Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Vinordic Wine Challenge 2020 – årets mest prisvärda viner!
Okategoriserade artiklar om vin

Vinordic Wine Challenge 2020 – årets mest prisvärda viner!

Vinordic Wine Challenge 2020 - medaljer - Vinjournalen.se

Vinordic Wine Challenge 2020, som arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med tidningen Allt om Vin, går ut på att varje år finna Sveriges mest prisvärda viner. Detta är den enda EU-certifierade vintävlingen i Sverige. Vinerna tävlar i olika tävlingskategorier och prisklasser. I varje prisklass utses en vinnare som får utmärkelsen ”Gold Trophy”. Även en ”Silver Trophy” och en ”Bronze Trophy” delas ut.


Prisklassen i de 13 kategorierna i Vinordic Wine Challenge var från 69 kr upp till 250 kr och de tävlande kategorierna var vitt boxvin, vitt vin på flaska, rosévin på box, rosévin på flaska, mousserande rosévin (inkl. champagne), mousserande, champagne, rött boxvin, rött vin på flaska, vitt ekovin, rött ekovin, svenskt vin samt alkoholfria fruktdrycker och årets nyhet, förstås – svenskt vin, alltså viner framställda av druvor som är odlade i Sverige. Antalet tävlingsbidrag slog i år rekord och de var hela 862 stycken som tävlade. Samtliga viner som finns till försäljning på Systembolaget.

Enligt Bengt-Göran Kronstam, vinskribent och juryordförande, var det i år tuff konkurrens eftersom det var rekord på bidrag som tävlade och deltog.

 – Ja, i alla fall i vissa prisintervaller där det finns många tävlande. I de kategorier där efterfrågan hos konsumenterna är väldigt stor är det också fler som vill vara med och tävla, exempelvis röda viner under 120 kronor.

Vilka trender ser du i år?
– En tydlig trend är intresset för alkoholfria drycker både i Sverige och internationellt. De svenska vinerna, som fått en egen kategori i år, är också på frammarsch. Svenska viner ligger ju i tiden med tanke på att vi intresserar oss allt mer för det som är närodlat. Dessutom känns det som om både boxvinerna och rosévinerna har peakat. Och glädjande nog verkar det som om intresset för bra vin ökar, detta med tanke på att allt fler väljer viner som kostar över hundralappen. Man har blivit mer benägen att betala för bra vin, en trend jag tror kommer att hålla i sig.

Detta stämmer väl överens med vad Vinjournalen har skrivit om trender i sina trendrapporter varje år.

 • Mer alkoholfritt! Inte enbart i Sverige men även globalt som går i linje med den senaste låga kolhydratsdieten, food for life och Keto- dieter. Alkoholfria cocktails, mocktails, kombucha och maskrosdrinkar …
 • Mer ekologiskt! Mer naturligt och biodynamiskt, vi pratar om sulfiter, tillsatser, handplockade skördar, ekologiskt odlade druvor och noll besprutning. Sockernivån i vinet har blivit en ny intressant parameter…
 • Mer mousserande! Bubbelviner kommer med stormsteg. Nej, förresten, glöm det, för så är det redan!
 • Vi kommer också att handla mer över nätet, snegla positivt på vinburkarna, CBD viner slår stort globalt …
vinordic-wine-challenge-2020-glas - Vinjournalen.se

Är det lätt att hitta bra viner även i den lägsta priskategorin som är upp till 69 kronor per flaska?
– Nej det är det inte, men det finns bra viner till låga priser. Det är ju själva poängen med tävlingen, att vara en hjälp för konsumenterna att hitta dessa och skilja agnarna från vetet. Där tycker jag att vi gör ett väldigt viktigt arbete då det har dragits ner på konsumentjournalistiken när det gäller vin.

Svenskt vin har ju fått en egen kategori – skulle du säga att de svenska vinerna generellt sett är prisvärda?
– Så kan man inte riktigt resonera, eftersom svenska viner ofta skulle ha svårt att kunna konkurrera i en blindprovning där man bara avgör hur prisvärt ett vin är. Priset handlar ju mycket om tillgång och efterfrågan, och inte minst om produktionskostnaderna. En liten vingård i Sverige kan nästan aldrig konkurrera prismässigt med en etablerad vingård i ett stort vinland där man även har ett helt annat klimat. Men vi vill gärna ge de svenska vinerna extra uppmärksamhet genom att tillägna dem en egen kategori. Precis som vi sedan länge har lyft fram de ekologiska vinerna som ju också har egna kategorier.

Den kompetenta juryn i Vinordic Wine Challenge bestod av 11 personer:

 • Bengt-Göran Kronstam, vinskribent och juryordförande
 • Jan Rosbom, vinkonsult och föreläsare
 • Ulf Engelhardt, sommelier
 • Mara Samuelson, sommelier och vinprofil i TV
 • Magnus Waern, ordf i Sveriges vinskribenters förening
 • Anders Röttorp, vinskribent
 • Sofia Ander, vinskribent
 • Susanne Berglund Krantz, vinbloggare och -skribent
 • Gunilla Hultgren Karell, vinskribent
 • Linda Peréz, vinskribent
 • Claes Löfgren, vinskribent och vinfotograf

Några av vinerna som utmärkt sig med medalj i antingen guld, silver eller brons i Vinordic Wine Challenge 2020 samt även testats av Vinjournalen under 2019-2020 med fin kritik och poäng är exempelvis

 • Tapiche Malbec Oak Cask, (nr 16554) 89 kr
 • Cuì Cuì Grande Sangiovese (nr 334) 79 kr
 • Leth Grüner Veltliner Familien Reserve (nr 76570) 119 kr
 • Stellenrust Chenin Blanc (nr 2807) 119 kr
 • Crudo, Catarratto, Zibibbo (nr 4993) 79 kr
 • Puy Chérie Syrah Rosé (nr 2209) 75 kr
 • Zweigelt Rosé (nr 5600) 119 kr
 • Bolla Prosecco Extra Dry DOC, (nr 75189) 77 kr
 • Campo Viejo Cava Brut Reserva (nr 7782) 87 kr
 • Palmer & Co Brut Reserve, (nr 7372) 299 kr

Bland boxvinsklassikerna hittade vi många som vi testat bland annat Gato Negro Cabernet Sauvignon (nr 7564) för 197 kr och Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese (nr 4586) för 259 kr.

De svenska viner som hamnade på medaljplats var Skepparps Cross Over (nr 33740) 199 kr.

Hela listan på årets prisade viner i Vinordic Wine Challenge 2020, och information om jurymedlemmarna, hittar du i bifogad >> länk!

Bildgalleri – Svenska Viner

Läs om våra senaste provningar på Vinjournalen Select:

Frågor och svar:

Vad går Vinordic Wine Challenge 2020 ut på?

Vinordic Wine Challenge 2020 går ut på att hitta Sveriges mest prisvärda viner genom en tävling som arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med tidningen Allt om Vin.

Vilka prisklasser tävlade vinerna i?

Vinerna tävlade i prisklasser från 69 kr upp till 250 kr.

Vilka kategorier tävlade vinerna i?

Vinerna tävlade i kategorierna vitt boxvin, vitt vin på flaska, rosévin på box, rosévin på flaska, mousserande rosévin (inkl. champagne), mousserande, champagne, rött boxvin, rött vin på flaska, vitt ekovin, rött ekovin, svenskt vin samt alkoholfria fruktdrycker.

Hur många tävlingsbidrag deltog i årets Vinordic Wine Challenge?

Det deltog hela 862 tävlingsbidrag i årets Vinordic Wine Challenge, vilket var ett rekord.

Vilka trender har märkts i årets tävling?

En tydlig trend är intresset för alkoholfria drycker både i Sverige och internationellt. Svenska viner har också blivit allt mer populära. Dessutom verkar intresset för bra vin öka, med fler som väljer viner som kostar över hundralappen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

plandedieu - Vinjournalen.se
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Pris:159 :-
Artikel nr:229801
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.