Garvsyra – Tannin
Garvsyra, eller tanniner, är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar. När vinet lagras på ekfat, bidrar också fatens tanniner till vinets smakprofil. Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och kan ge vinet en längre hållbarhet.
Frågor och svar om Garvsyra – Tannin:
Vad är garvsyra?
Garvsyra är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar, samt i ekfat.
Vad gör garvsyran i vinet?
Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och bidrar till vinets smakprofil och hållbarhet.
Vilka vintyper är vanligtvis högre i garvsyra?
Röda viner är vanligtvis högre i garvsyra än vita viner. Inom rödvinsfamiljen är exempelvis Cabernet Sauvignon och Nebbiolo kända för att ha hög garvsyra.