Lambrusco, det röda pärlande vinet från Italien, kommer tillbaka stort nu till jul! Nej, detta är ingen ”röd Prosecco”, men ett pärlande vin med mindre kraftfullt ös i flaskan och ett vin som också smakar fruktigare, fräschare och ljusare och med mindre alkohol. Lambrusco är trendigt och ligger i tiden.
Snabbmeny för denna artikel
Lambruscovin blir inte bara allt populärare och vinet har gjort en lång resa från ett sött industrivin till att återigen resa tillbaka till sina ursprungliga rötter. De senaste decennierna har inkluderat mer högkvalitativ Lambrusco i en rad olika stilar.
Dagens Lambruscoviner har mycket lite att göra med det sockersöta bubbel som vi kunde köpa för 30-40 år sedan. Idag ser vi ett förföriskt rött och helt torrt, fruktigt, bubblande och inte minst prisvärt vin som blivit ett av Italiens storsäljare och det är supergott! Lambrusco är fortfarande ett av Italiens mest exporterade viner, inte bara till traditionella marknader utan till nya marknader i de tidigare länderna i Sovjetunionen, Latinamerika och till några afrikanska länder.
Druvorna och stilen
Lambrusco är namnet på både vinet och druvan som huvudsakligen odlas i områdena Modena, Parma och Reggio i regionen Emilia-Romagna och Mantua i Lombardiet och dessa druvor har en lång vinhistoria bakom sig som går tillbaka till etruskerna och även romarna älskade vinet eftersom det redan på den tiden hade ett högt skördeuttag.
De vanligaste IGT och DOC Lambrusco-stilarna inkluderar Lambrusco-Grasparossa, Lambrusco-Maestri, Lambrusco-Salaino, and Lambrusco-di- Sorbara, men även Lambrusco-Marani, Lambrusco-Montericco och Lambrusco-Salamino. Några stilar tillverkas av mer än en enda Lambrusco-sort och det är tillåtet att till maximalt 15% blanda med en annan pigg druva.
Vinets färg och smak beror helt på vilken av de många Lambruscosort som används. Druvan Grasparossa blir alltid ett mörkare vin ofta med aromer av björnbär, medan den mer syrliga och mångsidiga druvan Sorbara är en lättare druva med nyanser som skiftar från ljust rosa till granatröd, vilket har gjort den till ett populärt vin som gärna kan serveras som aperitif. Syran och strukturen i Sorbara är perfekt för att göra traditionell Lambrusco och vinet blir dessutom lagringsdugligt. En tredje populär Lambrusco-sort är Salamino, som ofta också används som blanddruva. De mörkrosa vinerna blir än mer kraftiga men tydliga tanniner.
Tillverkningen
Lambrusco vinet har en spännande struktur och är idag ett ytterst välgjort hantverksvin. Som bjuder på en rad spännande smakupplevelser med mycket lena tanniner. Vinet finns i olika nivåer av torrhet och sötma från torrt (secco) till torrt (amabilt) till sött (dolce). Redan på 60-talet började producenterna sin moderna utveckling och då kom även pastöriseringen in i bilden.
Borta var den traditionella Ancestrale-metoden där vinet fermenterades på flaska till förmån för den enkla Charmatmetoden där vinet fermenterades i tankar.
Men tillbaka till rötterna betyder också att vissa producenter faktiskt återvänder till sina traditionella rötter med den så kallade Ancestrale-metoden, den klassiska mousserande metoden, där jästen lämnas kvar i flaskan för att skapa ett bubbel med lite sediment, som vinet ursprungligen framställdes då många konsumenter tycker om de färska, jästsmakerna som uppstår när man lämnar jästen i flaskan. Man kan ofta se flaskorna lagras upp och ner och sediment kan sedan tas bort precis innan de korkas. Druvan Sorbara lämpar sig bra för just denna metod. Det mer också en mer naturlig vinframställning, med hänsyn till att många vingårdar har konverterats till ett hållbart ekologiskt jordbruk med mindre användning av kemikalier. Dessutom har man jobbat hårt med vinets image och status och producenterna har ersatt korkar med kronhatt. Man förstår ganska klart att Lambrusco gärna vill tävla med Prosecco.
Maten
Självklart fungerar allt italienskt kallskuret tillsammans med detta bubbel. Tänk salumi, salami, prosciutto, mortadella, bresaola, porchetta …. i princip alla italienska korvar. Detta röda bubbel fungerar också med pizza och pasta och gör sig lika fint till grillad kyckling, lamm eller fläsk som till en hamburgare eller biff. Välj med fördel en fet anka eller gås, men prova också till fet fisk som grillad tonfisk och sardin. Vinet passar bra med kryddad asiatisk mat som faller under kategorin ”svårmatchade rätter” och till ost som lagrade och salta ostar som parmesan eller fårost som pecorino. Som ett lätt bubbel kan man ju även matcha ihop det med diverse efterrätter som frukt och choklad samt kakor.
Två vintips!
Vi provar två Lambrusco, ett torrt, secco och ett lite sötare vin.
Carpi Lambrusco di Modena Secco, nr 2694, 79 kr
Mångsidig och tätt, mörkrött bubbel från Cantina di Sorbara i Modena som är ett vinkooperativ med fem vinerier som producerar 45 miljoner liter vin per år. Ett vin med hög fruktsyra. Fräscht, friskt och torrt rött bärigt vin med aromer av skogsbär, hallon och örter och med en alkoholhalt på 9,5%. Passar mycket bra att servera på buffén, som aperitif och med mat.
Lambrusco Reggiano Dolce, nr 22310, 69 kr
Detta är en lite mer sötare variant av bubbel dock med en fin söta och med ganska hög sockerhalt på hela 55 g per liter. Även detta mörkröda vin är mycket bärigt och fruktigt med fina aromer av bär, örter och mandel. Alkoholhalten är 7%. Vinet produceras av kända Donelli som både lägger vinet på ståltankar och sedan charmattankar för en andra jäsning. Perfekt som välkomstdrink!
.
.
Mer om: