Het marockansk köttgryta och 10 smakfulla vintips!
En kryddad köttgryta, vad är en mer värmande och enkelt att laga., antingen du väljer nötkött eller fläsk. Så enkel att laga dessutom, bara in med alla ingredienserna i en gryta och så sköter det sig helt själv på spisen.
Det hjälper förstås att hitta det perfekta vinet till grytan. Har du bestämt om du vill laga den på fläsk- eller nötkött? Några druvor utmärker sig och kan komma i fråga, lite beroende på vad du väljer för kött. Du kan dricka både vitt eller rött vin, men tänk på att grytan kombinerar både heta, starka smaker och söta smaker av plommon.
Bästa röda druvorna till kött
Tycker du om fruktiga rödviner md mustig sötma eller komplexa viner med strävare tanniner? De flesta verkar vara överens om att ett torrt rött vin är bäst till en köttgryta och du kan klart dricka rött vin även till fläsk.
Köttgryta med nöt:
Cabernet Sauvignon eller Grenache – smakrik, torr och fruktig
Malbec – fruktigt, smakrikt, rostad fatkaraktär
Merlot – torr med sötma och fruktig
Köttgryta med fläsk:
Lättare varianter av Merlot och Pinot Noir
Gérard Bertrand Autrement Corbières (nr 2635) Välutvecklad och klassisk Bordeaux, fransk såklart från topproducent, ekologiskt. Mycket doftande och smakrikt vin med trevlig fatkaraktär och tanniner som sitter snyggt. Smakar svarta bär, viol och lagerblad.
Trapiche Malbec Oak Cask (nr 16554) från Argentina kommer denna supersaftiga och samtidigt mustiga pepparvin. Hej Tanniner! Malbec med mycket rosta fatkaraktär, kryddor, örter, choklad, kaffe och mörka bär.
Killer Red Merlot (nr 91805) Från Washington. Amerikanska vinmakare är duktiga på denna druva så passa på, finns i tillfälliga sortimentet. Smakrik läcker Merlot men ändå ett fruktigt och lätt vin med alla aromer: frukt, choklad, trä, vanilj och fat.
Domaine des Pasquiers Plan de Dieu (nr 2298) Medelfylligt och kryddigt Rhônevin av Grenache. Mycket välgjort med klassiska smaker som plommon, peppar och lakrits. Perfekt matpartner till kött och lamm.
Gardo & Morris Pinot Noir (nr 6292) fruktig, lätt och välgjord Pinot Noir till bra pris som har en kryddig profil och mycket bär och fruktsmaker. Toppat med ingefära och viol samt lite ek.
Bästa vita druvorna till kött
Du kan absolut dricka vitt vin även till en köttgryta, så länge du antingen väljer en syrlig och fruktig lätt druva eller ett mer komplext ekat vin. Två raka motsatser alltså. Eller varför inte ett sött mousserande vin till fläskgrytan?
Köttgryta med nöt:
Ekad Chardonnay – komplext med fatarom
Sauvignon Blanc och Chenin Blanc – ekad med mer komplexa smaker
Köttgryta med fläsk:
Oekade Chardonnay eller Pinot Grigio – friskt, lätt och fruktigt
Moscato – sötare och mycket lätt
Piconico Chardonnay (nr 2296) Fruktig och ung Chardonnay, ett krispigt, fräscht vin med syrliga sommarfrukter och med låg sockerhalt. Elegant framtoning och dessutom är prisvärt.
Masi Masianco Pinot Grigio delle Venezie (nr 2415) Extremt krispigt och fruktigt vin från Delle Venezie nära Venedig. Druvtypisk Pinot Grigio med mycket smak av citrus, päron och mandel.
Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc (nr 2148) Aromatiskt, smakrikt och trevligt vin med fin fruktsyra och från en av de bästa och minsta italienska vitvinsregionerna. Prisvärt och krisigt av gröna frukter.
Lammershoek Mysteries Chenin Blanc (nr 91272) I tillfälliga sortimentet fin denna goda Chenin Blanc, smakrik och utvecklad med gula frukter och kryddiga inslag. Vinet har en elegant framtoning.
Het marockansk köttgryta med harissa, plommon och potatis
Denna smakrika gryta kryddad med den heta, nordafrikanska kryddan harissa är perfekt för en kylslagen dag och den får sakta sjuda på gammaldags sätt på spisen. Grytan är dessutom vacker att duka upp bordet med sina färger och den heta smaken bryts lite av söta plommon!
Harissa kan du köpa i matbutiken eller göra själv enligt recept nedan. Du väljer själv hur kryddstarkt som du vill ha det och vilka av de malda kryddorna du vill välja, men tänk på att grytan ska vara het och smakrik!
- 1 msk olivolja
- 1 lök, tärnad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd paprika, skuren i små tärningar
- 3 msk mjöl
- 400 g filé av fläsk eller nötkött, skär i större tärningar
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 1/2 köttbuljongtärning
- 2 dl rött vin
- 1 dl passerad tomatsås
- 2 msk strösocker
- 1 msk limejuice
- 6 torkade plommon, läggs i blöt
- 1 stor potatis, tärnad
- 1 msk harissa (ev mer efter smak)
- salt & peppar
- malda kryddor: spiskummin, koriander, ingefära
Gör först egen harissa om du inte köpt färdig.
Hetta upp oljan i en gryta på låg värme och tillsätt lök, vitlök och paprika. Koka och rör tills löken är mjuk.
Muddra köttbitarna runt om i mjöl och tillsätt köttet, vrid upp värmen och stek på båda sidor tills det börjar bli gyllenbrunt eller i cirka 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
Häll i rödvinsvinger för att skrapa upp det goda bottenskrapet.
Tillsätt strösocker, buljongtärning och rött vin. Krydda med harissan och rör ihop.
Tillsätt de malda kryddor som du själv vill ha.
Tillsätt passerade tomater, limejuice, de avrunna plommonen, potatistärningarna och rör om. Sänk värmen och täck med lock och låt sjuda i 1 – 1,5 timme på låg värme.
Gör egen harissa
- 2 starka chilipeppar (som habanera eller scotch bonnet), finhackade
- 4 gröna chilipeppar, finhackade
- 1 ½ tsk mald spiskummin
- 1 tsk mald koriander
- 4 vitlöksklyftor
- 0,5 – 0,75 dl olivolja
- 1 tesked rödvinsvinäger
- salta efter smak
Lägg allt i en liten kastrull med tillräckligt med vatten för att täcka. Koka upp. Stäng av värmen och låt stå och svalna i 20 minuter. Lägg i en matberedare eller mixer och mixa till en slät smet. Smaka av med salt.
Fler recept med vintips: