Alexandras ”stensoppa” & tips på ett rött reservavin!

Marquês de Marialva Reserva - stensoppa

Vi ska dricka vin och laga stensoppa med Alexandra Ravelius , sommelier och säljare, som arbetar med försäljning gentemot restauranger och krogar hos vinimportören People & Wine i Stockholm.

Men först: hur klarar våra svenska vinimportörer idag en försäljning av vin och sprit till krogar och restauranger, det som man inom branschen kallar för HoReCa (står för Hotell Restaurang och Cafe)? Att förse restauranger med vin och sprit – och Sverige har fler än 20 000 licensierade restauranger – självklart en stor och viktig del av försäljningen hos alla svenska vin- och spritimportörer. Men detta är ett tungt jobb i dessa tider, när krog- och restaurangbranschen är en av de branscher som just nu drabbas allra hårdast av Coronakrisen.

Hur är läget, Alexandra?

– Just nu står det ganska stilla, måste jag säga. Effekterna av coronaviruset påverkar hela restaurangbranschen så starkt. Många är förtvivlade och känner att det är lika bra att stänga. Själv saknar jag de dagliga rutinerna. Jag trivs ju med mitt jobb. Men man gör så gått man kan, fast det ser inte lovande ut just nu.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Att berätta om våra viner och destillerade drycker och kunna ge tips och råd är ett både utvecklande och spännande jobb med många professionella kontakter. Man får ju ett brett kontaktnät och en god produktkunskap. Och själva införsäljningen, förstås. Lite konkurrens med andra importörer…

Och så får du resa mycket, både inom- och utomlands? 

– Under normala omständigheter, ja. Men som så många andra så är även min resa i påsk inställd, och eftersom jag inte kan åka till Portugal längre så får jag ta en del av Portugal hem till mig.

Kan du berätta hur du menar? 

Marquês de Marialva Reserva - flaska

Och då skrev Alexandra:

– Det första jag köpte hem var en ny favorit på hyllorna från Bairrada. Vinet heter Marquês de Marialva Reserva (SBnr 2540). Ett kraftfullt vin med tydlig fatkaraktär med välbalanserade frukttoner som björnbär, plommon & blåbär och sedan lagade jag stensoppa.

Bairrada DOC i regionen Beiras är en vinregion med starkt brasilianskt inflytande och fantastisk mat och kultur. Regionen ligger nära Atlanten är klimatet typiskt maritimt med milda och regniga vintrar och varma men något blåsiga somrar. Jordmånen här är uppdelad mellan sandsten, lera och kalksten. Många skulle säga att de har Portugals bästa terroir.

Det har odlats vin i Bairrada sen 900-talet men det var inte förrän 1600-talet som regionen uppmärksammades av sjömän från hela världen och exporten av viner tog fart. Trots att största delen av regionen ligger på kuperad mark ligger de flesta vingårdarna på platt mark.

– Vinet Marquês de Marialva Reserva har fått sitt namn efter en stor och känd historisk hjälte vid namn Marquês de Marialva, som kom från staden Cantanhede och som på 1700-talet ansvarade för att Portugal blev oberoende från Spanien. Vinet produceras av Adega Cooperativa de Cantanhede och är Portugals största vinkooperativ med ca 1400 vinodlare. Kooperativet är väldigt känt för sina röda viner på den lokala druvan Baga men gör även viner på bland annat Touriga Nacional och Tinta Roriz.

– Det här vinet görs på en blend av 50% Baga, 30% Aragonez & 20% Touriga Nacional, viner gjorde på druvan Baga karaktäriseras ofta av sina kraftiga tanniner och höga syra. Och så är det med detta vin som har en varm bouquet med en elegant och komplex palett av mogna röda bär, balsamico, lakrits och vanilj.

Till det lagade jag en underbar traditionell portugisisk soppa, Sopa de Pedra, som betyder ”stensoppa” som jag tycker mycket om. Jag behövde bara blunda så var jag på en mysig liten bakficka på ett torg i Bairrada. 

Sopa de Pedra är en känd portugisisk rätt och trots sitt namn, innehåller den inga stenar men den har en festlig historia. Enligt folksägen så var det en hemlös munk som hittade på receptet tull stensoppa, en dag när han inte hade något att äta. Han skrubbade rent en sten och kokade soppa på den i vatten i en kastrull. När byborna gick förbi honom, så tyckte de så synd om honom att de alla, en efter en, lade till någon god ingrediens till hans soppa; lite potatis, några bitar kött, en påse bönor… Stensoppa blev väldigt populär och gick snabbt från en fattigmanssoppa till en riktig festmåltid. När soppan var färdig tog munken bort stenen ut soppan och bjöd in byborna för att dela måltiden med honom. Symboliken för soppan är nästan lika god som soppan själv, comfort food på riktigt!

Vinet Marquês de Marialva Reserva och Sopa de Pedra är en svårt slående kombination när de mjuka tanninerna och mogna frukterna möter den rustika och kraftiga soppan.

Reserva - recept stensoppa

Följ med mig på min resa till Bairrada på hemmaplan, plocka upp en flaska Marquês de Marialva Reserva och koka en lättlagad stensoppa, så an du drämma dig bort en stund och så kommer du också att kunna känna de friska vindarna från atlantkusten vid ditt köksbord!

Sopa de Pedra/Stensoppa

Du behöver

  • 800g kidneybönor
  • 1 grisöra, blancherat och tunt skuret
  • 1 Chorizo Morcilla Iberico korv
  • 1 Chorizo korv
  • 300g grissida
  • 500g potatis, skuren i bitar
  • 1 morot, skuren i bitar 11 röd paprika, skuren i bitar
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1 kruka koriander, hackad
  • Salt & peppar efter smak

Så här gör du

Koka kidneybönorna i en kastrull tillsammans med köttet, löken, vitlöken och lagerbladen. Tillsätt olivolja och salt & peppar.

När köttet är tillagat, ta ut köttet ur soppan och låt det vila medans du lägger in potatisen och koriandern i soppan.

Låt potatisen koka på medelhög värme i ca 30-35 minuter.

När potatisen är färdigkokt ta bort kastrullen från pannan, lägg tillbaka köttet och rör om ordentligt.

Servera!

Mer om Portugal:

Marques de Marialva Reserva

Ekfatslagrat och smakrikt vin med viss åldersutveckling.

Artikelnummer: 2540

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bairrada, Portugal

Alkohol: 13 %

Pris: 149 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna