Garvsyra – Tannin

Garvsyra, eller tanniner, är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar. När vinet lagras på ekfat, bidrar också fatens tanniner till vinets smakprofil. Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och kan ge vinet en längre hållbarhet.

Frågor och svar om Garvsyra – Tannin:

Vad är garvsyra?

Garvsyra är ett naturligt förekommande ämne som finns i vindruvans skal, fröer och stjälkar, samt i ekfat.

Vad gör garvsyran i vinet?

Garvsyran ger en sträv känsla i munnen och bidrar till vinets smakprofil och hållbarhet.

Vilka vintyper är vanligtvis högre i garvsyra?

Röda viner är vanligtvis högre i garvsyra än vita viner. Inom rödvinsfamiljen är exempelvis Cabernet Sauvignon och Nebbiolo kända för att ha hög garvsyra.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy