Hem » Vin Skola » Spännande vinböcker – beprövade recept!

Spännande vinböcker – beprövade recept!

Vinböcker - omslagsbild - tjej sitter och läser i sängen med ett glas vin

Det finns en hel del vinböcker om perfekta matchningar och böcker som kombinerar vin och mat. Sen finns det andra som lär dig mer om vin.

Grön mat, vegan, naturviner …den ambitiöse kocken kan bar hänga med i den kulinariska utgivningen och just nu kan man nog ändå påstå att vi lagar mer och mer mat hemma och äter mindre och mindre mat ute på restaurang.

Men du bör heller inte missa de nya böckerna om vin – inte bara vin & mat – som kommit på bred front!  Vi presenterar nya och gamla vinböcker inom teman Mat & Vin samt Lär dig mer! 

vinböcker - kille som dricker rödvin och läser bok

Tema: Mat & Vin

Vino vego: så kombinerar du vin och mat i det gröna köket

 • Författare: Michel Jamais
 • Pris: 175 kr

Michel Jamais är kock, sommelier och en av Sveriges kändaste vinprofiler och står bakom den populära vinsidan Vinlegender. Michel bör mer än någon annan kunna rekommendera det bästa vinet till vegetarisk mat. Först ut bland våra vinböcker är boken Vino Vego tipsar han om hur man ska tänka i det gröna köket för att få vinets karaktär att passa till maten. Michel skriver att ”inte bara smaker och dofter spelar stor roll för samspelet, utan också texturer och till exempel kryddhetta”. Boken handlar främst om smaker, både vinets smaker och maten och hur man får dessa att gå ihop. Michel beskriver dofter, smaker, känslor, texturer och stilar och han utgår från 14 vintyper. Såklart får du även recept!

Vilken druva passar mig?

 • Författare: Ylva Stockelberg
 • Pris: 189 kr

Ylva Stockelberg är Munskänk och stor vinfantast, det har hon betyg på. Det här är lite mer än en vanlig vin & matbok. Vi har säkert alla en favoritdruva, men vad vet du om druvans karaktär, var den kommer ifrån och var den odlas? Boken Vilken druva passar dig? för alla som är mer intresserade av vinkvalitet än vinkvantitet. Boken beskriver 50 druvor, deras ursprung, var de odlas och kännetecken. Och det finns mattips till varje druva! Men den här boken beskriver också hur man använder sina sinnen; synen, lukten, smaken och känseln. Pluspoäng får Ylva för sina ljudtips – vilken musik ska man lyssna på till vilken druva? För musik är viktigt för upplevelsen, säger de som vet.

vinböcker - bild på 6 vinböcker

Blå berg, Grön mat, Orange vin: recept och berättelser från Georgien 

 • Författare: Anastasia Lundqvist, Charlotte Pruth
 • Pris: 359 kr

Följ med till vinets vagga, på en ovanlig trendig mat- och vinresa till Georgien genom Europas sydostligaste utpost och möt häftiga maträtter och goda viner som du aldrig tidigare provat. Blå berg, Grön mat, Orange vin är en nykomling bland de få Georgiska vinböcker och den första svenska kokboken som ger en grundlig introduktion till det hippa georgiska köket med både traditionella recept och moderna tolkningar. Möt också ostmakare, pizzabagare med sina traditionella khachapuri – pizzor, marknadsmadamerna och naturvinsproducenterna som alla bidrar med sina recept och med fantastiska historier. Boken utforskar Georgiens unika metod att tillverka orange naturvin i kvevriurnor. En 8000-årig oavbruten, kulturarvsklassad tradition.

Tema: Lär dig mer

Vinexpert på 24 timmar

 • Författare: Jancis Robinson
 • Pris: 59 kr

Jancis Robinson har skrivit många vinböcker och denna utmärkta bok och en av världens främsta vinkännare och vinjournalister och går här all out om det allra mest elementäraste som du bör veta om vin. Enkelt och smart går i hon i boken Vinexpert på 24 timmar systematiskt och på ett kul sätt igenom de populäraste druvorna, skillnader mellan olika vinländer, varierande vinstilar, varför en del viner ska lagras – och andra inte, hur man bäst matchar vin med mat och tips på hur du beställer vin på krogen och framstår som ett proffs. En underhållande och lärorik guide att ha i fickan på vinprovningen eller sitta och plugga in hemma!

vinböcker - en kvinna läser en bok och har ett glas vin i handen

The story of wine: from Noah to now

 • Författare: Hugh Johnson
 • Pris: 626 kr

En måste-ha-bok för alla vinälskare utgiven av Academie du Vin Library ett vinförlag som bland annat vår vån Steven Spurrier står bakom! På nästan stan 500 spännande sidor skriver Hugh Johnson om en charmig historisk vandring – historien om vin från Noas tid till till Napa, Pompeii till förbud mot Pomerol, gripande, anekdotiskt, personligt, kontroversiellt och roligt.

Hugh har skrivit många böcker om vin under sin 60-åriga vinkarriär och The Story of Wine är nog hans mest uttömmande bok som vunnit priser i både Storbritannien och USA. Detta är en uppdaterad bok, ett livsverk, som även nu innesluter de senaste 30 åren. Han berättar med kunskap och humor varför och hur vinet som dryck blev på populärt som det är idag. Allting beskrivet som en äventyrshistoria, full av mysterier, med mycket konst och kultur.

Vin med ny adress: Yarra Valley, Georgien, England, Tjeckien & Slovakien, Swartland, Kanarieöarna, Adelaide Hills, Grekland, Japan, Sverige

 • Författare: Alf Tumble
 • Pris: 213 kr

Vill du veta mer om Nya Världens viner, spännande regioner och nära och fjärran vinländer som Fuji-berget, Sussex, Teneriffa och Österlen? På vissa platser som du kanske aldrig har tänkt på har man faktiskt gjort vin i flera tusen år. På vinets världsatlas verkar det som om det dyker det upp nya ställen dagligen. Men det verkar också som om fler vill göra vin och inte bara det, klimatet sätter och vidgar gränser och ger samtidigt plats för nya och väldigt gamla druvor. Alf Tumble är sommelier och en av Sveriges mest kända dryckesprofiler och kritiker. Han jobbar sedan 2013 som vinskribent i Dagens Nyheter och han har skrivit många lärorika och underhållande vinböcker. Vin med ny adress är den efterlängtade uppföljaren till Vin med adress som vann publishingpriset 2016.

Förslagsvis kan du också läsa:

Frågor och svar:

Vilken är den första boken som rekommenderar det bästa vinet till vegetarisk mat?

Vino Vego av Michel Jamais.

Vilken bok beskriver 50 druvor och deras ursprung, samt ger mattips till varje druva?

Vilken druva passar dig? av Ylva Stockelberg.

Vilken bok ger en grundlig introduktion till det georgiska köket och utforskar tillverkningen av orange naturvin?

Blå berg, Grön mat, Orange vin av Anastasia Lundqvist och Charlotte Pruth.

Vilken bok går igenom de populäraste druvorna, skillnader mellan olika vinländer och tips på hur man matchar vin med mat?

Vinexpert på 24 timmar av Jancis Robinson.

Vilken bok berättar historien om vin från Noas tid till idag och beskriver vinets utveckling som en äventyrshistoria?

The story of wine: from Noah to now av Hugh Johnson.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.