Tagine och detta vin är en kombination med stuns, både vad gäller den marockanska maten och vinet. Maten är kryddad och behöver ett vin som står sig fint till det, ingen vekling, utan en druva med attityd. Importören beskriver vinet som ”Petite Sirah är inte en druva för känsliga själar men för de som frossar i ett muskulöst, fylligt och kraftfullt vin med karaktär och attityd.”
Petite Sirah
Kanske inte den vanligaste blå druvan hos oss i Sverige, men en druva som skapades på 1800-talet av en läkare vid namn François Durif i södra Frankrike och den är en korsning mellan sorterna Peloursin och Syrah och kallas för Petite Sirah, men INTE Petit Syrah som är en helt annan druva. Samma namn men olika stavning och väldigt förvirrande!
Petite Sirah gör verkligen goda matviner och passar bra till vår Tagine som inte är för mesar, ofta med intensivt mörkblå bär och tanniner som heter duga. Djupa, komplexa viner med rika aromer av lila frukter med ibland choklad, peppa, örter och kryddor. Det är i Kalifornien och i Israel som man producerar fantastiska viner av denna ädla druva. Och viner med bra lagringspotential. Druvan är verkligen tålig och resistent mot sjukdomar.
Fram till början av 1960-talet var Petite Sirah en av de mest populära druvsorterna som planterades i Kalifornien. Idag kallas druvan Durif i Frankrike, efter läkaren ovan, och den får endast planteras i en appellation som heter Palette och som ligger i Provence.
Legenden om Stokes Ghost Petite Sirah
Sann historia.
År 1833 lämnade den brittiska sjömannen James Stokes sitt fartyg i bukten i Monterey. Han ville bara därifrån och det enda han tog med sig var en läkarväska med medicin som han stal från fartyget.
Inte långt efter att han gick i land öppnade han ett apotek i centrala Monterey och utgav sig för att dessutom för att vara läkare. Apoteket visade sig vara en blomstrande business och folk kom från när och fjärran för att få hjälp av ”läkaren” James Stokes som blev förvånansvärt framgångsrik för någon som var så dålig i sitt jobb. Trots en förmåga att döda sina patienter efter hand, så blev han livmedicus till Kaliforniens guvernör Jose Figueroa. Men inom ett år var även guvernören död.
Men det gick ingen nöd på ”Dr” James Stokes. Han blev rik, gift med änkan till guvernören och till slut blev James Stokes även borgmästare i Monterey. Hans söner angav honom till slut. James Stokes tog gift och dog, men hans hem står fortfarande kvar. Det går en spöklik figur omkring huset. Han är klädd som på 1800-talet och man säger att han är Stokes Ghost.
Vinet Stokes Ghost Petite Sirah
Spökvinet Stokes Ghost Petit Sirah utforskar de mer komplexa aspekterna av denna underbart kraftfulla druva. Nästan svartlila i färgen, intensiva aromer av en mörk fruktkompott med lakrits och toner av peppar kraftfull smak och sammetslena tanniner. Mycket trevligt och mustigt matvin som tål att lagras i några år. Här finns en mysig doft av ekfat, då vinet i lagrats i 14 månader i amerikanska och ungerska fat. Perfekt till Tagine!
Vinet kommer från Scheid Family Wine som ligger – var annars! – i Monterey och deras vinmakare Dave Nagengast har komponerat ett komplext och mycket läckert vin av druvan Petite Sirah.
2015 Stokes’ Ghost Petit Sirah | SB 75247|Monterey | 249 kr
Marockansk Tagine ur Tusen och en natt
Egentligen är en tagine (uttalas tajine) en nordafrikansk glaserad lergryta i keramik eller stengods med berbiskt ursprung och allt kokas traditionellt över varmt kol. Grytan har ett mycket typiskt konformat lock som gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten och gör allt extra saftigt. Man lagar alla möjliga smakfulla rätter som kefta, mruzia och mqualli. Allt ångkokas ganska långsamt samtidigt som köttet blir extra mört.
Rätterna består oftast av couscous, frukter som aprikoser, russin, mandel, grönsaker och kött som till exempelvis fisk, lamm eller kyckling och man kan även göra en helt vegetarisk gryta. Man kryddar rätterna med typiska nordafrikanska kryddor.
I Marocko finns det en nationalrätt som och också heter Tagine och är en rätt som ofta lagas i just en sådan lergryta. Tagine lagas i alla länder kring Afrikas norra kust men lite olika recept ibland. Tagine dyker först upp i den berömda berättelsen om Tusen och en natt.
Tagine med kyckling
Med dofter av kanel, gurkmeja och koriander blir denna Tagine, en nordafrikanska couscous-gryta med kyckling en spännande rätt. Den som inte har en traditionell lergryta, så kan du göra allt i en wok eller stor gryta. Vi kör en enkel variant!
Du behöver
- couscous
- 1 stor gul lök, skivas tunt
- 3 vitlöksklyftor, skivas tunt
- kycklingbitar enligt önskemål
- 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
- 10 cocktailtomater
- 2 dl svarta belugalinser, kokade
- 1 burk kikärtor, sköljda
- 1 morot, skalad och finhackad
- 10 blandade oliver
- 2 msk soja
- lite buljong
- torkade aprikoser, russin och rostad mandel
- Kryddor: den nordafrikanska kryddblandningen för Tagine är Raz el Hanout eller annars blanda själv koriander, gurkmeja och spiskummin, 2 kanelstänger, lite saffran, några stjärnanis, 1 tsk sambal olek.
I en stor gryta/wok fräs lök, vitlök, ingefära och morot i olivolja på låg värme tills löken är genomskinlig.
Lägg i kycklingen och stek vidare.
Tillsätt kikärtor, linser, cocktailtomater och oliver.
Häll över sojan, sambal olek och de övriga kryddorna, förmodligen lite mer olja samt aprikoser, russin och rostad mandel.
Fräs på allt igen och ställ på låg värme med lock medan du kokar couscous enligt anvisning.
Lägg couscousen i woken, rör om och blanda couscous, grönsaker och kyckling.
Lägg upp allt på serveringsfat gärna med några citronklyftor.
.
.
Fler heta maträtter hittar du här: