Prova rött bubbel!

Rött mousserande vin har länge ansetts vara osofistikerat och blaskigt. Men nu har det börjat hända saker, och rött bubbel har dykt upp på en och annan angenäm vinlista.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Finns det någon tidpunkt som är den optimala för att prova mousserande rödvin så är det nu. Intresset, populariteten och kvaliteten har precis börjat stiga, medan priserna fortfarande ligger väldigt lågt. Ta tillfället i akt och lär dig grunderna om de tre huvudtyperna av röda mousserande viner:

  • Lambrusco
  • Brachetto d’Acqui
  • Mousserande Shiraz

Lambrusco kommer från Emilia Romagna i Italien och finns i olika tappningar – allt från sött till torrt med smaker som jordgubb, rabarber och blåbär. Färgen varierar också och kan gå från genomskinligt ljusröd till heltäckande mörklila. Är flaskan märkt med secco betyder det att vinet är torrt, semisecco betyder halvtorrt och är du ute efter ett sött vin bör du leta efter ordet dolce.

Brachetto d’Acqui härstammar från italienska Piedmont och är främst känd för att den passar mycket bra att dricka tillsammans med choklad. Den är relativt låg i alkohol, rik på sötma och innehåller smaker som rosor, kryddor, björnbär, hallon och körsbär.

Är du sugen på ett vin med smaker som björnbär, peppar, tobak och lakrits kan det vara en mousserande Shiraz du letar efter. Denna typ kommer från Australien och dricks ofta till brunch eller på grillfesten. Med en relativt hög alkoholhalt, medelfyllighet, medelsyra och medeltorrhet är det ett väldigt balanserat vin som också är billigt på grund av den massproducering som äger rum i Australien.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

FAKTARUTA

Namn:

Typ av Vin:

Producenten:

Region:

Område:

Vin Område:

Alkohol:

Förpackning:

Förslutning:

Systembolaget Artikel Nr.:

Smak:

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •