteljerades 1961 den första Torre Zambra skörden! Druvorna odlas 200 meter upp på sluttningarna kring Villamagna, i en jord av kalksten och lera. Här frodas druvorna i ett unikt mikroklimat som ger vinmakaren Riccardo de Cerchio en bra grund för att kunna skapa fantastiskt goda, intensiva och mycket aromatiska viner! Idag odlar man främst druvan Montepulciano men även en del lokala druvor som Passerina, Trebbiano och Pecorino. Jo, det finns en druva som heter Pecorino med appellationen DOC Abruzzo Pecorino.

Man har under åren behållit namnet Zambra efter de ursprungliga ägarna Zambra-familjen som farfar Vincenzo en gång köpte tomten av.   


Madia Montepulciano d’Abruzzo

Madia har jäst i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och sedan lagrats 5 månader på ekfat. Denna lätta process har självklart skänkt vinet en frisk och fruktig fräschör.

Låt oss presentera ett energiskt vin: Madia Montepulciano d’Abruzzo är ett mörkrött vin med läckra reflexer av guld och granat. Här dominerar klart den svarta frukten som i en fruktig marmelad med en explosion av aromer som mörka körsbär, jord, kaffe, kryddor och förstärkta matiga örter. Lättdrucket men med tanniner nog för att ändå hålla en stram och snygg profil.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Madia är ett ungt och överlag ett mycket trevligt vin som kan beskrivas som ett rikt och torrt matvin som inte är för komplicerat och med vanilj och mjölkchoklad i eftersmaken. Fint balanserat vin med kraft och viskositet.

En restaurang skulle med fördel och utan att skämmas, kunna servera Madia som ett ‘husets rött’. Ett mångsidigt veganvin perfekt efter en tuff dag på jobbet eller med all slags mat, framför allt gärna med de traditionella italienska tomaträtterna. Fungerar även till en köttbit eller med våra fräscha Gnocchi med recept här nedan. Dessutom helt acceptabelt som chilloutvin. Och behöver vi nämna det? Bra valuta för pengarna!

Här hittar du Madia Montepulciano d’Abruzzo 2017, nr 2802 på Systembolaget!


Regionen Abruzzo 

Abruzzo ligger öster om Rom, strax ovanför den Adriatiska kusten i centrala Italien. Historiskt var detta en mycket fattig region där människorna ofta har en stolt attityd. I ett område där folk har varit så fattiga, har regionen varit en välsignelse för bönderna eftersom vinerna är goda, fruktiga och fylliga. Vinerna är också ofta mjukare än exempelvis Chianti eller Nebbiolo viner. Med tiden har allt fler seriösa producenter utvecklat mycket välsmakande viner med en allt bättre kvalitet. Appellationen som man fick 1968 heter Montepulciano d’Abruzzo DOC. Den mest populära druvan är förstås Montepulciano, även om många andra druvor också odlas här och man framställer vin efter strikta regler när det gäller druvans blandning och hur vinet bör lagras. Montepulciano d’Abruzzo är viner som åldras briljant och de är mycket prisvänliga.Gnocchi, soltorkade tomater & spenat

Madia och rätten gnocchi - Vinjournalen.se

Som alltid börjar man med att titta på den lokala italienska maten som utvecklats tillsammans med vinerna. Madia Montepulciano d’Abruzzo är ju ett mjukt och lätt vin med inte alltför markant syra eller tuffa tanniner.  Vi gör en lätt rätt med egna Gnocchi som vi steker och serverar med en röra av soltorkade tomater och spenat.

Egen Gnocchi utan ägg

I södra Italien har man nästan aldrig ägg i pastadegen och det går alldeles utmärkt!

steg 1

Du behöver:

  • 500 g bakpotatis
  • 3,5 dl mjöl (vi tar Tipo ”00”)
  • en nypa salt

Koka potatisen i välsaltat vatten tills den är mjuk och skala den. Pressa i potatispress medan potatisen fortfarande är lite varm, salta och tillsätt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, men överarbeta inte. Eventuellt behövs mer mjöl.

Dela degen i 4 delar och lägg delarna i plastfolie så de inte torkar ut. Rulla ut varje del till en ‘korv’ med ungefär 3 cm i tjocklek. Skär i ca 3,5 cm bitar och rulla till små kulor. Pressa kulorna med en gaffel så det blir en rondell av varje.

Koka Gnocchin i saltat kokande vatten ca 10-15 sekunder och de flyter upp till ytan. Lätt rinna av och ställ undan.  

steg 2

Nu behöver du:

  • lite olivolja
  • 1 burk soltorkade tomater, hackas
  • 2 vitlöksklyftor, finhackas
  • 1 påse färsk babyspenat, hackas
  • 1 näve färsk basilika
  • och dina Gnocchi

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och fräs på vitlöken på låg värme. Lägg sedan i de hackade soltorkade tomaterna och stek tillsammans i några minuter. Tillsätt sedan spenat och låt den förvälla en aning. Lägg i dina Gnocchi och stek på, eventuellt med lite smör eller mer olja så att Gnocchin får lite färg. Servera med olivolja,svartpeppar, riven Parmesan eller om du vill snabblaga vegansk Parmesan så har du receptet här.


Fler italienska matfavoriter som passar till Madia Montepulciano d’Abruzzo:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.