Vinböcker som du vill läsa i hängmattan!

vinböcker omslag en tjej med laptop och vinglas

Sugen på att läsa vinböcker om öl, vin, sprit, drinkar och alkoholfritt? Vi har spanat och här 9 tips på underhållande och pedagogiska böcker som du antingen kan få i bokform eller som kan laddas ner.

vinböcker hammabaren

Hemmabaren 

 • av David Kringlund
 • Pris 249:- (inbunden)

Inte direkt någon bartender? Hur mixar du den godaste drinken, hur bygger en drink, hur skakar du en drink, ska det garneras med lime, citron eller kanske mandarin? David Kringlund har arbetat som bartender på några av Sveriges bästa barer tipsar på ett pedagogiskt sätt om hur du fixar de mest omtyckta drinkarna, lätt som en plätt och alla hjälpmedel som du behöver – eller inte behöver. Den här boken hjälper dig på traven med drinkarna för att imponera på vänner hemma.

vinböcker ölets historia

Svensk bryggerihistoria : öltillverkning under 200 år 

 • av Peter Sandberg
 • Pris 125:- (ljudbok)

Peter Sandberg är doktor i historia med bryggerinäringen som specialområde och ger oss en spännande exposé om Svensk bryggerihistoria och den spännande resan från ölhantverk till storskalig industri som genom tuff konkurrens och stora karteller lett fram till dagens Sveriges många mikrobryggerier och en härlig, mångfacetterad ölkultur. En ’ölisk’ tidsresa från mitten av 1800-talet och när bryggeridöden ett faktum på 1900-talet blev till idag.

vinböcker romboken

Stora romboken : rom & cocktails från hela världen 

 • av Lars Renbjer och Robert Sandqvist
 • Pris 259:- (inbunden)

Är rom och cocktails din grej? Här är en rom-bok som platsar bland våra vinböcker. Rom-Robban, Robert Sandqvist, tittar fram bakom bardisken tillsammans med poddkollegan på Romradion, sprit- och vinimportören Lars Renbjer på Renbjer Fine Spirits för att berätta en fascinerande romhistoria i olika romländer, om pirater och kolonisatörer, sockerrör och melass, brittisk, fransk och spansk rom och om destillation – det blir en roliga anekdoter och många romdrinkar hinns med.

vinböcker alkoholfria cocktails

Alkoholfria cocktails : martinis, daiquiris, mojitos, caipirinhas, apertifer

 • av Örjan Åstrand
 • Pris 169:- (inbunden)

Alkoholfritt har blivit en hälsotrend och inte minst inom dryckesbranschen. Att man kan göra strålande läckra alkoholfria drinkar visar Örjan Åstrand från restaurang Tennstopet och med lång erfarenhet som barmästare. Allt ledde till de alkoholfria Almedalsdrinkarna och nu till en bok om hur man blandar den bästa virgin-drinken – från välkomstdrink till grogg – fast utan alkohol. Blended, muddlad eller skakad och späckat med bra tips!

vinböcker . trettio vinkällare

Trettio vinkällare : konsten att lagra och njuta av vin 

 • av Johan Magnusson
 • 631 kr (inbunden)

Extensiv och komplett bok om hur man lagrar och njuter av vin. Att Johan Magnusson, bland annat auktoriserad värderingsman för vin och destillat Sveriges Handelskammare, kan sin sak visar han med denna extensiva och kompletta bok om hur man lagrar vin och inreder en egen vinkällare. Smarta tips om att bedöma vin och ger även en fantastisk inblick i trettio svenska vinkällare i bild och text. Boken för dig som vill investera lite mer.

Vinböcker - shakers

Shakers : kvinnor som skakat om barvärlden

 • av Anna Granlund
 • 259: (kartonnage)

Starka kvinnor som bryggare, uppfinnare, destillatörer, dryckes- och drinkblandare har alltid funnits i dryckesvärlden. I boken presenteras 10 passionerade kvinnliga bartenders som tagit drinkmixandet till nästa nivå i Sverige och långt utanför våra gränser. Från medeltida änkor i Gamla Stan till dagens vassaste kvinnor! En inspirerande och drinkfylld bok av fantastiska recept och storys som passar de flesta smaklökar, oavsett om man står bakom eller framför bardisken.

vinböcker - spritz

Spritz : Italiens cocktailkultur numero uno

 • av Sture Bjarnelind
 • Pris 338:- (inbunden)

Har det någonsin funnits en lika populär drink som italienska orangefärgade vindrinken spritzer? Journalisten Sture Bjarnelind har grävt närmare och ger oss spritzdrinkens spännande historia från doldis till världssuccé. Han samla hundratals spritzrecept, intervjuade några a Sveriges bösta bartenders och besökte cocktailbarer över hela världen. Han blandade och provsmakade. Det resulterade i den första svenska boken med om spritz. Massor av goda recept och fascinerande historia om sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden.  Nu till fler vinböcker….

vinböcker stora boken om vin

Stora boken om vin

 • av Marnie Old
 • 230:- (inbunden)

Denna omfattande vinbok är översatt från skribentens och vininstruktören Marnie Olds stora succé ’Wine: A Tasting Course’. Som “Director of Vinlightenment” för Boisset Collection, det största familjeägda vinföretaget i Frankrike, leder hon en och annan vinprovning. Hennes bok är pedagogisk och en praktisk guide till vinprovning och som på ett lättfattligt sätt att upptäcka vilka viner du tycker om och varför du gör det. Aromer, smaker och dofter som är så svåra att beskriva – här lär du dig att enkelt kunna prata om vin och med lättfattliga illustrationer och roliga hemprovningsförslag kan du prova dig igenom vita viner, röda viner och roséviner.

vinböcker vilda drinkar

Vilda drinkar

 • av Bella Porcile
 • Pris 230:- (inbunden)

Den kreativa stjärnbartendern Bella Porcile, eller MixedbyBella, som hon kallar sig skapar inte bara drinkar med naturliga råvaror men har även skrivit denna vackra bok om hur hon använder sig av allt från granskott till kanderade nyponrosblad för att göra drinkar. Bella var nominerad som Årets Stellabartender inför Stellagalan förra året och är populär med sina nyskapande, roliga och trendiga drinkar.  En rökig Old Fashioned med inslag av tallkottar? Jajamen. En djupdykning i växtlära och läckra drinkar av naturens alla smaker, en annorlunda drinkbok. Vill också se henne live? I sommar finns hon på Öland och plockar växter till schyssta drinkar i baren på Hotell Borgholm, belönad med en Michelin-stjärna.

Få mer boktips här:

Frågor och svar

Vilken var den första alkoholfria drinken?

Mocktailen Shirley Temple skapades på 1930-talet av Brown Derby Restaurant i Hollywood och görs på ginger ale, en del apelsinjuice samt några droppar grenadine, en röd saft av granatäpple.

Vilka är de tre hälsosammaste cocktailen?

De som vet säger: Negroni, Rosé spritzer samt Manhattan.

Kan man göra en alkoholfri variant av vilken drinksom helst?

Det tror jag absolut! Exempel är piña coladas och en jordgubbs daiquiri.Ta bara bort alkoholen och ersätt den med annat.

Vad är en Mocktail?

Mocktails är alkoholfria drinkar, lika komplexa med läsk, juice och örter för att få till schysta smaker, men utan alkohol. läsk, juice, örter och sirap för att skapa unika smaker.

Vilken var den första cocktailen i världen?v

Många är överens om att den första cocktailen hette Sazerac och gjordes av whisky, absint, bitter och socker i New Orleans i mitten av 1800-talet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.