Garvsyra – Tannin

Hem » Ordlista » Ordlista vin smakdefinitioner » Garvsyra – Tannin

Garvsyra, eller tanniner, är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar. När vinet lagras på ekfat, bidrar också fatens tanniner till vinets smakprofil. Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och kan ge vinet en längre hållbarhet.

Frågor och svar om Garvsyra – Tannin:

Vad är garvsyra?

Garvsyra är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar, samt i ekfat.

Vad gör garvsyran i vinet?

Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och bidrar till vinets smakprofil och hållbarhet.

Vilka vintyper är vanligtvis högre i garvsyra?

Röda viner är vanligtvis högre i garvsyra än vita viner. Inom rödvinsfamiljen är exempelvis u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e och u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/nebbiolo/u0022u003eNebbiolo u003c/au003ekända för att ha hög garvsyra.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.