Hem » Vin & Mat » Alexandras ”stensoppa” & tips på ett rött reservavin!

Alexandras ”stensoppa” & tips på ett rött reservavin!

Marquês de Marialva Reserva - stensoppa - Vinjournalen.se

Vi ska dricka vin och laga stensoppa med Alexandra Ravelius , sommelier och säljare, som arbetar med försäljning gentemot restauranger och krogar hos vinimportören People & Wine i Stockholm.

Men först: hur klarar våra svenska vinimportörer idag en försäljning av vin och sprit till krogar och restauranger, det som man inom branschen kallar för HoReCa (står för Hotell Restaurang och Cafe)? Att förse restauranger med vin och sprit – och Sverige har fler än 20 000 licensierade restauranger – självklart en stor och viktig del av försäljningen hos alla svenska vin- och spritimportörer. Men detta är ett tungt jobb i dessa tider, när krog- och restaurangbranschen är en av de branscher som just nu drabbas allra hårdast av Coronakrisen.

Hur är läget, Alexandra?

– Just nu står det ganska stilla, måste jag säga. Effekterna av coronaviruset påverkar hela restaurangbranschen så starkt. Många är förtvivlade och känner att det är lika bra att stänga. Själv saknar jag de dagliga rutinerna. Jag trivs ju med mitt jobb. Men man gör så gått man kan, fast det ser inte lovande ut just nu.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Att berätta om våra viner och destillerade drycker och kunna ge tips och råd är ett både utvecklande och spännande jobb med många professionella kontakter. Man får ju ett brett kontaktnät och en god produktkunskap. Och själva införsäljningen, förstås. Lite konkurrens med andra importörer…

Och så får du resa mycket, både inom- och utomlands? 

– Under normala omständigheter, ja. Men som så många andra så är även min resa i påsk inställd, och eftersom jag inte kan åka till Portugal längre så får jag ta en del av Portugal hem till mig.

Kan du berätta hur du menar? 

Marquês de Marialva Reserva - flaska

Och då skrev Alexandra:

– Det första jag köpte hem var en ny favorit på hyllorna från Bairrada. Vinet heter Marquês de Marialva Reserva (SBnr 2540). Ett kraftfullt vin med tydlig fatkaraktär med välbalanserade frukttoner som björnbär, plommon & blåbär och sedan lagade jag stensoppa.

Bairrada DOC i regionen Beiras är en vinregion med starkt brasilianskt inflytande och fantastisk mat och kultur. Regionen ligger nära Atlanten är klimatet typiskt maritimt med milda och regniga vintrar och varma men något blåsiga somrar. Jordmånen här är uppdelad mellan sandsten, lera och kalksten. Många skulle säga att de har Portugals bästa terroir.

Det har odlats vin i Bairrada sen 900-talet men det var inte förrän 1600-talet som regionen uppmärksammades av sjömän från hela världen och exporten av viner tog fart. Trots att största delen av regionen ligger på kuperad mark ligger de flesta vingårdarna på platt mark.

– Vinet Marquês de Marialva Reserva har fått sitt namn efter en stor och känd historisk hjälte vid namn Marquês de Marialva, som kom från staden Cantanhede och som på 1700-talet ansvarade för att Portugal blev oberoende från Spanien. Vinet produceras av Adega Cooperativa de Cantanhede och är Portugals största vinkooperativ med ca 1400 vinodlare. Kooperativet är väldigt känt för sina röda viner på den lokala druvan Baga men gör även viner på bland annat Touriga Nacional och Tinta Roriz.

– Det här vinet görs på en blend av 50% Baga, 30% Aragonez & 20% Touriga Nacional, viner gjorde på druvan Baga karaktäriseras ofta av sina kraftiga tanniner och höga syra. Och så är det med detta vin som har en varm bouquet med en elegant och komplex palett av mogna röda bär, balsamico, lakrits och vanilj.

Till det lagade jag en underbar traditionell portugisisk soppa, Sopa de Pedra, som betyder ”stensoppa” som jag tycker mycket om. Jag behövde bara blunda så var jag på en mysig liten bakficka på ett torg i Bairrada. 

Sopa de Pedra är en känd portugisisk rätt och trots sitt namn, innehåller den inga stenar men den har en festlig historia. Enligt folksägen så var det en hemlös munk som hittade på receptet tull stensoppa, en dag när han inte hade något att äta. Han skrubbade rent en sten och kokade soppa på den i vatten i en kastrull. När byborna gick förbi honom, så tyckte de så synd om honom att de alla, en efter en, lade till någon god ingrediens till hans soppa; lite potatis, några bitar kött, en påse bönor… Stensoppa blev väldigt populär och gick snabbt från en fattigmanssoppa till en riktig festmåltid. När soppan var färdig tog munken bort stenen ut soppan och bjöd in byborna för att dela måltiden med honom. Symboliken för soppan är nästan lika god som soppan själv, comfort food på riktigt!

Vinet Marquês de Marialva Reserva och Sopa de Pedra är en svårt slående kombination när de mjuka tanninerna och mogna frukterna möter den rustika och kraftiga soppan.

Reserva - recept stensoppa - Vinjournalen.se

Följ med mig på min resa till Bairrada på hemmaplan, plocka upp en flaska Marquês de Marialva Reserva och koka en lättlagad stensoppa, så an du drämma dig bort en stund och så kommer du också att kunna känna de friska vindarna från atlantkusten vid ditt köksbord!

Sopa de Pedra/Stensoppa

Du behöver

 • 800g kidneybönor
 • 1 grisöra, blancherat och tunt skuret
 • 1 Chorizo Morcilla Iberico korv
 • 1 Chorizo korv
 • 300g grissida
 • 500g potatis, skuren i bitar
 • 1 morot, skuren i bitar 11 röd paprika, skuren i bitar
 • 2 gula lökar, hackade
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 matskedar olivolja
 • 1 lagerblad
 • 1 kruka koriander, hackad
 • Salt & peppar efter smak

Så här gör du

Koka kidneybönorna i en kastrull tillsammans med köttet, löken, vitlöken och lagerbladen. Tillsätt olivolja och salt & peppar.

När köttet är tillagat, ta ut köttet ur soppan och låt det vila medans du lägger in potatisen och koriandern i soppan.

Låt potatisen koka på medelhög värme i ca 30-35 minuter.

När potatisen är färdigkokt ta bort kastrullen från pannan, lägg tillbaka köttet och rör om ordentligt.

Servera!

Mer om Portugal:

Frågor och svar:

Hur påverkar Coronakrisen försäljningen av vin och sprit till restauranger och krogar?

Coronakrisen påverkar försäljningen negativt och många restauranger och krogar kämpar för sin överlevnad.

Vad är det roligaste med Alexandras jobb som sommelier och säljare?

Det roligaste är att kunna berätta om viner och destillerade drycker och ge tips och råd till kunderna.

Vilket rött reservavin rekommenderar Alexandra?

Alexandra rekommenderar Marquês de Marialva Reserva, ett kraftfullt vin med tydlig fatkaraktär och välbalanserade frukttoner.

Vad är historien bakom Sopa de Pedra (stensoppa)?

Enligt folksägen uppfann en hemlös munk soppan när han inte hade något att äta. Byborna lade till ingredienser och soppan blev populär och gick från en fattigmanssoppa till en festmåltid.

Hur kombineras Marquês de Marialva Reserva och Sopa de Pedra?

Vinets mjuka tanniner och mogna frukter möter soppan på ett svårt slående sätt, vilket gör kombinationen perfekt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.