Gott! Marockansk Tagine & Petite Sirah!

tagine marockansk lergryta

Tagine och detta vin är en kombination med stuns, både vad gäller den marockanska maten och vinet. Maten är kryddad och behöver ett vin som står sig fint till det, ingen vekling, utan en druva med attityd. Importören beskriver vinet som ”Petite Sirah är inte en druva för känsliga själar men för de som frossar i ett muskulöst, fylligt och kraftfullt vin med karaktär och attityd.


Petite Sirah

Kanske inte den vanligaste blå druvan hos oss i Sverige, men en druva som skapades på 1800-talet av en läkare vid namn François Durif i södra Frankrike och den är en korsning mellan sorterna Peloursin och Syrah och kallas för Petite Sirah, men INTE Petit Syrah som är en helt annan druva.  Samma namn men olika stavning och väldigt förvirrande!

Petite Sirah gör verkligen goda matviner och passar bra till vår Tagine som inte är för mesar, ofta med intensivt mörkblå bär och tanniner som heter duga. Djupa, komplexa viner med rika aromer av lila frukter med ibland choklad, peppa, örter och kryddor. Det är i Kalifornien och i Israel som man producerar fantastiska viner av denna ädla druva. Och viner med bra lagringspotential. Druvan är verkligen tålig och resistent mot sjukdomar.

Fram till början av 1960-talet var Petite Sirah en av de mest populära druvsorterna som planterades i Kalifornien. Idag kallas druvan Durif i Frankrike, efter läkaren ovan, och den får endast planteras i en appellation som heter Palette och som ligger i Provence.


Legenden om Stokes Ghost Petite Sirah

Sann historia.

tagine det öra fylliga viner Stokes Ghost

År 1833 lämnade den brittiska sjömannen James Stokes sitt fartyg i bukten i Monterey. Han ville bara därifrån och det enda han tog med sig var en läkarväska med medicin som han stal från fartyget.

Inte långt efter att han gick i land öppnade han ett apotek i centrala Monterey och utgav sig för att dessutom för att vara läkare. Apoteket visade sig vara en blomstrande business och folk kom från när och fjärran för att få hjälp av ”läkaren” James Stokes som blev förvånansvärt framgångsrik för någon som var så dålig i sitt jobb.  Trots en förmåga att döda sina patienter efter hand, så blev han livmedicus till Kaliforniens guvernör Jose Figueroa. Men inom ett år var även guvernören död.

Men det gick ingen nöd på ”Dr” James Stokes. Han blev rik, gift med änkan till guvernören och till slut blev James Stokes även borgmästare i Monterey. Hans söner angav honom till slut. James Stokes tog gift och dog, men hans hem står fortfarande kvar. Det går en spöklik figur omkring  huset. Han är klädd som på 1800-talet och man säger att han är Stokes Ghost.


Vinet Stokes Ghost Petite Sirah

Spökvinet Stokes Ghost Petit Sirah utforskar de mer komplexa aspekterna av denna underbart kraftfulla druva. Nästan svartlila i färgen, intensiva aromer av en mörk fruktkompott med lakrits och toner av peppar kraftfull smak och sammetslena tanniner.  Mycket trevligt och mustigt matvin som tål att lagras i några år. Här finns en mysig doft av ekfat, då vinet i lagrats i 14 månader i amerikanska och ungerska fat. Perfekt till Tagine!

Vinet kommer från Scheid Family Wine som ligger – var annars! – i Monterey och deras vinmakare Dave Nagengast har komponerat ett komplext och mycket läckert vin av druvan Petite Sirah.

2015 Stokes’ Ghost Petit Sirah | SB 75247|Monterey | 249 kr

tagine marockansk lergryta


Marockansk Tagine ur Tusen och en natt

Egentligen är en tagine (uttalas tajine) en nordafrikansk glaserad lergryta i keramik eller stengods med berbiskt ursprung och allt kokas traditionellt över varmt kol. Grytan har ett mycket typiskt konformat lock som gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten och gör allt extra saftigt. Man lagar alla möjliga smakfulla rätter som kefta, mruzia och mqualli. Allt ångkokas ganska långsamt samtidigt som köttet blir extra mört.

Rätterna består oftast av couscous, frukter som aprikoser, russin, mandel, grönsaker och kött som till exempelvis fisk, lamm eller kyckling och man kan även göra en helt vegetarisk gryta. Man kryddar rätterna med typiska nordafrikanska kryddor.

I Marocko finns det en nationalrätt som och också heter Tagine och är en rätt som ofta lagas i just en sådan lergryta. Tagine lagas i alla länder kring Afrikas norra kust men lite olika recept ibland. Tagine dyker först upp i den berömda berättelsen om Tusen och en natt.


Tagine med kyckling

Med dofter av kanel, gurkmeja och koriander blir denna Tagine, en nordafrikanska couscous-gryta med kyckling en spännande rätt. Den som inte har en traditionell lergryta, så kan du göra allt i en wok eller stor gryta. Vi kör en enkel variant!

tagine maträtten med couscpus

Du behöver

  • couscous
  • 1 stor gul lök, skivas tunt
  • 3 vitlöksklyftor, skivas tunt
  • kycklingbitar enligt önskemål
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 10 cocktailtomater
  • 2 dl svarta belugalinser, kokade
  • 1 burk kikärtor, sköljda
  • 1 morot, skalad och finhackad
  • 10 blandade oliver
  • 2 msk soja
  • lite buljong
  • torkade aprikoser, russin och rostad mandel 
  • Kryddor: den nordafrikanska kryddblandningen för Tagine är Raz el Hanout eller annars blanda själv koriander, gurkmeja och spiskummin, 2 kanelstänger, lite saffran, några stjärnanis, 1 tsk sambal olek.

I en stor gryta/wok fräs lök, vitlök, ingefära och morot i olivolja på låg värme tills löken är genomskinlig. 

Lägg i kycklingen och stek vidare.

Tillsätt kikärtor, linser, cocktailtomater och oliver.

Häll över sojan, sambal olek och de övriga kryddorna, förmodligen lite mer olja samt aprikoser, russin och rostad mandel. 

Fräs på allt igen och ställ på låg värme med lock medan du kokar couscous enligt anvisning.

Lägg couscousen i woken, rör om och blanda couscous, grönsaker och kyckling. 

Lägg upp allt på serveringsfat gärna med några citronklyftor.

.

.

Fler heta maträtter hittar du här:

San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano

Vin från Toscana - Nyanserad smak med inslag av kryddor och mörka bär

Artikelnummer: 2022

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montepulciano, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 189 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna