Hem » Vin Fakta » Kolonier skapade Australiens goda viner!

Kolonier skapade Australiens goda viner!

Kapten James Cook landar i Australien - Vinjournalen.se

Australiens viner har en lång och fascinerande vinhistoria bakom sig. Idag är man den sjunde största vinproducenten i världen och har en produktionsvolym på cirka 13 miljoner hektoliter viner i världsklass per år. Med en historia för vinframställning kan man spåra tillbaka druvodling till bosättningarna under koloniseringen 1788.

Australien koloniseras

Då, på 1700-talet, som Kapten James Cook, gjorde anspråk på den östra delen av Australien för Storbritannien 1770. De första fartygen som anlände i Australien transporterade mellan 1000–1500 fångar från Storbritannien med början i New South Wales, den första europeiska bosättningen. Sammantaget placerades ca 172000 dömda män och kvinnor från Storbritannien och Irland på straffkolonier runt om.

De fick segla en läng väg, passera Stilla havet och Brasilien, Godahoppsudden kring Sydafrika. Förutom mat och andra varor tog man även mängder av vinstockar med sig och de första sticklingarna kom redan 1788, de som kom att bli Australiens viner och då många vingårdar etablerades i området kring Botany Bay, New South Wales, som nu är Sydney. Men trots att de flesta tidiga invandrarna egentligen inte hade någon kunskap av vinodling, så förstod vissa lokala tjänstemän snabbt att Australien var perfekt för att göra viner.

Australiens viner Chester Osborn på d'Arenberg - Vinjournalen.se
Chester Osborn. ägare d’Arenberg /Nigab.se

Framåt med vinhistoriska hålltider

År 1800 kom folk från mängder av europeiska länder, bland annat franska krigsfångar från Loire som kunder det här med att göra vin och de såg en chans att köpa sig fria genom att de lånade ut sina kunskaper till britterna.

I slutet av 1800-talet hade man redan i Hunter Valley, Barossa Valley och Yarra Valley börjat producera vin av trogna traditionella druvor som Syrah som blev Shiraz och Cabernet Sauvignon. Med de olika mikroklimaten på kontinenten och jordarna som var så varierande trivdes många druvor.

Fram till 1950 sådär producerade Australien i första hand starkviner eftersom de var särskilt lagringsdugliga och vid den tiden kom även många invandrare från Tyskland och Italien och bosatte sig främst kring klimatvänliga vinområden som Barossa och Riverina. Många av dessa tidiga invandrare har fortfarande sina vingårdar kvar där idag.

På 1960-talet började man titta bort från enbart starkviner till fylliga röda stilla viner och därefter kom aromatiska tyska druvor som exempelvis Gewürztraminer och Riesling.

Man kan även säga att bag-in-boxen som vid den tiden uppfanns av en australiensisk vinproducent vid namn Tom Angrove, gav Australiens viner en bra sjukts framåt. Penfold’s Wines var ett av de vinföretag som använda vinboxen tidigt för nu blev det enkelt att transportera viner till Europa och USA.

I slutet av 70-talet hade den australiensiska smaken ändrats från halvsöta viner till torra vita. Chardonnay blev populär på 70-talet då man i större utsträckning villa göra vita fräscha friska och torra viner. Och man kan väl säga att Chardonnay fortfarande är en av de allra populäraste druvorna i Australien idag.

Australiens viner Sam Miranda - Vinjournalen.se
Den kände vinmakaren Sam Miranda har italienskt påbrå

Australiens moderna viner

I slutet av 1980-talet började australiensiska viner bryta sig in på den europeiska marknaden.

Vinproducenterna i Australien producerar idag fylliga, robusta röda till fruktiga, fräscha vita, läckra mousserande viner samt utsökta starka dessertviner som serveras på de finrestaurangerna runt om i världen. Det produceras mer än 3% av alla världens viner i Australien. Men det var de allra första immigranterna som spelade en nyckelroll för att starta de första vingårdarna och för att senare följas av invandrare med bakgrund inom vinframställning och jordbruk som de förvärvade från South Australian Company som drev bosättning genom att erbjuda mark till flitiga jordbrukare och vinodlarna från Europa.

De som hade störst inflytande på Australiens växande vinindustri var vad man anser vara Australiens första kommersiella vingård som startades av en grupp preussiska invandrare i södra Barossa, nära Adelaide år 1838. Några av de tidiga och mest kända vingårdara, Jacob’s Creek-producenten Orlando Wines, grundades 1847 av tyska immigranter och det r en vingård som än idag står i stadig jord.

Lite fakta

Australien är en av världens största exportörer av vin, med cirka 800 miljoner av de 1,2 till 1,3 miljarder liter som produceras årligen till utomeuropeiska marknader.

Försäljningen av Australiens viner stimulerar självklart deras ekonomi genom vinproduktion, sysselsättning, export och turism.

De stora vinområdena ligger utan tvekan i Södra Australien, Barossa, Clare, Riverland, Adelaide Hills, McLaren Vale och Coonawarra. Här produceras mer än hälften av vinerna ca 544 miljoner liter vin, det mesta exporteras.

Druvor: Chardonnay och Shiraz är de riktigt stora men annars odlas nästan alla kända europeiska druvor från bland annat Sydafrika, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien.

Australian Grape and Wine Incorporated (Australian Grape & Wine) är Australiens nationella sammanslutning av vinodlare och vinproducenter och representerar fler än 2500 producenter och 5000 odlare runt om i Australien.

Australiens viner - 3 viner - Vinjournalen.se

Prova några exceptionella viner från ’down under’!

Rött

En trevlig Sangiovese Barbera produceras av populära vinmakaren med italienskt påbrå, Sam Miranda i King Valley som också kallas för Little Italy. Sam älskar och gör riktigt schyssta viner av sina italienska druvor som Prosecco-druvan Glera, Nebbiolo, Sangiovese, Pinot Grigio, Dolcetto…

Sam Miranda Sangiovese Barbera, 2018 | 79:-

Vitt

1912 grundades vinfirman d’Arenberg, en av Australiens ”First Families of Wines” och som idag drivs av 4:e generationen och färgstarke Chester Osborne. Typiskt finns 3 viner i Sverige från denne världskände vinmakare men endast i beställningssortimentet?! Här med ett fräckt, kul och aromatiskt och fräscht vitt vin av Riesling och Sauvignon Blanc.

d’Arenberg The Stump Jump White 2017 | 109:-

Mousserande

Gapsted Wines i King Valley och i Alpine Valley i Victoria och grundades 1996. Producenten har 26 vintroféer och 83 guldmedaljer för sina viner med sig i bagaget. Denna eleganta och lyxiga mousserande Chardonnay har en skön pärlande effekt och producerat helt enligt charmatmetoden. ’

Tobacco Road Sparkling Chardonnay | 89:-

Mer om Australien:

Frågor och svar:

När spåras Australiens vinhistoria tillbaka till?

Man kan spåra Australiens vinhistoria tillbaka till bosättningarna under koloniseringen 1788.

Vilka var de första fartygen som anlände i Australien och vad transporterade de?

De första fartygen som anlände i Australien transporterade mellan 1000-1500 fångar från Storbritannien med början i New South Wales, den första europeiska bosättningen.

Vilka var de första immigranterna som spelade en nyckelroll för att starta de första vingårdarna i Australien?

De första immigranterna som spelade en nyckelroll för att starta de första vingårdarna i Australien var en grupp preussiska invandrare i södra Barossa, nära Adelaide år 1838.

Vilka är de stora vinområdena i Australien?

De stora vinområdena ligger utan tvekan i Södra Australien, Barossa, Clare, Riverland, Adelaide Hills, McLaren Vale och Coonawarra.

Vad är Australian Grape and Wine Incorporated?

Australian Grape and Wine Incorporated (Australian Grape & Wine) är Australiens nationella sammanslutning av vinodlare och vinproducenter och representerar fler än 2500 producenter och 5000 odlare runt om i Australien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.