Hem » Vin Fakta » Sauternes – ett snyggt sött vin från Gamla Världen

Sauternes – ett snyggt sött vin från Gamla Världen

Sauterne: ett glas sött vin med ost

Sauternes, eller Sauternais, ligger i Bordeaux och är känt för sina riktigt härliga söta viner som är en del av appellationen. De söta Sauternes vinerna görs av druvor som angripits av svampen Botrytis som kallas ädelröta. Men vissa vingårdar producerar också eleganta, torra och vita Bordeaux viner som är ca 6% av de viner som pårduceras. Hela Sauternes appellationen är 2 002 hektar.

Liksom i de flesta regionerna i Frankrike var det romarna som introducerade viner till Sauternes och sött vin går tillbaka till någonstans på 1700-talet. Det var också vid den tiden då holländarna införde och planterade vita vindruvor och lärde ut tyska metoder för vinframställning.

Sauterna en svartvit bild vnet i glaset är ult

Vinet som producerades i detta område var vid tiden känt som vins liquoreux, och det är inte klart om man använde sig av ädelröta vid den tiden. Ingen vet när det är med ädelrötade viner faktiskt började i Sauternes.

Vinregion Sauternes består av fem delregioner: AOC Barsac, AOC Sauternes, Brommes, Fargues och Preignac, och här finns 12 Första-växten-klassificeringar med kända Chateau d’Yquem som den enda vingården som har en Premier Cru Superieur.

Sauternes har varit en del av Bordeaux klassificeringen sedan 1855 och har tre nivåer: Premier Cru Superieur, Premier Cru och Second Cru. För att kvalificera sig som ett äkta Sauternes-vin måste vinet vara sött och ha en alkoholnivå på minst 13%.

Vanliga druvor är Sémillon, Sauvignon Blanc till 70% i en blandning, därefter 25% av Sémillon som enda vindruva, och några mindre mängder av Muscadelle och Sauvignon Gris. Alla dessa druvor är också sorter som tillåts enligt AOC-lagen att växa i Sauternes-regionen.

År 2015 blev Sauternes den sista stora Bordeaux-appellen för att skapa sitt eget kooperativ. Kooperativet, som startade med minst 20 odlare, kommer att producera både sött, vit Bordeaux och torrt vit Bordeauxvin samt vin som används för att göra Cremant de Bordeaux, ett mousserande vin.

Kooperativet började göra vin på ett fåtal olika slott i Sauternes appellation. Med tiden förväntar de sig att man bygger egna anläggningar och källare.

Sauternes viner är extremt dyra att producera eftersom själva produktionen av dessa viner ligger högre än de flesta andra franska viner. Dels måste vinstockarna plockas flera gånger om, då man alltid endast väljer att plocka av de druvor som redan har attackerats av rot. Dessutom är druvorna också mottagliga för gråröta som de lätt kan angripas av under regniga perioder. Men eftersom floderna är olika temperaturer i floderna Garonne och Ciron, producerar de fukt och dimma som hjälper till vid bildandet av ädelröta.

Sauternes_ ädelröta på druvor

Vad är ädelröta egentligen? Under de rätta förhållandena lever denna unika svamp och ger druvan först och vinet till slut många eftertraktade egenskaper. Sauternes mikroklimat är unikt och utmärkt för att ädelröta kan utvecklas.

Det måste vara fuktigt på morgonen och senare på dagen bli allt varmare för att skapa just de nödvändiga fuktiga förhållanden som krävs för att ädelröta ska kunna utvecklas, men det är inte ädelröta som gör vinet sött. Det är den mogna frukten och helst ska druvorna vara det innan ädelröta ens utvecklas på druvorna och som helst ska bli helt rödlila innan svampen attackerar druvan. Då förstärks smaken och intensiteten i druvan och då bildas det mer socker.

Sauternes viner är kända för sin sötma och vinerna har en koncentration av socker och syror och en fantastisk balans av alkohol, syra och sötma.

Fräsch, elegant och aromatisk. Deras intensiva mörkgyllene färg blir ännu mörkare när dessa botrytiserade viner åldras och då kan de också få mer smakrika, mer karamell, briohe och även nougat.

De fruktiga noterna kommer ofta från aprikoser, kokosnöt, mango, butterscotch, ingefära, persikor, nötter och honung och rostade kryddor. Dessa viner har också en långvarig finsh i slutet. Vinen är mycket ålder värdig. Upp till 40 år är inte oöverträffad.

På grund av sina höga nivåer av socker anses inte Sauternes viner som dessertviner, men människor försöker fortfarande dessa viner med desserter och kakor, glass, frukt, mjuka, salta och blåa ostar och terrin, foie gras, kryddig mat. Vid dessert bör vinet egentligen vara sötare än vad som finns på tallriken. Andra matföreningar med Sautenes är fisk som skaldjur, hummer, krabba eller andra skaldjur. Försök med kryddig rostad kyckling, kalvkött eller fläsk.

Bra årgångar i Sauternes viner anses vara: 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2011, 2010, 2009, 2007, 2005, 2003, 2001, 1997, 1996, 1990, 1989, 1988, 1986, 1983, 1976, 1975, 1967, 1962, 1959, 1949, 1945, 1937, 1929 and 1921. 

Under 1800-talet de söta Sauternes vinerna mycket populära, men populariteten har minskat allt eftersom. Kanske beror det på att vi räknar allt i kalorier idag och vi slösar helst in kalorier söta viner och smaskiga efterrätter. Det är synd, både för vinproducenterna och för oss vinälskare som tycker om dessa viner.

Trevliga vingårdar att besöka är:

Sauternes - Château les Remparts

Château les Remparts

Château Les Remparts ligger i kommunen Preignac. Vinodlingen på 10 hektar Eli Ragimov och drivs av oenologen och professionella provsmakaren Igor Solomon. Här används hållbara jordbrukstekniker som mekanisk ogräsbekämpning och ytterst få kemiska medel för besprutning. Man månar om låga utbyten och bra kvalitet. Därför uppskattas den årliga produktionen till cirka 30 000 flaskor. De senaste årgångar har fått 90+ betyg från kritiker som exmpelvis Neal Martin, Lisa Perrotti-Brown, Jancis Robinson, Chriss Kissack, Yves Beck, Tim Atkin och Andreas Larsson.

  • Appellation: AOC Sauternes, AOC Graves
  • Aktivitet/pris: Kontakta dem för prisuppgifter

.

.

Läs mer om franska regioner:

Frågor och svar:

Vilken svamp används för att göra Sauternes-viner söta?

Svampen som används för att göra Sauternes-viner söta kallas ädelröta eller Botrytis.

Vilka druvor används vanligtvis för att göra Sauternes-viner?

Vanliga druvor som används för att göra Sauternes-viner är Sémillon och Sauvignon Blanc, med mindre mängder av Muscadelle och Sauvignon Gris.

Vilka är de tre nivåerna av Bordeaux-klassificeringen för Sauternes-viner?

De tre nivåerna av Bordeaux-klassificeringen för Sauternes-viner är Premier Cru Superieur, Premier Cru och Second Cru.

Vad är det som gör Sauternes-viner så dyra att producera?

Produktionen av Sauternes-viner är dyr eftersom vinstockarna måste plockas flera gånger och druvorna är mottagliga för gråröta. Dessutom kräver ädelröta specifika fuktiga förhållanden för att utvecklas, vilket är unikt för Sauternes mikroklimat.

Vilka matparningar rekommenderas med Sauternes-viner?

Sauternes-viner kan paras med desserter och kakor, glass, frukt, mjuka, salta och blåa ostar, terrin, foie gras och kryddig mat. De kan också passa bra med fisk som skaldjur, hummer, krabba eller andra skaldjur, samt kryddig rostad kyckling, kalvkött eller fläsk.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.