Hem » Vin Fakta » Snygga och utförliga beskrivningar vinet säljer mer!
Vin Fakta

Snygga och utförliga beskrivningar vinet säljer mer!

beskrivfront

Som konsument är det ingen lätt uppgift att ta fram ett gott vin när man väljer och vrakar bland flaskorna på hyllan när man inte känner igen de flesta vinerna. Men smart marknadsföring lönar sig. Du ska få höra: när vi väljer ett vin, så vill vi ofta ha lite mer än enbart ett namn och ett pris att gå på. När vi läser en utförlig och detaljrik beskrivning med ett blommigt språk om vinet, så visar det sig lustigt nog att vi också tycker att vinet smakar bättre.

I en ny studie som forskare från Universitetet i Adelaide gjort, fann man att ju mer detaljrika beskrivningar vinet har, desto mer positiva känslor och förväntningar fick konsumenterna. De ville gärna dricka vinet. Det visade sig också att man tyckte att vinet smakade så mycket bättre om man fick läsa en trevlig beskrivning av vinet – eller i alla fall så trodde man det.

Men i grunden sker all uppfattning i hjärnan, så det betyder också att marknadsföringen fungerar.

I studien fick 126 vinkonsumenter välja mellan 3 populära australiensiska vita viner av olika druvor: Sauvignon Blanc, Riesling och Chardonnay. Först utförde man ett blindtest utan att ge testpersonerna någon information alls. En vecka senare fick de prova 6 nya viner, men de fick inte veta att det faktiskt var samma viner. Tre av dessa viner hade mycket enkla beskrivningar: exempelvis druva, färg ”blekt gul”, ”fruktig och torr”. Därefter fick de prova samma viner igen men även läsa en ganska detaljrik beskrivning, typ: ”Smaken är lätt mineralisk med uppfriskande citrustoner av limefrukter och inslag av vita ängsblommor. Druvorna har handplockats på sluttande vingårdar ….”  (Ni förstår väl poängen?)

Resultaten visade tydligt överlag att de när vinerna fick en detaljrik och utförlig intensiv och positiv beskrivning med känsla och målande ord, så hade man också högre förväntningar på att vinet skulle smaka gott, enligt forskarna i Food Research International journal efter studien. Det visade sig också att man var villig att betala mer för de viner som hade detaljrika beskrivningar. 30 % av de som deltog i studien var mer benägna att köpa just dessa viner, även om de var dyrare.

Förringa alltså inte betydelsen av en trevlig vinetikett med målande, beskrivande information om vinet. Det visar sig tydligt att konsumenter har tillit till informationen och etiketten eller i marknadsföringen via olika kanaler. Den här undersökningen visar hur man kan påverka konsumentens val och även påverka hela dryckesupplevelsen. Intressant!

Vill du läsa hela studien så hittar du den här på engelska!

Frågor och svar:

Varför är det svårt för konsumenter att välja vin?

Det är svårt för konsumenter att välja vin eftersom de ofta inte känner igen de flesta vinerna på hyllan.

Vad visar en ny studie från Universitetet i Adelaide om vinbeskrivningar?

Studien visar att ju mer detaljrika beskrivningar vinet har, desto mer positiva känslor och förväntningar får konsumenterna, vilket gör att de vill dricka vinet.

Vad visar studien om hur konsumenter uppfattar vinet när de läser en trevlig beskrivning av det?

Studien visar att konsumenterna tycker att vinet smakar bättre när de läser en trevlig beskrivning av det.

Vad visar studien om hur konsumenter påverkas av detaljrika beskrivningar av vinet?

Studien visar att konsumenterna har högre förväntningar på att vinet ska smaka gott när det har en detaljrik och utförlig beskrivning, och att de är villiga att betala mer för dessa viner.

Varför är det viktigt med en trevlig vinetikett med målande, beskrivande information om vinet?

Det är viktigt eftersom konsumenter har tillit till informationen och etiketten, vilket kan påverka deras val och hela dryckesupplevelsen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Ninki-Ichi
Ninki-Ichi
Pris:126 :-
Artikel nr:7662302
Smak blommig, fruktig, krusbär, päron, jasminris, citron
Arom citron, krusbär, päron, jasminris, fruktig, blommig
Färg blek, grön, gul, ljus, vattenklar, oklar
Mat som passar
aperitif
asiatiskt
fisk
skaldjur
Mer information
SortimentBeställning sortimentetAlkohol7 %AllergenerInnehåller: Inga allergener
Vinets karaktär
5 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.