Garvsyra – Tannin
Garvsyra, eller tanniner, är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar. När vinet lagras på ekfat, bidrar också fatens tanniner till vinets smakprofil. Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och kan ge vinet en längre hållbarhet.
Frågor och svar om Garvsyra – Tannin:
Vad är garvsyra?
Garvsyra är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar, samt i ekfat.
Vad gör garvsyran i vinet?
Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och bidrar till vinets smakprofil och hållbarhet.
Vilka vintyper är vanligtvis högre i garvsyra?
Röda viner är vanligtvis högre i garvsyra än vita viner. Inom rödvinsfamiljen är exempelvis u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e och u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/nebbiolo/u0022u003eNebbiolo u003c/au003ekända för att ha hög garvsyra.