Sardinien, denna underbara italienska ö och dess viner är fortfarande okända för oss svenskar trots att vi älskar italienska viner, men nu verkar Sardiniens viner äntligen öka i popularitet, inte bara hos oss utan i hela världen.

Dags att lära känna Sardinien, häpnadsväckande viner!

Sardinien har ett brett utbud av inhemska druvor, de tre mest kända och odlade är de röda Cannonau och Carignano. Bland de vita druvorna dominerar Vermentino. Mer okända är nog Bovale Sardo (Graciano), Cagnulari, Nieddera, Monica, Vernaccia di Oristano, Nasco och Nuragus.

Snabbmeny för denna artikel

Sardinien Måns Hallqvist
Vår ciceron Måns Hallqvist

Vi ska prata med Måns Hallqvist som är Munskänk sedan många år och de sista 30 åren är bosatt på Sardinien. Måns emigrerade till Cagliari på Sardinien efter att ha träffat Stefania på järnvägsstationen i Köpenhamn några år tidigare. Under 90-talet jobbade han på en lokal vingård och introducerade sardiskt vin på Systembolaget. De sista tio åren driver han en resebyrå Mitt i Medelhavet med aktiva resor till Sardinien.

Vi fick också smaka på några av hans favoritviner som du ser på bilden.

Sardinien - ett smakprov!
Några smakrov!

Måns berättar:

– I Sverige börjar man mer och mer prata om viner från Sardinien och dess höga kvalitet. Sarderna är duktiga, stolta och hårt arbetande människor. Men de är inte lika duktiga på att tala om hur bra deras viner och ostar är. Tyvärr känner jag att Systembolaget inte ger Sardinien samma möjligheter som andra italienska regioner. Sarderna upplever förstås denna orättvisa som obegriplig.

– På Sardinien har vi många intressanta ursprungsdruvor, såsom Nasco, Nieddera, Vernaccia di Oristano. Ursprunget är okänt och vissa kom till ön innan Jesu födelse.

-Druvan Vermentino ger utmärkta fruktiga och mineralrika viner med fina balans och behaglig sälta.

– Signaturdruvan är Cannonau och ger täta röda vinerna som är fylliga, runda och eleganta med snygga tanniner och behaglig lång eftersmak. Inte konstigt att den kände excentriske italienske poeten, äventyraren och vinälskaren Gabriele D’Annunzio diktade lovsånger till fruktiga och smakfulla viner av denna druva.

– Den kanske mest intressanta druvan är Carignano del Sulcis, ett fint fylligt, torrt, fruktigt och komplext rödvin som finns i tre utförande DOC, DOC Riserva och DOC Superiore. Ett riktigt fynd! Det importeras till Sverige av Villa Aurum och finns även tillgängligt som privatimport.

Sardinien har många intressanta “vinområden” med olika odlingsförutsättningar och traditioner i vinmakandet. Bland de mest intressanta är dessa 6 områden, och Måns ritar in dessa områden på kartan:

Sardinien - karta över vinområden
De mest intressanta vinområdena

6 vinområden med specifika druvor

Måns berättar lite specifikt om de olika områdena, vilka druvor som odlas där och hur vinerna är.

– Dessa vinområden skiljer sig åt och har alla olika odlingsförutsättningar och traditioner i vinmakandet.

Område 1: Gallura (nordvästra Sardinien)

Druva: Vermentino

Här odlas den vita druvan Vermentino, som ger ett fruktigt vitt vin som är mycket mineralrikt och har en balanserad syra och en behaglig sälta, präglad av de nordnordvästliga havsvindarna.

Område 2: Barbagia med Dorgali (inre Sardinien med bergsområdet Supramonte)

Druva: Cannonau

– Cannonau är en klon av Grenache och ger täta och fruktiga viner av färska röda bär. Snygga och eleganta viner med behaglig lång eftersmak. Cannonau är typisk för Sardinien, denna klon av Grenache odlas och vinifieras endast här.

Område 3: Parteolla (sydkusten i närheten av huvudstaden Cagliari)

Druvor: Vermentino, Nuragus, Nasco, Cannonau, Bovale Sardo och Moscato

– Namnet Parteolla kommer från Romartiden och betyder området där man producerar olivolja. Det är ett kulligt område, som ligger cirka 5 km från Medelhavet. Jag bruka kalla det för Sardiniens Toscana. Här odlas många intressanta druvor, både röda och gröna som skapar intressanta komplexa viner, som exporteras till hela världen. Förutom bordsviner producerar man fantastiska dessertviner som  Moscato passito, en fin Giro’, en delikat Nasco och en trevlig Malvasia di Cagliari. Det måste nog vara det torra varma klimatet som ger dessertvinerna den perfekta balansen mellan aromer, sötma och alkohol, dessutom är vinerna mycket prisvärda.

Område 4: Sulcis med Santadi (sydvästra Sardinien)

Druva: Carignano

– Under romartiden bröt man silver, zink, tenn och bly här och man var en självständig provins. Gruvorna är sedan länge nedlagda och har ersatts med livskraftiga vingårdar. Ända tills för 40 år sedan försåg man den franska vinindustrin med viner av druvan Carignano, eller på franska Carignan. I början av 1980-talet började man utveckla vinernas standard, genom att höja kvaliten på råvaran Carignano. Idag odlas, vinifieras och buteljeras alla Carignano druvor inom området. De exporteras på flaska. Det har man lyckats väldigt bra med, tack vare vinlegenden Giacomo Tachis som myntade begreppet ”en vinmakare kan bara förstöra vinet”. Det var också han som skapade Sassicaia och andra supertoscanare från Bolgheri i Toscana. Giacomo visste redan från början att denna druva är en fantastisk råvara, då han hade lite carignanodruvor i sina ”Super Tuscans”.

Område 5: Valle del Tirso med byarna Cabras, Riola sarda och Tramatza (centrala Västkusten)

Druvor: Vernaccia och Nieddera

– Utefter floden Tirso ligger Sardiniens fruktträdgårdar. Här odlas mycket frukt på rika lerjordar och sedan 1000-tals år odlas man de lokala druvorna Vernaccia och Nieddera. Namnet “Vernaculus” betyder “druvan från orten” på latin och de flesta vernaccior i Italien är inte ”släkt”. Druvan har vinifierats sedan 1000-tals år till Vernaccia di Oristano, DOC, som är ett oxiderat torrt dessertvin, ibland kallade för ”vino di meditazione”. Idag används druvan vernaccia mest för att göra stiliga bordsviner, såsom ”Karmis”.

sardinien - klipper druvklase

– Jag stötte på detta ”Karmis” för första gången på en restaurang med 1 stjärna i Guide Michelin. Jag tycker om det så mycket att jag själv alltid brukar bjuda på detta vin vid högtidliga tillfällen.

Druvan Nieddera är en röd lokal druva och ofta basen i trevliga roséviner samt behagliga fylliga rödviner. Namnet Nieddera betyder ”svart” på Sardinien. Kuriosa är att röda viner kallas ofta för svarta viner (vino Nero eller vino nieddu) på Sardinien.

Område 6: Alghero och Bosa (nordvästra Sardinien)

Druvor: Malvasia, Vermentino och Torbato

– I det Nordvästra hörnet av Sardinien dominerar de salta kraftiga nordnordvästliga vindarna som kallas ’maestrale’. Vindarna är dock en resurs. De tillför en behaglig sälta till vinet och håller fukt och ohyra borta. Den kalkrika jorden är full med fossiler och det ger delikata viner med god syra.

Sardinien - fornhistoriskt
Fornhistoriskt blandas med vingårdar

– I den medeltida lilla staden Bosa produceras ett av Italiens första och kritikerrosade DOC-viner “Malvasia di Bosa” av druvan Malvasia som togs till Sardinien av Tempelriddarorden på 1200-talet efter att de hade blivit besegrade i Palestina och sökte en ny säker hemvist.

Och i Alghero gör man ett bubbelvin på druvan Torbato, mycket likt Prosecco, sprudlande friskt och fruktigt.

Vi tackar Måns för att han tagit sig tid att svara och dela med sig av sina kunskaper och visar det breda utbudet av goda viner som görs på denna fantastiska ö. Vi hoppas att du som läsare blir lite sugen att prova viner från Sardinien. 

Länkar: Några sardiska kvalitetsviner finns att köpa på Systembolaget, men på nätet hittar du mer. Vi länkar här till Carliot Fine Wine Import samt till Villa Aurum som privatimport.

Sardinien vandringsled längs med den vackra kusten
Vandringsled längs med den vackra kusten

Läs mer om Italiens viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy