Blir du också lockad av att köpa 3 flaskor vin om de levereras i en snygg trälåda? Om det är så kommer du att bli besviken. Redan i våras meddelade Systembolaget att man kommer att ändra de allmänna inköpsvillkoren för alkoholdrycker. Bland annat kommer det efter den 1 september inte längre vara tillåtet att sälja vin i tillfälliga trälådor, där trälådan inte är en del av den ordinarie förpackningen utan när den, enligt Systembolaget, används mer i syfte för att locka konsumenten till att köpa och i vissa fall ven kvalificera sitt vin från en lansering i beställningssortimentet till att snabbare avancera till det fasta sortimentet.

Det är inget snack om saken att trälådan är populär bland konsumenter, mer än till och med en snygg etikett. Annonserna har synts i sociala medier, nyhetsutskick och tidningar. Trälådorna är trevliga och praktiska som de är. Man kan ju ha en massa annat kul i dem. Lådan som syns i annonser på sociala medier, tidningar och lite överallt faktiskt. Vad är det egentligen med trälådan och varför är den så populär? Visst, den innehåller vin, men det verkar snarare som om lådan säljer sig själv.

Enligt dryckesanalysföretaget Spin The Bottle  så har 2 av 3 lyckade BS-lanseringar har använt trälådor för en lyckad lansering och då har man granskat 197 lanseringar av vinflaskor innehållande rött, vitt, rosé, mousserande och Champagne. Av dessa 156 projekt så har 99 st, alltså 63%, i någon utsträckning använt sig av en trälåda i samband med lanseringen. Detta inkluderar det mindre antal lådor som inte är av trä, exempelvis presentkartonger.

Man har även genomfört ett stort antal konsumentintervjuer och kan konstatera att hälften, 51 %, av kunderna säger att de blir mer intresserade att köpa vinet om det kommer i en trälåda.

Många vinproducenter och importörer är naturligtvis besvikna över beslutet eftersom de exklusiva trälådorna ofta är handgjorda och de är både praktiska som förvaring och tuffa som presentförpackning.

Så var händer nu?

Om trälådorna försvinner kommer man att använda något annat för att locka kunder att köpa vin?  Och vad kommer importörerna nu att göra för att försöka få över sina viner från beställningssortimentet till det fasta sortimentet? Intressant är att se om de tillfälliga trälådorna i längden kommer att bytas ut mot mer permanenta lådor. Aktiv co-branding är definitivt något som vi kommer att få se mer av i framtiden. Det har alltid varit tufft att jobba med marknadsföringen av alkoholhaltiga drycker, då det kommer att bli spännande att följa kreativa utvecklingen på den fronten.

 

Läs mer om viner och trender i marknadsföring:

Frågor och svar

Kan man köpa vin i trälåda systembolaget?

Det är inte möjligt att köpa vinlåda trä systembolaget längre. Inga typer av vin i trälåda är längre tillåtet hos systembolaget
förutom deras egna presentlåda eller om lådan är en del av originalförpackningen.

Kan man fortfarande köpa 3 flaskor vin i trälåda på systembolaget?

Tyvärr går det inte längre att köpa någon typ av vin trälåda som inte är presentlåda.

Kan man fortfarande beställa vin i trälåda från Systembolaget?

Nej. Trälådor vin säljs inte alls på systembolaget. Det enda du kan göra om du vill köpa vin i trälåda hos systembolaget är att köpa deras presentlåda som är av trä. Då kan Systembolaget packa ditt vin i trälåda.

Varför har systembolaget slutat sälja vin i trälådor?

Anledningen att systembolaget slutat sälja trälådor vin är för att, enligt dem, trälådor innebär en merförsäljning och det är något Systembolaget försöker komma ifrån.

Kommer trälådor vin komma tillbaka på systembolaget?

Vi vet inte hur framtiden för trälåda vinflaska kommer att se ut. Många hoppas på att det kommer komma tillbaka men det är bara något vi kan spekulera i.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy