Sauternes – ett snyggt sött vin från Gamla Världen

Sauterne: ett glas sött vin med ost

Sauternes, eller Sauternais, ligger i Bordeaux och är känt för sina riktigt härliga söta viner som är en del av appellationen. De söta Sauternes vinerna görs av druvor som angripits av svampen Botrytis som kallas ädelröta. Men vissa vingårdar producerar också eleganta, torra och vita Bordeaux viner som är ca 6% av de viner som pårduceras. Hela Sauternes appellationen är 2 002 hektar.

Liksom i de flesta regionerna i Frankrike var det romarna som introducerade viner till Sauternes och sött vin går tillbaka till någonstans på 1700-talet. Det var också vid den tiden då holländarna införde och planterade vita vindruvor och lärde ut tyska metoder för vinframställning.

Sauterna en svartvit bild vnet i glaset är ult

Vinet som producerades i detta område var vid tiden känt som vins liquoreux, och det är inte klart om man använde sig av ädelröta vid den tiden. Ingen vet när det är med ädelrötade viner faktiskt började i Sauternes.

Vinregion Sauternes består av fem delregioner: AOC Barsac, AOC Sauternes, Brommes, Fargues och Preignac, och här finns 12 Första-växten-klassificeringar med kända Chateau d’Yquem som den enda vingården som har en Premier Cru Superieur.

Sauternes har varit en del av Bordeaux klassificeringen sedan 1855 och har tre nivåer: Premier Cru Superieur, Premier Cru och Second Cru. För att kvalificera sig som ett äkta Sauternes-vin måste vinet vara sött och ha en alkoholnivå på minst 13%.

Vanliga druvor är Sémillon, Sauvignon Blanc till 70% i en blandning, därefter 25% av Sémillon som enda vindruva, och några mindre mängder av Muscadelle och Sauvignon Gris. Alla dessa druvor är också sorter som tillåts enligt AOC-lagen att växa i Sauternes-regionen.

År 2015 blev Sauternes den sista stora Bordeaux-appellen för att skapa sitt eget kooperativ. Kooperativet, som startade med minst 20 odlare, kommer att producera både sött, vit Bordeaux och torrt vit Bordeauxvin samt vin som används för att göra Cremant de Bordeaux, ett mousserande vin.

Kooperativet började göra vin på ett fåtal olika slott i Sauternes appellation. Med tiden förväntar de sig att man bygger egna anläggningar och källare.

Sauternes viner är extremt dyra att producera eftersom själva produktionen av dessa viner ligger högre än de flesta andra franska viner. Dels måste vinstockarna plockas flera gånger om, då man alltid endast väljer att plocka av de druvor som redan har attackerats av rot. Dessutom är druvorna också mottagliga för gråröta som de lätt kan angripas av under regniga perioder. Men eftersom floderna är olika temperaturer i floderna Garonne och Ciron, producerar de fukt och dimma som hjälper till vid bildandet av ädelröta.

Sauternes_ ädelröta på druvor

Vad är ädelröta egentligen? Under de rätta förhållandena lever denna unika svamp och ger druvan först och vinet till slut många eftertraktade egenskaper. Sauternes mikroklimat är unikt och utmärkt för att ädelröta kan utvecklas.

Det måste vara fuktigt på morgonen och senare på dagen bli allt varmare för att skapa just de nödvändiga fuktiga förhållanden som krävs för att ädelröta ska kunna utvecklas, men det är inte ädelröta som gör vinet sött. Det är den mogna frukten och helst ska druvorna vara det innan ädelröta ens utvecklas på druvorna och som helst ska bli helt rödlila innan svampen attackerar druvan. Då förstärks smaken och intensiteten i druvan och då bildas det mer socker.

Sauternes viner är kända för sin sötma och vinerna har en koncentration av socker och syror och en fantastisk balans av alkohol, syra och sötma.

Fräsch, elegant och aromatisk. Deras intensiva mörkgyllene färg blir ännu mörkare när dessa botrytiserade viner åldras och då kan de också få mer smakrika, mer karamell, briohe och även nougat.

De fruktiga noterna kommer ofta från aprikoser, kokosnöt, mango, butterscotch, ingefära, persikor, nötter och honung och rostade kryddor. Dessa viner har också en långvarig finsh i slutet. Vinen är mycket ålder värdig. Upp till 40 år är inte oöverträffad.

På grund av sina höga nivåer av socker anses inte Sauternes viner som dessertviner, men människor försöker fortfarande dessa viner med desserter och kakor, glass, frukt, mjuka, salta och blåa ostar och terrin, foie gras, kryddig mat. Vid dessert bör vinet egentligen vara sötare än vad som finns på tallriken. Andra matföreningar med Sautenes är fisk som skaldjur, hummer, krabba eller andra skaldjur. Försök med kryddig rostad kyckling, kalvkött eller fläsk.

Bra årgångar i Sauternes viner anses vara: 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2011, 2010, 2009, 2007, 2005, 2003, 2001, 1997, 1996, 1990, 1989, 1988, 1986, 1983, 1976, 1975, 1967, 1962, 1959, 1949, 1945, 1937, 1929 and 1921. 

Under 1800-talet de söta Sauternes vinerna mycket populära, men populariteten har minskat allt eftersom. Kanske beror det på att vi räknar allt i kalorier idag och vi slösar helst in kalorier söta viner och smaskiga efterrätter. Det är synd, både för vinproducenterna och för oss vinälskare som tycker om dessa viner.

Trevliga vingårdar att besöka är:

Sauternes - Château les Remparts

Château les Remparts

Château Les Remparts ligger i kommunen Preignac. Vinodlingen på 10 hektar Eli Ragimov och drivs av oenologen och professionella provsmakaren Igor Solomon. Här används hållbara jordbrukstekniker som mekanisk ogräsbekämpning och ytterst få kemiska medel för besprutning. Man månar om låga utbyten och bra kvalitet. Därför uppskattas den årliga produktionen till cirka 30 000 flaskor. De senaste årgångar har fått 90+ betyg från kritiker som exmpelvis Neal Martin, Lisa Perrotti-Brown, Jancis Robinson, Chriss Kissack, Yves Beck, Tim Atkin och Andreas Larsson.

  • Appellation: AOC Sauternes, AOC Graves
  • Aktivitet/pris: Kontakta dem för prisuppgifter

.

.

Läs mer om franska regioner:

Graves Supérieures Chateau Menota

Ett klassiskt sött vin från Graves (Bordeaux) utmärkt till söta desserter

Artikelnummer: 4087

Typ: Sött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol: 14 %

Pris: 149/99 SEK (99 SEK för 375ml) Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna