Hem » Vin Tips » Veckans drink: Virgin eller Bloody?

Veckans drink: Virgin eller Bloody?

bloodyfront - Vinjournalen.se

På 1930-talet på den famösa New Yorks 21 Club så var det antingen deras bartender, Henry Zbikiewicz, som blandade till den första Bloody Maryn, eller så var det komikern George Jessel, som besökte klubben och kom upp med idén till denna cocktail. Andra säger att Bloody Mary skapades av Harry MacElhone, skotten, ägaren och bartendern på berömda Harry’s Bar i Paris.

1934 sa Fernand Petiot som arbetade på The New York Bar i Paris, att han minsann uppfunnit en modern version av drinken. I en intervju i the New Yorker 1964 sa han:

”Jag uppfann dagens moderna Bloody Mary. Om Jessel säger att han skapade den, så pratar man om att bara blanda ihop vodka och tomatjuice. Jag gjorde en drink av detta och tillsatte salt, två stänk av svartpeppar, två stänk av cayennepeppar och lite Worcestershiresås, citronjuice och korsad is – allt över vodka och tjock tomatjuice. Och nu kan man prata om en drink!”

1942 kom lanserades drinken i samma skepnad fast med ett annat namn, Red Hammer, men ursprungsnamnet Bloody Mary är förknippat med drottning Mary den 1:a av England , som fick smeknamnet Bloody Mary.

Från början var drinken Bloody Mary en ganska alkoholstark cocktail, då man nästan tog lika delar tomatjuice som vodka, lite citronsaft, Worcestershiresås och kryddor. Me nden alkoholfria drinken, Virgin Mary, är precis samma drink – fast utan vodkan.

Det är inte totalt enkelt att hålla reda på alla ingredienser för den perfekta och äkta Bloody Maryn, som förutom vodka och tomatjuice kryddor och smakämnen som Worcestershiresås,  Piri-Piri sås, vitlök, örter, buljong, pepparrot, selleri, oliver, salt, svartpeppar , citronsaft, limejuice och selleri salt.

Vinjournalen gör den så här. I en cocktail shaker blandar du

  • 6 cl vodka med
  • kraftig ekologisk tomatjuice Image Alt  - Vinjournalen.se
  • och 1 cl pressad citronsaft

Krydda med:

  • Lite svartpeppar
  • Lite rökt salt
  • Lite sellerisalt
  • Lite torkad oregano
  • 2 stänk Tabasco eller Piri-Piri
  • 4 stänk Worcestershiresås

Blanda ordentligt. Fyll ett highball glas till hälften med is och häll upp. Garnera med nymalen svartpeppar och en selleristjälk.

Så här gör matentusiasten Scott Webber och hans kompis en VIRGIN MARY – lätt som en plätt!

Här hittar du fler recept till drinkar:

Frågor och svar:

Vem anses ha skapat den första Bloody Maryn?

Det finns olika påståenden om vem som skapade den första Bloody Maryn, antingen var det bartender Henry Zbikiewicz på New Yorks 21 Club eller komikern George Jessel som besökte klubben. Andra säger att den skapades av Harry MacElhone på Harry’s Bar i Paris.

Vad är skillnaden mellan en Bloody Mary och en Virgin Mary?

En Bloody Mary innehåller vodka medan en Virgin Mary är samma drink fast utan vodka.

Vilka ingredienser kan man använda för att göra en Bloody Mary?

Förutom vodka och tomatjuice kan man använda kryddor och smakämnen som Worcestershiresås, Piri-Piri sås, vitlök, örter, buljong, pepparrot, selleri, oliver, salt, svartpeppar, citronsaft, limejuice och selleri salt.

Hur gör man en klassisk Bloody Mary enligt Vinjournalen?

I en cocktail shaker blandar man 6 cl vodka med kraftig ekologisk tomatjuice och 1 cl pressad citronsaft. Sedan kryddar man med svartpeppar, rökt salt, sellerisalt, torkad oregano, Tabasco eller Piri-Piri och Worcestershiresås. Blanda ordentligt och servera i ett highball glas med is och en selleristjälk som garnityr.

Finns det något alternativ till vodka i en Virgin Mary?

Ja, man kan använda andra alkoholfria alternativ som till exempel alkoholfri gin eller alkoholfri rom.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.