Druvan odlas kring hela Medelhavet och kommer ursprungligen från Italien. Den är mycket populär på Sardinien, men odlas även på Koriska och alltmer i franska regioner som Provence och Languedoc-Roussillon. Det mest kända vinet som produceras på Vermentino är förmodligen DOCG Vermentino di Gallura på norra Sardinien. Vermentino är en elegant och frisk druva med en bärnstensgul färg och används för att tillverka olika vita viner, både torra och mer söta varianter samt för mousserande vin.

Druvan är känd för att ge friska och mycket aromatiska viner med fruktiga och blommiga noter.
Vermentinodruvan är en gammal druva från 1400-talet och odlas mestadels på sluttningar ner mot havet. Det råder det en viss förvirring om vad druvan egentligen heter och den kan ha olika namn som till exempel Pigato i Ligurien, Favorita Bianca eller Favorita di Alba i Piemonte. Andra namn för Vermentino inkluderar exempelvis Brustian, Formentino, Varresana bianca, Uva Sapaiola, Carbes, Carbesso med flera.

De främsta DOC regionerna i Italien som odlar Vermentino är

  • Colli del Limbara på Sardinien
  • La Spezia, Imperia och Savona i Ligurien
  • Massa-Carrara och Livorna i Toscana

Vermentinodruvan är en riktig allrounddruva och kan matchas med många maträtter. Den passar minst lika bra som fördrink som till grillad fisk- och kyckling eller pasta och sallad.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy