Hem » Vin Fakta » Regionen Victoria har flest vingårdar i Australien – det här är din insiderguide till vingårdarna

Regionen Victoria har flest vingårdar i Australien – det här är din insiderguide till vingårdarna

victoria - Vinjournalen.se

Victoria är den minsta delstaten på fastlandet av Australien. Delstaten ligger i den sydöstra hörnet av Australien. Delstatens huvudstad är Melbourne vilket är den kulturella och sportstaden i Australien. Melbourne är ett fantastiskt turistmål med många platser att besöka som till exempel Melbourne Museum, Melbourne Zoo, National Gallery of Victoria och Melbourne Cricket Ground för att nämna några. I Melbourne finns även det högsta observationsdäcket på den södra hemisfären. Förutom staden är delstaten även känd för naturliga attraktioner som klipporna Twelve Apostles, Buchan Caves och Gippsland Lakes samt Phillip Island. Victoria är även den tredje största regionen i vinproduktionen i Australien och delstaten har den högsta delen vinproducenter. Vissa av de stora vinodlingområdena i Victoria är Yarra valley, Pyrenees and Heathcote.

Kort presentation av vinregionen Victoria 

Vinregionen Victoria har fler än 800 vingårdar vilket är flest vingårdar än de andra regioner i Australien. Dessa vingårdar är uppdelade i 6 zoner och 21 delregioner. De olika zonerna är Central Victoria, North East Victoria, North West Victoria, Western Victoria, Port Phillip och Gippsland. Några av de mest kända delregionerna är Yarra Valley, Pyrenees, och Mornington Peninsula. 

Här är det vanligt att odla de röda druvorna Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, och Pinot Noir. Det finns tre olika typer av röda viner som produceras i Victoria. Första är de röda vinerna från Victora regionerna Bendigo, Heathcote, och Nagambie Lakes är kända för att vara kraftiga i smakerna och fylliga röda viner. Heathcote har ett tempererat klimat och här produceras rika Shiraz viner som har en alkoholhalt på 14-15%. Vinet från Glenrowan & Rutherglen i North East Victoria är kända för deras röda viner med mycket smak gjorda av Shiraz och Durif. 

Röda viner från delregioner som Macedon Ranges, Pyrenees och Strathbogie Range är kända för att vara kryddiga. Vingårdarna är mindre men viktiga i området. Från Pyrenees regionen kommer viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc. Dessa viner är torra och har toner av tropiska frukter.Det kallare klimatet i Grampians gör regionen känd för de saftiga druvorna Shiraz och Cabernet med toner av eukalyptus och kryddor. Zonen Port Phillip har ett klimat som är mer likt klimatet i Bordeaux än de andra zonerna i Australien. Därför är druvan Burgundy populär här. Sist men inte minst är vinerna från Morningston Peninsula i Victoria som producerar många röda viner som är inte är lika fylliga som många andra från regionen. 

De vita druvorna som odlar i regionen är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viogner, Pinot Gris, och Riesling. Stilen på de vita vinerna i området är att de passar väldigt bra till mat. Vingårdarna i Yarra Valley regionen är kända för att skapa prisbelönta viner av druvorna Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz och Cabernet Sauvignon. 

Vintillverkningen i området är även inspirerad av italienska migranter som mestadels bor i King Valley. Dessa lokala vinproducenter har börjat producera italienska mousserande vita viner. Tillsammans har de skapat Prosecco Road vilket är en sensationell mat- och vinresa som visar den italienska matupplevelsen i Victoria.  

När det kommer till mat i delstaten bör man testa Dim Sim vilket är en kinesisk inspirerad maträtt. Det är friterade dumpling med kött och grönsaker och dessa är tjockare och större än de vanliga kinesiska Dim Sum. Vi rekommenderar även Chicken Parma vilket är panerad kyckling med tomatsås och ost. Maträtten kommer från USA även om det på namnet låter som en italiensk maträtt. I Australien är det vanligt att den serveras med sallad och chips istället för pasta som i USA. Sist men inte minst när det kommer i matväg är en donug. Det är en stor kycklingnugget som är formad som en donut. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinregionen Victoria 

Följ med till några av vingårdarna i delstaten Victoria 

Andrew Peace Wines – vingården som odlar druvor utan bekämpningsmedel 

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Andrew Peace Wines ligger i Victoria regionens finaste appellation vilket är Swan Hill. Här finns de andra 20 bästa vingårdarna i Australien. På kort tid har Andrew Peace Wines nått ut med sina viner. Vingården startades 1981 av Pam och Jim. Senare anslöt sig Andrew och Cathryn till familjeföretaget och gården producerade den första årgången 1995. Odlingarna sköts med stor respekt för naturen och inga bekämpningsmedel eller kemikalier får användas. Här odlas bland annat druvorna  Chardonnay, Colombard, Semillon, Pinot Grigio, Viognier, Riesling, Gordo, och Cabernet Sauvignon med flera. Vissa av druvorna plockas för hand medan andra plockas av maskiner under natten. 

 • Appellation: Swan Hill
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 3 euro per person

Chambers Rosewood Winery – vingården som grundades 1858

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Chambers Rosewood Winery är en familjegård som ligger i den charmiga staden Rutherglen. Vingården grundades 1858 av William Chambers och hans son Philip och idag är det den sjätte generationen av familjen som driver gården. Den nuvarande ägaren är Stephen och tillsammans med hans far Bill hanterar de vinodlingarna och vinkällaren. De förvaltar många av traditionerna av familjearvet med moderna metoder för att producera de fina vinerna. Vingården är känt över hela världen för sina druvor Muscat och Muscadelle och starkviner. Vingården levererar viner av hög kvalitet på den nationella och den internationella marknaden. Här finns det vinstockar som är över hundra år gamla. Förutom Muscat och Muscadelle odlar gården även Palomino, Roussanne, Riesling, Traminer, och Shiraz.

 • Appellation: Rutherglen
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 18 euro per person

Shadowfax Wines – vingården som kan producera 10 000 flaskor per år

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Shadowfax Wines ligger bara 30 km från Melbourne vid Werribee Park i Victoria regionen. I Werribee Park finns Werribee Park Mansion vilket är en av regionen mest prestigefyllda historiska byggnad. Här finns även Victoria State Rose Garden och ett lyxigt herrgårdshotell med spa. Vingården Shadowfax Wines odlar bland annat druvorna Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer, Chardonnay, Pinot Noir, Rose, Shiraz, Minnow White, och Minnow Red. Arbetet ser över av vinproducenten Alister Timms. Han ser till att de bästa druvorna går vidare till produktionen i specialbyggda underjordiska källare när vinet lagras och åldras. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 0 €

Greenstone Vineyards – vingården som producerar en liten kvantitet av viner 

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Greenstone Vineyards är även känd som Greenstone of Heathcoat och den ligger norr om Melbourne. Vingården producerar vinet i liten kvantitet och de flesta vinerna är premium och handgjorda viner. Vinproducenterna på gården är Han Tao Lau, Amanda Flynn och Sam Atherton. De har mycket stor  erfarenhet av vinbranschen och är engagerade i att producera viner med hög kvalitet. Vinodlingarna ligger i Heathcote och Yarra Valley. Trots att vingården har över 4 500 vinstockar per hektar och de äger 40 hektar producerar vingården väldigt få viner. Druvorna som odlas är bland annat Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Pinot Noir, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, och Mataro. Det är bara de allra bästa druvorna som går vidare för att producera de berömda vinerna.  

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 3 euro per person

Rob Dolan Wines – vingården grundades 2010 och vann Newcomer Award

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Rob Dolan Wines är en liten familjeägd vingård som ligger vid porten till Yarra Valley. Rob Dolan har jobbar för några av Australiens kändaste vingårdar och 2010 grundade han sin egen vingård. 2013 vann vingården Newcomer Winery of the Year Award vid James HAlliday Australian Wine Companion Awards. Vinerna är kända över hela Australien och exporteras till många länder som Storbritannien, Hong Kong, Kina, Kanada, och Singapore. De viktigaste druvorna som odlas är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Savagnin, Arneis, Rose, Pinot Gris, Pinot Noir, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Shiraz, och Cabernet Shiraz Merlot. De bästa druvorna går till produktion av sina världsberömda röda, vita, rosé, efterrätt och mousserande viner.

 • Appellation: Yarra Valley
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: N/A

Munari winery – från hotell och fårfarm til en prisbelönt vingård

 Image Alt - Vinjournalen.se

Munari wines ligger på de andlöst vackra sluttningarna till berget Mount Ida, strax utanför Heathcote. Den 3200 tunnland stora egendomen, var ursprungligen ett hotell som grundades av en skotsk militärfamilj.

Manur Wines är en familjeägd vingård som drivs med filosofin att för att kunna odla de druvor som behövs för att få fram ett bra vin, är det ett måste att ha kunskap om jordmånen, området och klimatet. I vingårdens prisbelönta portfolio återfinns viner producerade av druvblandningar med Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Schoolhouse Red.

 • Appellation: Heathcoat
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 9 euro per person

M. Chapoutier winery – en familjeägd vingård med passionerade anställda

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården M. Chapoutier ligger i regionen Pyrenees och Heathcoat i det austarlienskiska vindistriktet. Medlemmar i släkten Chapoutier har varit inblande I vintillverkning sedan 1808, när de var de första som började handla med vin. De ställde om från att enbart odla vindruvor till att tillverka och sälja vin; en pionjärsanda som är en del av familjen.

Vingården drivs med en passion för jorden, klimatet, kulturen och traditionen. Allt för att producera ekologiskt vin av högsta klass. Shirazdruvorna odlas på uråldrig kambriumjord som är röd, djup och utmärkt på att bevara vatten.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 12 australiensiska dollar per person

Paradigm Hill winery – producerar vin som speglar den unika jorden

 Image Alt - Vinjournalen.se

Paradigm Hill är en familjeägd och -driven vingård vid Morringtonkusten. Här producerar familjen kvalitetsviner som återspeglar de unika kustförhållanden. Vingården drivs med målsättningen att påverka miljön minimalt och noll koldioxidutsläpp.

Grundarna, Ruth och George Mihaly, lämnade sina arbeten inom mat- och medicinforskningen för att uppfylla sin dröm om en vingård. Tillsammans byggde de upp en blomstrande vingård som sträcker sig över 10 tunnland av Paradigm Hills sluttningar. Båda två är djupt engagerade i hållbar utveckling och att producera röda och vita viner samt roséviner som avspeglar regionen.

 • Appellation: Merrics
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15,25 euro per person

Vi hoppas att du kommer att besöka Victoria inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Australien samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Victoria som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Victoria samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.