Goda druvor från Sardinien som du måste prova!

sardinen omslagsbild med vy över stad och hav

Sardinien, denna underbara italienska ö och dess viner är fortfarande okända för oss svenskar trots att vi älskar italienska viner, men nu verkar Sardiniens viner äntligen öka i popularitet, inte bara hos oss utan i hela världen.

Dags att lära känna Sardinien, häpnadsväckande viner!

Sardinien har ett brett utbud av inhemska druvor, de tre mest kända och odlade är de röda Cannonau och Carignano. Bland de vita druvorna dominerar Vermentino. Mer okända är nog Bovale Sardo (Graciano), Cagnulari, Nieddera, Monica, Vernaccia di Oristano, Nasco och Nuragus.

Sardinien Måns Hallqvist
Vår ciceron Måns Hallqvist

Vi ska prata med Måns Hallqvist som är Munskänk sedan många år och de sista 30 åren är bosatt på Sardinien. Måns emigrerade till Cagliari på Sardinien efter att ha träffat Stefania på järnvägsstationen i Köpenhamn några år tidigare. Under 90-talet jobbade han på en lokal vingård och introducerade sardiskt vin på Systembolaget. De sista tio åren driver han en resebyrå Mitt i Medelhavet med aktiva resor till Sardinien.

Vi fick också smaka på några av hans favoritviner som du ser på bilden.

Sardinien - ett smakprov!
Några smakrov!

Måns berättar:

– I Sverige börjar man mer och mer prata om viner från Sardinien och dess höga kvalitet. Sarderna är duktiga, stolta och hårt arbetande människor. Men de är inte lika duktiga på att tala om hur bra deras viner och ostar är. Tyvärr känner jag att Systembolaget inte ger Sardinien samma möjligheter som andra italienska regioner. Sarderna upplever förstås denna orättvisa som obegriplig.

– På Sardinien har vi många intressanta ursprungsdruvor, såsom Nasco, Nieddera, Vernaccia di Oristano. Ursprunget är okänt och vissa kom till ön innan Jesu födelse.

-Druvan Vermentino ger utmärkta fruktiga och mineralrika viner med fina balans och behaglig sälta.

– Signaturdruvan är Cannonau och ger täta röda vinerna som är fylliga, runda och eleganta med snygga tanniner och behaglig lång eftersmak. Inte konstigt att den kände excentriske italienske poeten, äventyraren och vinälskaren Gabriele D’Annunzio diktade lovsånger till fruktiga och smakfulla viner av denna druva.

– Den kanske mest intressanta druvan är Carignano del Sulcis, ett fint fylligt, torrt, fruktigt och komplext rödvin som finns i tre utförande DOC, DOC Riserva och DOC Superiore. Ett riktigt fynd! Det importeras till Sverige av Villa Aurum och finns även tillgängligt som privatimport.

Sardinien har många intressanta “vinområden” med olika odlingsförutsättningar och traditioner i vinmakandet. Bland de mest intressanta är dessa 6 områden, och Måns ritar in dessa områden på kartan:

Sardinien - karta över vinområden
De mest intressanta vinområdena

6 vinområden med specifika druvor

Måns berättar lite specifikt om de olika områdena, vilka druvor som odlas där och hur vinerna är.

– Dessa vinområden skiljer sig åt och har alla olika odlingsförutsättningar och traditioner i vinmakandet.

Område 1: Gallura (nordvästra Sardinien)

Druva: Vermentino

Här odlas den vita druvan Vermentino, som ger ett fruktigt vitt vin som är mycket mineralrikt och har en balanserad syra och en behaglig sälta, präglad av de nordnordvästliga havsvindarna.

Område 2: Barbagia med Dorgali (inre Sardinien med bergsområdet Supramonte)

Druva: Cannonau

– Cannonau är en klon av Grenache och ger täta och fruktiga viner av färska röda bär. Snygga och eleganta viner med behaglig lång eftersmak. Cannonau är typisk för Sardinien, denna klon av Grenache odlas och vinifieras endast här.

Område 3: Parteolla (sydkusten i närheten av huvudstaden Cagliari)

Druvor: Vermentino, Nuragus, Nasco, Cannonau, Bovale Sardo och Moscato

– Namnet Parteolla kommer från Romartiden och betyder området där man producerar olivolja. Det är ett kulligt område, som ligger cirka 5 km från Medelhavet. Jag bruka kalla det för Sardiniens Toscana. Här odlas många intressanta druvor, både röda och gröna som skapar intressanta komplexa viner, som exporteras till hela världen. Förutom bordsviner producerar man fantastiska dessertviner som  Moscato passito, en fin Giro’, en delikat Nasco och en trevlig Malvasia di Cagliari. Det måste nog vara det torra varma klimatet som ger dessertvinerna den perfekta balansen mellan aromer, sötma och alkohol, dessutom är vinerna mycket prisvärda.

Område 4: Sulcis med Santadi (sydvästra Sardinien)

Druva: Carignano

– Under romartiden bröt man silver, zink, tenn och bly här och man var en självständig provins. Gruvorna är sedan länge nedlagda och har ersatts med livskraftiga vingårdar. Ända tills för 40 år sedan försåg man den franska vinindustrin med viner av druvan Carignano, eller på franska Carignan. I början av 1980-talet började man utveckla vinernas standard, genom att höja kvaliten på råvaran Carignano. Idag odlas, vinifieras och buteljeras alla Carignano druvor inom området. De exporteras på flaska. Det har man lyckats väldigt bra med, tack vare vinlegenden Giacomo Tachis som myntade begreppet ”en vinmakare kan bara förstöra vinet”. Det var också han som skapade Sassicaia och andra supertoscanare från Bolgheri i Toscana. Giacomo visste redan från början att denna druva är en fantastisk råvara, då han hade lite carignanodruvor i sina ”Super Tuscans”.

Område 5: Valle del Tirso med byarna Cabras, Riola sarda och Tramatza (centrala Västkusten)

Druvor: Vernaccia och Nieddera

– Utefter floden Tirso ligger Sardiniens fruktträdgårdar. Här odlas mycket frukt på rika lerjordar och sedan 1000-tals år odlas man de lokala druvorna Vernaccia och Nieddera. Namnet “Vernaculus” betyder “druvan från orten” på latin och de flesta vernaccior i Italien är inte ”släkt”. Druvan har vinifierats sedan 1000-tals år till Vernaccia di Oristano, DOC, som är ett oxiderat torrt dessertvin, ibland kallade för ”vino di meditazione”. Idag används druvan vernaccia mest för att göra stiliga bordsviner, såsom ”Karmis”.

sardinien - klipper druvklase

– Jag stötte på detta ”Karmis” för första gången på en restaurang med 1 stjärna i Guide Michelin. Jag tycker om det så mycket att jag själv alltid brukar bjuda på detta vin vid högtidliga tillfällen.

Druvan Nieddera är en röd lokal druva och ofta basen i trevliga roséviner samt behagliga fylliga rödviner. Namnet Nieddera betyder ”svart” på Sardinien. Kuriosa är att röda viner kallas ofta för svarta viner (vino Nero eller vino nieddu) på Sardinien.

Område 6: Alghero och Bosa (nordvästra Sardinien)

Druvor: Malvasia, Vermentino och Torbato

– I det Nordvästra hörnet av Sardinien dominerar de salta kraftiga nordnordvästliga vindarna som kallas ’maestrale’. Vindarna är dock en resurs. De tillför en behaglig sälta till vinet och håller fukt och ohyra borta. Den kalkrika jorden är full med fossiler och det ger delikata viner med god syra.

Sardinien - fornhistoriskt
Fornhistoriskt blandas med vingårdar

– I den medeltida lilla staden Bosa produceras ett av Italiens första och kritikerrosade DOC-viner “Malvasia di Bosa” av druvan Malvasia som togs till Sardinien av Tempelriddarorden på 1200-talet efter att de hade blivit besegrade i Palestina och sökte en ny säker hemvist.

Och i Alghero gör man ett bubbelvin på druvan Torbato, mycket likt Prosecco, sprudlande friskt och fruktigt.

Vi tackar Måns för att han tagit sig tid att svara och dela med sig av sina kunskaper och visar det breda utbudet av goda viner som görs på denna fantastiska ö. Vi hoppas att du som läsare blir lite sugen att prova viner från Sardinien. 

Länkar: Några sardiska kvalitetsviner finns att köpa på Systembolaget, men på nätet hittar du mer. Vi länkar här till Carliot Fine Wine Import samt till Villa Aurum som privatimport.

Sardinien vandringsled längs med den vackra kusten
Vandringsled längs med den vackra kusten

Läs mer om Italiens viner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol:12 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna