Hem » Vin Tips » Varför en tysk Pinot Noir & vintips?
Vin Tips

Varför en tysk Pinot Noir & vintips?

tysk Pinot Noir - omslagsbild - Vinjournalen.se

Tysk Pinot Noir är synonymt med Spätburgunder. Trots att Riesling är mest poppis här så är Tyskland världens tredje största nation som odlar mest Pinot Noir – strax efter Frankrike och USA.

Pinot Noir, kallad Spätburgunder i Tyskland, fördes till regionen från Bourgogne på 300-talet. I århundraden har tyska producenter varit redo att producera några av värdens bästa Pinot Noir viner, allt sedan munkar från Frankrike tog med sig de berömda Clos de Vougeot-klonerna och etablerade vinodlingsregionen Rheingau. Clos de Vougeot, är en gammal muromsluten vingård, en clos på franska som ligger i vinregionen Bourgogne och är en Appellation d’origine contrôlée (AOC) i synnerhet för röda viner.

Under åren har många vinentusiaster upptäckt att tyska röda viner. Och spanar man in internationell poängsättning så ser man fort att vissa årgångar när det gäller tyska Spätburgunder viner fått mellan 90-95 poäng och ibland till och med högre.

tysk Pinot Noir - en klase i handen

Var odlas tysk Pinot Noir ?

Tyskland har flera fantastiska platser att odla druvor för Pinot Noir, där klimatet är idealiskt. Dessa ger ett vin som är ljust, fräscht och med en hint av mineralitet — och som matvin passar den perfekt både till charkuterier och mängder av maträtter, men de går också bra att sippa helt solo.

Tyskland är en av de nordligaste växande regionerna för Spätburgunder som ju älskar måttligt, ganska svalt klimat. Där trivs denna coola, eleganta druvsort extra bra. Att började i Rheingau men druvan odlas idag i de nordligaste regionerna i hela Tyskland, även om de ger olika resultat i flaskan. Franken, Pfalz, Baden, Ahr, Rheinhessen och Rheingau är några av de regioner som blommat upp tillsammans med druvan. Mest Spätburgunder planteras i Baden och Württemberg. Enbart Baden-regionen har mer odlingar av druvan än både Nya Zeeland eller Australien ihop.

Du som älskar Pinot Noir har säkert redan upptäckt att en god tysk Pinor Noir vanligtvis ungefär betingar en 1/3 av priset av en traditionell fransk Pinot Noir. Och då får man ett fint, silkeslent, svalt, balanserat och lättdrucket vin.

Varför tog det så lång tid att upptäcka tysk Pinot Noir ?

Fram till slutet av 1980-talet planterades mindre än 5000 hektar Spätburgunder i Tyskland och den inhemska efterfrågan var inte så stor. Den fick dessutom tveksam kritik internationellt. Man hade helt enkelt ett kvalitetsproblem av en mängd olika skäl. Tysklands svala klimat inte minst. Det var några grader kallare då och druvan kämpade för att få en bra balans mellan socker och fenoler.

Efter andra världskriget ville man få en bra avkastning och stora skördar med kraftiga druvor. Men druvorna visade sig att man nog ville för mycket. Dels kämpade många producenter med svampinfektioner och dels kunde man inte riktigt förfina vinets struktur helt.

De största tillverkarna under 1970- och 1980-talen var de regionala kooperativen som ofta prioriterade kvantitet framför kvalitet och man fokuserade på metoder som i slutet gav ganska kommersiella som var lättdruckna och ibland lite söta viner som ofta lagrades på nya ekfat. Men dessa viner blev inte så populära.

Men under de senaste 40 åren fått en genomsnittlig ökning av temperaturen och totalt har man varmare förhållanden som givetvis underlättar druvans mognad.

Men med ett litet gäng målmedvetna, kvalitetsinriktade producenter, bra vinmakare, bättre vinifiering och kunskaper från Bourgogne, visade det sig att man faktiskt kunde tillverka riktigt fina viner. Med kvalitativa lågavkastande tyska kloner samt Bourgognes berömda Dijon-kloner har man lyckats riktigt bra med att få ett globalt gehör i slutet av 1990-talet.  2010 hade arealen med Spätburgunder redan fördubblats och man började få fram med rena, friska och aromatiska viner som främst fick ligga och dra i franska ekbarriques.

Kvaliteten på tyska Pinot Noir hsr blivit en nationell stolthet. Spätburgunder är motsvarigheten för rött vin och jämförbar med betydelsen som Riesling har för vitt vin och druvan utgör idag ca 11% av landets totala vinodlingar, 11 800 hektar. Andra generationen vinmakare med bra kompetens satsar på rödvinsframställning som aldrig förr. En variation i jordtyp, klimatförhållanden, kompetens har skapat underverk. De tyska vinerna har blivit mer intensiva och örtiga och möter ofta idag franska vinerna med mörkare frukttoner och en djupare, mer smakrik stil. Ofta till och med en distinkt svarta vinbärsdoftande, rökig, flintatoner med livlig syra och silkeslena tanniner. Utvecklingen ha gått fort, gör vem trodde för efter för 30-40 år sedan att Tyskland en dag skulle producera rödviner i världsklass.

tysk Pinot Noir 4 vintips

Prova tysk Pinot Noir!

Känner du inte till de röda Spätburgunder vinerna på Systembolaget, så prova några tyska viner från kända vinmakare på flaska, burk och box, viner som sticker ut och fått bra internationell kritik:

  • Villa Wolf Pinot Noir 2020 från Pfalz finns på halvflaska och är ett attraktivt fruktigt vin med röd mustig sötma, lite blommigt och med toner av cederträ med en silkeslen konsistens. Elegant och lättdrucket vin.
  • Pinot Noir Organic Gustav Adolf Schmitt 2021 från Rheinhessen är ett ekologiskt vin med rund, söt körsbärsfrukt med lite örttoner och svamp och jord. Vinet är smakrikt och ett trevligt matvin att satsa på. Bag in Box (2 liter)
  • Philipp Kuhn ligger också i Pfalz och här finns fräscha Pinot Noir Tradition 2020 som är ett saftigt och vin med fina söta körsbär och hallon i smaken. Gröna inslag som integreras väldigt fint i den söta frukten lyfter vinet ett bra snäpp.
  • Nyhet! 15/5 kommer Tugana Pinot Noir, 2021 från Baden på burk (250 ml) och Weingut Kilian Hunn. Detta är fräscht, saftigt och ljust med fina söta körsbär, nougat med en touch av just hallon i avslutningen.  

Läs mer om tyska viner:

Frågor och svar

Blandas Pinot Noir med andra druvor någon gång?

I champagne blandar man till exempel ofta Pinot Nior med Chardonnay och andra druvor.

Är Pinot Noir lättodlad?

Pinot Noir är känd för att vara en riktigt kinkig druva som har ett tunt, skört skal. Men om man hanterar den rätt, ger den uppmärksamhet och rätt förutsättningar så får man lätta, eleganta viner med fruktiga dofter.

Vilken tysk region är bäst för Pinot Noir?

Mest Spätburgunder planteras i Baden och Württemberg. Subregionen Breisgau är särskilt uppskattad för sina svala, rena, eleganta viner.

I vilka tyska regioner växer Spätburgunder?

Spätburgunder odlas idag i alla Tysklands 13 vinregioner.

Vilka viner föredrar tyskarna själva?

Nu för tiden har man skippat många av de sötsliskiga vita vinerna och satsar på torrare vinstilar för Riesling är fortfarande populärast. Och så gillar man det lokala mousserande vinet, Sekt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Casa Velha artikel nummer 561901 från producenten Adega Cooperativa de Favaios från området Portugal - Vinjournalen.se
Casa Velha
Pris:101 :-
Artikel nr:561901
Smak ekfat, fruktig, galiamelon, kryddor, gula äpplen, brynt smör, nyanserad, vita blommor, ananas
Arom ananas, ekfat, galiamelon, gula äpplen, kryddor, nyanserad, vita blommor, brynt smör, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.