Säsonganpassa vinterdrinkar till årstiden med små, små finesser. En krydda här, en kanelstång där, ett mandarinskal på toppen. Varenda drink eller cocktail behöver heller inte serveras varm.

Här är tre vinterdrinkar som garanterat får dig att sätta på dig myskläderna och glida ner på en skön stol framför brasan.

Black Velvet

November och december betyder ett starkt fokus på mousserande viner och den allra lättaste och även en av de godaste vinterdrinkar vi vet, är onekligen Black Velvet ”svart sammet”. Här finns bara två ingredienser till lika delar: Champagne och Guinness Extra Stout. Drinken gjordes av bartendern i Brook’s Club i London första gången 1861 när Prins Albert hade dött och skulle begravas. En märklig kombination kanske, men man tänkte ändå med hjärtat för prinsen gillade Guinness och Champagnen fick symbolisera det kungliga, lyxiga. Vi ar valt en torr, vit och prisvänlig Champagne.

  • 8 cl Guinness Extra Stout (SB 1561)
  • 8 cl vit, torr Champagne, exvis Alice Bardot Cuvée Belle Noire Brut (SB 75382)

Ställ in flöjtglas i kylskåpet och kyl dem.

Häll i Guinness och låt vila någon minut.

Häll i Champagnen och rör om.

Hot ami

Ami betyder sjal eller halsduk och så här i förkylningstider sitter det säkert bra med whiskydrink som är lite förstärkt med läckra örter som du kan hitta i den goda bittra aperitifen Averna Amaro, från Sicilien. Denna drink hör till kategorin nyttiga vinterdrinkar och aromerna är av syrlig citron, myrten, enbär, rosmarin, russin, lakrits och salvia. Är man lite förkyld och krasslig på Sicilien så kan man förvänta sig att bli serverad Averna Amaro i en kopp té. Att välja rätt glas för den här drinken är inte det viktiga och receptet kan anpassas lite efter glas.

  • 3 cl Scotch Whisky
  • 1/2 cl Averna Amaro (SB 86146)
  • ca 2 cl äppelcider
  • 1 tsk agavesirap
  • apelsin- eller mandarinskriva

Blanda alla ingredienser i en cocktail-shaker.

Lägg i is och skaka tills det är riktigt nerkylt.

Höll upp i glas och garnera med en skiva apelsin eller mandarin.

foto: Robert A. Merry & Co.

À la Café!

Varma kaffedrinkar hör också till de vinterdrinkar som vi gärna dricker vid den här tiden av året. Merrys Irish Cream Liqueur har blivit en klar favorit som man kan göra mycket med. Du kanske drar dig till minnes att Vinjournalen besökte Merry-fabriken på Irland förra sommaren, se en spännande artikel här. Den här drinken kan du förresten även göra med kallt kaffe och is.

  • 3 cl varmt starkt kaffe
  • 7 cl Merrys Irish Cream Liqueur (SB 87695)
  • Vispad grädde
  • riven mörk choklad

Häll det varma kaffet i ett glas.

Häll i Merrys Irish Cream och rör om.

Toppa med vispad grädde och garnera med lite riven mörk choklad.

Fler goda cocktails och vinterdrinkar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy