Hem » Vin Fakta » Vin eller inte vin på flygresan?
Vin Fakta

Vin eller inte vin på flygresan?

332 - Vinjournalen.se

Många flygbolag har fantastiska vinlistor. I alla fall i första klass eller eventuellt i business-klass på flygresan, som när vi tidigare skrev om Singapore Airlines som utnämndes som bästa vinkällaren i luften.

Men flyger man charter hela familjen, så kan det här med vinvalet vara lite knepigt. Inte nog med att du får en liten piccolo-flaska och vissa flygbolag tar redigt betalt. Så du kan sluta med en liten dyr piccolo-flaska. Men 187 ml flaskor lågprisvin kan ibland kännas som en skänk från ovan, om man flyger charter/ekonomiklass och hjälper dig att få någon timmes sömn i ditt trånga utrymme. Problemet är bara, vinvalet i ekonomiklass oftast är ganska dåligt! Och även om du känner igen etiketten, så smakar vinet fullständigt annorlunda på 30 000 höjd, eftersom luften i planet som du andas in och ut, faktiskt återvinns vilket gör att smak och aromer försämras rejält. Så vilket vin ska man välja när man flyger? Här är några bra saker att tänka på:

333 - Vinjournalen.seNär du väljer vitt vin

Välj helst ett vitt vin! Har du inte möjlighet att välja vin eftersom det endast finns en vit och en röd liten vinflaska, så kör på den vita. Har de flera sorter, så fråga om vinet. Glöm att para ditt vin med maten. Flygplansmat är ofta ganska okryddade rätter för att passa så många passagerare som möjligt. Så välj ett vitt, krispigt och smakfullt vin så blir din flygmåltid en trevligare upplevelse.

När du väljer rött vin

Väljer du helst ett rödvin så välj ett mjukt rödvin, gärna från ett varmare klimat i Nya Världen, från Sydafrika eller Kalifornien till exempel. Dessa viner är både fruktiga och inte alltför tanninstinna och om vi får generalisera något för att ge dig bra tips här, så är de inte lika ”tunga” som exempelvis ett franskt vin.

Prata med personalen

Fråga om vinet, be om råd. De som jobbar på flyget har grundläggande kunskaper och bör kunna rekommendera och hjälpa dig att hitta rätt vin för dig.

Läs mer om Spaniens fantastiska viner:

Frågor och svar:

Vilket vin ska man välja när man flyger?

För vitt vin, välj ett krispigt och smakfullt vin. För rött vin, välj ett mjukt rödvin från ett varmare klimat i Nya Världen.

Varför är vinvalet knepigt på charterflyg?

Man får oftast en liten piccolo-flaska och vinvalet i ekonomiklass är oftast dåligt.

Varför smakar vinet annorlunda på hög höjd?

Luften i planet återvinns vilket gör att smak och aromer försämras rejält.

Ska man para vinet med maten på flyget?

Nej, flygplansmat är oftast ganska okryddade rätter för att passa så många passagerare som möjligt.

Vad kan man göra om man är osäker på vilket vin man ska välja?

Prata med personalen på flyget och be om råd.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.