Kräftskiva! Viner och smårätter med ost och färskpotatis

Kräftskiva - bild på kräftor och dill

Dags för kräftskiva! Hur man kokar kräftor behöver vi nog inte gå igenom. Men när vi frågade läsare så fick vi främst tre frågor:

1. Kan man göra någon kul rätt med västerbottenosten förutom att bara servera en ostbit rakt av?

2. Är det bara kokt färskpotatis som gäller?

3. Om man inte vill dricka öl, vilket vin ska man välja?  

Vi har några tips för hur man med lite fantasi kan använda de matiga traditionella ingredienserna. Vi behåller västerbottenosten och färskpotatisen men man behöver heller inte göra en västerbottenpaj på en kräftskiva om man inte vill. Man kan kombinera både färskpotatis och ost. Man kan baka matmuffins och med en västerbottenkräm eller annat av osten. Man behöver inte koka färskpotatis utan det går alldeles utmärkt att baka den. Men det är inget fel att också ha en bit västerbotten och lite knäckebröd för den som vill ha klassisk kombination.

Låt dessa aptitliga och gästtrevliga smårätter inspirera dig och prova vidare!

Kräftskiva - bild på rullade gurkor

Västerbottenkräm med gurka och rödlök

  • 1 stor gurka, skivad på längden
  • 3 dl västerbottenost, riven
  • 2 msk majonnäs
  • 2 rödlökar, tunt skivade
  • salt och nymalen svartpeppar
  • färska dillkvistar
  • cocktailpinnar i trä

Detta recept räcker för 3-4 rullader men du kan dubbla eller tredubbla receptet om du vill.

Rör ihop majonnäsen och den rivna osten till en massa. Krydda med salt och malen svartpeppar.  

Skiva gurkorna på längden med mandolin och bre varje gurkskiva med ostmassan.

Rulla ihop gurkskivorna och fäst med en träpinne.

Garnera varje rullad på toppen med en dillkvist och en bit av en ring rödlök.       

Kräftskiva - bakad färskpotatis med ost

Bakad färskpotatis toppad med västerbotten och fransk senapsdip

  • 10 stora färska potatisar, halverade
  • 12-15 skivor västerbottenost
  • flingsalt

Handplocka stora färskpotatisar till din kräftskiva. Tvätta potatisen men skala inte. Skär bort en liten tunn skiva i varje ände på potatisen, bara så att den kan stå i en form. Halvera varje potatis.

Sätt ugnen på 225°.

Pensla en ugnssäker form med smör.

Sätt i potatishalvorna och baka 15 minuter. Ta ut formen men stäng inte av ugnen.

Under tiden ostskivorna i mindre bitar och kläm fast på toppen av varje potatis.

Kör allting ytterligare 5 minuter i ugnen eller tills potatisen är genombakad.

Dippsåsen gör du enkelt genom att blanda 1 dl majonnäs med 1 dl crème fraiche och 2 msk stark dijonsenap. Rör ihop allt med stavmixer till en slät kräm.      

Kräftskiva - matfmuffins med ost

Matmuffins med västerbottenost, vårlök och paprika

  • 5 dl mjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 150 gram riven västerbottenost
  • 2 vårlökar, tunt skivade
  • ½ röd paprika, hackad

Värm ugnen till 200°.

Blanda ihop de torra ingredienserna: mjöl, salt, peppar, bakpulver.

Rör ihop ägg, mjölk, västerbotten, paprika samt olja i en skål som blandas tillsammans med de torra ingredienserna till en något så när slät smet.

Ta en muffinsform för stora eller små muffins och pensla formen med smör.

Fördela smeten i formarna och grädda i 15 minuter.

Garnera med lite strimlad vårlök.

Och så ska vi välja vin!

Är du inte en ölentusiast? Inget problem, det går alldeles utmärkt att dricka vin på en kräftskiva! Med fisk eller andra skaldjursdelikatesser från havet öppnar vi nog allra helst en flaska vitt. Egentligen är det lätt uppgift att välja vin om man väljer druva först och sedan tittar på vinets stil.

kräftskiva - bild på olika skaldjur

Kräftan är ju ett skaldjur, precis som exempelvis: hummer, krabba, räkor, musslor och ostron. Skaldjur har nästan alla en stark salt smak och då kan man behöva ett vin med en robust druva.

Om vi tittar på kategorin kräftor eller hummer som har ett ganska fast salt kött så måste man servera ett ganska fylligt vin med mycket struktur. Motsatsen är torr vit fisk som är grillad eller serveras med smält smör, så fordrar dessa gärna ett ekat vin av chablissort, en Meusault eller viner med starkare smak.

Tänk på druvor som Chardonnay, Viognier, Furmint, Pinot Gris eller Sauvignon Blanc på en kräftskiva. Vinet får gärna ha fatkaraktär men det kan vara en fördel att välja ett inte alltför ekat vin och gärna med en mineralisk profil och dofter av stenig våt mark som matchar skaldjurens sälta. 

Vi har valt tre torra vita viner producerade av goda druvor: Pinot Gris, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Allt viner anser vi prisvärda och de finns i öppna sortimentet.  

Kräftskiva - bild på tre viner som beskrivs

Turckheim Pinot Gris Réserve 2017|SB 2119 |Alsace | 99 kr

En Pinot Gris smakar inte detsamma som en Pinot Grigio. Trots att det är samma druva så är det olika växtplats. I detta fall föredrar vi en aromatisk Pinot Gris kommer från Cave de Turckheim och det största vinkooperativet i Alsace och detta är ett ganska fylligt vin som fint matchar all mat på en kräftskiva och andra smakrika och salta skaldjur. Vinet har en frisk och pigg karaktär och trevlig syra. Här finns snygga blommiga aromer och toner av olika stenfrukter som varvas med en söt och len honung samt lite kryddor. Förvänta dig ett kraftfullt vin med en fin och lång mineralisk eftersmak.

Tierhoek Sauvignon Blanc 2017 | SB 6468 | Sydafrika|139 kr

En ung och torr Sauvignon Blanc från de högre bergen i Western Cape som ändå är långt ifrån de så vanliga nya världen viner som brukar ha en übersmak av citrus. Här är ett aromatiskt och fruktigt ”bush wine” som istället går mer åt det franska och gröna hållet. Tänk nässlor, krusbär och äpplen samt en massa trevliga färska örter. Fin blommig syrlighet och sötare inslag av galiamelon. Från producenten Tierhoek och kände vinmakaren Roger Burton. Här hittar man också toner av flinta och vinet har en härlig mineralprofil.

Bonterra Chardonnay 2017| SB 16632 | USA | 139 kr

Inga skaldjur utan en Chardonnay men då ska det vara en smakfull ekologisk jänkar-chardonnay som denna från Bonterra Organic Vineyards i Mendocino. Ett mångsidigt fiskvin som passar till både salta kräftor och kokt, torr vit sej eller en grillad kyckling. Aningens smörigt, men för den som gillar det och ekfat, så är detta vin perfekt. Här finns aromer som exotiska frukter som mango och ananas toppat med nötter och vanilj. Vinet har en fint rostad fatton som inte är dominant och dämpas fint av de fruktiga tonerna.

.

.

Läs fler experttips om fisk och vin:

Grauer Burgunder Edition Trocken

Från pittoreska Weingut Löffler kommer detta krispigt torra vita vin som lagrats på tyska ekfat under 8 månader. Passar utmärkt till skaldjur, fågel och milda ostar.

Artikelnummer: 6281

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Baden, Tyskland

Alkohol: 13,5 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna