På 1930-talet på den famösa New Yorks 21 Club så var det antingen deras bartender, Henry Zbikiewicz, som blandade till den första Bloody Maryn, eller så var det komikern George Jessel, som besökte klubben och kom upp med idén till denna cocktail. Andra säger att Bloody Mary skapades av Harry MacElhone, skotten, ägaren och bartendern på berömda Harry’s Bar i Paris.

1934 sa Fernand Petiot som arbetade på The New York Bar i Paris, att han minsann uppfunnit en modern version av drinken. I en intervju i the New Yorker 1964 sa han:

“Jag uppfann dagens moderna Bloody Mary. Om Jessel säger att han skapade den, så pratar man om att bara blanda ihop vodka och tomatjuice. Jag gjorde en drink av detta och tillsatte salt, två stänk av svartpeppar, två stänk av cayennepeppar och lite Worcestershiresås, citronjuice och korsad is – allt över vodka och tjock tomatjuice. Och nu kan man prata om en drink!”

1942 kom lanserades drinken i samma skepnad fast med ett annat namn, Red Hammer, men ursprungsnamnet Bloody Mary är förknippat med drottning Mary den 1:a av England , som fick smeknamnet Bloody Mary.

Från början var drinken Bloody Mary en ganska alkoholstark cocktail, då man nästan tog lika delar tomatjuice som vodka, lite citronsaft, Worcestershiresås och kryddor. Me nden alkoholfria drinken, Virgin Mary, är precis samma drink – fast utan vodkan.

Det är inte totalt enkelt att hålla reda på alla ingredienser för den perfekta och äkta Bloody Maryn, som förutom vodka och tomatjuice kryddor och smakämnen som Worcestershiresås,  Piri-Piri sås, vitlök, örter, buljong, pepparrot, selleri, oliver, salt, svartpeppar , citronsaft, limejuice och selleri salt.

Vinjournalen gör den så här. I en cocktail shaker blandar du

  • 6 cl vodka med
  • kraftig ekologisk tomatjuice
  • och 1 cl pressad citronsaft

Krydda med:

  • Lite svartpeppar
  • Lite rökt salt
  • Lite sellerisalt
  • Lite torkad oregano
  • 2 stänk Tabasco eller Piri-Piri
  • 4 stänk Worcestershiresås

Blanda ordentligt. Fyll ett highball glas till hälften med is och häll upp. Garnera med nymalen svartpeppar och en selleristjälk.

Så här gör matentusiasten Scott Webber och hans kompis en VIRGIN MARY – lätt som en plätt!

Här hittar du fler recept till drinkar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy