Vilka kryddor och vin passar bra ihop?

Kryddor och vin - vinglas med olika kryddor

Kryddor och vin är en symbios! Alla vet vi att viner är som gjorda för att dricka till mat. Men hur kan ett vin, exempelvis en god Cabernet Sauvignon passa till dussintals rätter från en gillad hetpepprig biff till en örtmarinerad lammkotlett? Om vinet i sig också har en mängd kryddiga aromer? Vilken typ av kryddor kan tillsättas i maten för att förhöja smaken även på vinet?

Det är sant. Ett djupt, rikt och komplext vin, oavsett rött eller vitt, har mängder av aromer, inte bara fruktiga och florala dofter som körsbär, plommon, vinbär, björnbär och torkade russin, äppelblom och mimosa, men även bröd, kex, jäst, lakrits, kaffe, karamell, kola, kakao, rök, trä, läder och förstås örtiga och peppriga kryddor som rosmarin, dragon, kryddnejlika, peppar …

Det här med kryddor och vin låter faktiskt inte helt lätt. Ett sätt kan vara att man väljer i stort sett samma kryddor i maten som finns i vinet. Ett annat sätt kan vara att man kombinerar kryddor med varandra, ställer kryddorna i vinet och kryddorna i maten emot varandra. Men det kräver viss finess.

Primära, sekundära och tertiära aromer

Det finns tre olika varianter av aromer som man talar om i samband med vin: primära, sekundära och tertiära aromer.

Primära aromer kommer från vinets unika druvsort. Det kan handla om olika bär, citrus, röda eller svartlila bär och blommor.

Sekundära aromer uppstår under jäsningen som exempelvis trä och fat, bröd, kex, jäst, nötter, smör, kaffe.

Tertiära aromer tillkommer under mognaden och lagringen av vinet. Ett äldre vin som lagrats längre kan till exempel få aromer av torkad frukt, brända och rökiga toner, men även kryddiga toner som lakrits och kryddnejlika eller mer jordiska nyanser som nyslaget hö, salt vatten….

kryddor och vin - en falska och lite kryddor omkring

Ekiga, röda viner

Kryddor och vin är inte enkelt! Det finns mängder av aromer i ett glas vin och aromerna är förstås också ett sätt att skilja en druva från en annan. Ser man vin som en enhet, oavsett druva och färg, ja då finns det hundratals aromer. Tittar man sedan närmare på röda viner, så börjar det bli riktigt knepigt, för nu kommer även tanninerna in i bilden.  

Ta till exempel en Cabernet Sauvignon, en Merlot eller en Syrah som är mycket populära röda druvor, både som solodruvor och i otaliga blandningar. Här hittar man ofta höga tanninnivåer och en palett av varierande smaker som blåbär, körsbär, björnbär, plommon, kryddor och ek, beroende på hur länga vinet har lagrats på fat. Även om det finns karaktäristiska aromer för varje druva, så kan en Cabernet Sauvignon skilja sig enormt gentemot en annan.

Men låt oss utgå från vanliga aromer och kryddor i vin och samtidigt se hur man kan kombinera dessa med aromer i mat.

Vilka knep använder kockarna?

Röda och svarta frukter är vanliga inslag i röda viner som är starkt fruktiga. Där kan man enkelt lägga till frukter när man lagar maten. Till exempel att tillsätta en sked söt björnbärssylt i såsen. Det är faktiskt ett gammalt kockknep för att förhöja smaken på vilken sås som helst och det passar fint med de mogna mörka frukter som finns i vinet.

Svartpeppar är ofta en vanlig arom i röda viner och peppar är ett naturligt komplement till de mörka frukterna. Peppar är en av de mest mångsidiga kryddorna och passar bra till mat som ska serveras till rött vin. Du kanske grillar och använder en glaze eller rubb? Oavsett vad receptet säger, stöt lite svartpeppar grovt med mortel och tillsätt. Eller gör du en fiskgryta till ett vitt vin? Mal lite citronpeppar och tillsätt på fisken eller i såsen.

Att krydda mat med olika löksorter samt vitlök kan man göra både till vitt och rött vin. I maten drar löken ut aromerna och tänjer på smaken. Ofta kan söt, karamelliserad lök matchas fint med ett torrt rött vin och får vinet att smaka lenare och rundare. Många av rödvinssåser innehåller även rostad vitlök för att förstärka såsens smak.

Och då kommer vi in på svamp, umami, den 5:e smaken, som är perfekt till jordiga, ekfatslagrade viner. Färsk eller torkad svamp leker med vinets jordiga karaktär och smörfräst svamp kan man ju tillsätta i mängder av maträtter som risotto, soppor och pasta.

kryddor och vin - olika skedar med kryddor

Örter som rosmarin, timjan och salvia är mycket vanliga örtiga, smak- och doft kryddor i vin och just dessa tre örter anses vara de mest vinvänliga av alla örter. En bra kock skulle nog föredra att para aromatiska örter som rosmarin, timjan, oregano och salvia med röda viner och para ihop mjukare örter som gräslök och dill med vita viner. Tänk på att färska, hackade örtkryddor alltid ger en mer raffinerad mjuk ton i maten än torkade örtkryddor, som ofta ger en kraftigare smak.

Det kan finnas mynta som arom i ett rödvin och då tänker man säkert direkt på lammkotletter i en örtig marinad med mynta.

En annan arom i röda viner är kakao/choklad. Men ett trix som många duktiga kockar gör, är att riva lite mörk choklad eller tillsätta mörkt kokaopulver i en het kryddad chili con carne eller till ett långkok som coq au vin eller till och med i en rubb för kött som ska grillas.

Matcha druva med krydda

Några bra förslag till att matcha kryddor med olika viner/druvor kan vara:

Några exempel vita viner

  • Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Semillon, Assyrtiko – persilja, vitlök, senap, mejram, kummin, peppar
  • Moscato, Muscat, Riesling, Gewürtztraminer, Rivaner – basilika, lagerblad, rosmarin, peppar

Några exempel röda viner

  • Cabernet Sauignon, Merlot, Malbec, Barnera, Corvina – oregano, timjan, mynta, vitlök, paprika
  • Shiraz, Grenache, Beaujolais – koriander, kajennpeppar, mejram, oregano
  • Bordeaux, Montepulciano, Chianti – salvia, vanilj, rosmarin, rosépeppar, kryddnejlika

Det här är några idéer på hur man kan jobba tillsammans med kryddor i vin och mat. Lycka till!

Mer om aromer och smaker:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →
No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna