Hem » Vin Tips » Sydafrikas viner fyller år – det ska vi fira!

Sydafrikas viner fyller år – det ska vi fira!

HappyBirthdaySAWine omslag 2 - Vinjournalen.se

Vi skålar för sydafrikas viner! The Wine Harvest Commemmorative Event firar varje år #Happ!yBirthdaySAWine det sydafrikanska vinets födelsedag!

sydafrikas viner - 2 tjejer skålar

Den 2:a februari firar Sydafrika #HappyBirthdaySAWine kanske den viktigaste händelsen i sin vinkalender – man firar nämligen den 364:e druvskörden i landet och därmed även då den sydafrikanska vinindustrins födelsedag! Hela månaden kommer man att ägna sig åt att fira eventet #HappyBirthdaySAWine.

Representanter ur näringslivet, vinproducenter, sociala sippers, finsmakare, krögare, turistorganisationer, samlare och butiker gör en jättegrej av dagen för att främja denna vinets födelsedag och det gör man med provningar av Sydafrikas viner, mat, druvskörd, vingårdsbesök och mycket annat. Vi tänkte hänga med på den här dagen och fira med 4 goda vintips från Sydafrika!

Den sydafrikanske vinsektorn bidrar årligen med nästan 3 miljarder euro till sin BNP och sysselsätter idag mer än 265 000 personer. Kanske även därför att Wine Commemorative Event är en viktig dag för att hedra sydafrikanska vingårdar och de som arbetar inom vinbranschen.

Lite historia

Sedan 2012 har styrelsen för vingården Groot Constantia som grundades 1685, initierat denna dag och inlett eventet med vinkällarturer, vinprovningar, restauranger och historiska museer. Man vill fortsätta att uppmuntra ett visionärt ledarskap inom vinindustrin inom främst 3 kategorier:

sydafrikas viner - vid bordet

• Skördens välsignelse

• Till minne av det första vinet från Cape-druvor tillverkat 1659

• Hedra vinindustrins ledare

2020 infördes ytterligare 3 kategorier:

  • Visionary Leadership med 1659 Visionary Leadership Award)
  • Growing Diversity samt
  • Wine Advancement och Viticulture and Wine Creation

Godaste druvor Sydafrikas viner?

I Sydafrika odlas mängder av röda och vita druvsorter och 55% av Sydafrikas viner sägs vara vita med druvor som bland annat Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris och Viognier och därefter röda druvor som exempelvis Shiraz, Grenache och Cabernet Franc. Ett flertal traditionella druvor, alltså, men också inhemska druvättlingar som är kultiverade av dessa. Hört talas om druvan Hanepoot, även kallad Muscat av Alexandria eller om Kapregionens egen Riesling, även kallad Crouchen Blanc? 

Många goda druvor alltså, men om vi måste välja så tycker vi att de godaste druvorna är: 

Chenin Blanc som är en underbar vitvinsdruva. Den kallas för den blommiga druvan och ger fräscha och friska viner. Druvan är en mycket flexibel druva för att göra både välbalanserade torra vita viner och söta dessertviner. Ursprungligen är detta en fransk druva från Loiredalen som fått ett andra hem i Sydafrika. 

sydafrikas viner

Colombard är en gammal fransk druva som trivs i mycket soliga klimatförhållanden och en druva som är mamma till bland annat Chenin Blanc. Colombard används ofta som blanddruva tillsammans med Chardonnay och Chenin Blanc. Bra blandningar som ger genuint fruktiga viner med fräsch ton och en härlig frisk syra.

Chardonnay från denna nya värld är exceptionell och smakmässigt långt ifrån det traditionella uttrycket med magrare viner som är mer subtila, lättare i alkohol mer mineraliska och jordiga. mer mineralitet och jordighet. Skillnaden är smakprofilen, vinframställningstekniken och den jord som druvorna odlas i. Sydafrikas viner är fruktigare, med en mer rundad munkänsla och något högre alkoholnivåer. Djärva, fräscha, fruktframåt -viner.   

En rödvinsdruva måste också få vara med i vår samling med Sydafrikanska viner. Nej, denna gång är det inte signaturdruvan Pinotage. I detta fall tänker vi mer på vinet än på druvan, fast det är förstås en lokal Schiraz. Och samma gäller här. Det traditionella uttrycket skiljer sig hos viner i Nya Världen. En sydafrikansk Syrah tenderar att vara smaktung på mörka bär och frukter, ger ofta fylliga, robustare viner med en hel del tanniner

Godaste sydafrikanska viner på Bolaget?

sydafrikas viner - 3 vintipsen

Hartenberg Shiraz 2018 är ett kultvin av druvan Shiraz. Välprisat av Tim Atkin och andra berömda kritiker. Vingård Hartenberg Cellers med den duktige Carl Schulz, ett geni på att göra goda viner av solodruvor. Nog Sydafrikas bästa Shiraz med priset ’Syrah du Monde’.

Prisvärt, elegant och komplext finvin. Superbalanserat och nyanserat vin som är fruktigt och saftigt. Tänk svarta och blå bär, med svartpeppar, lite mörk choklad och en kort rökig ton samt en bra dos av tanniner. Avslut med drag av fat.

Hartenberg Shiraz 2018 | #2727 | 202:-

Levante Colombard Chardonnay på 3 liters box är ett otroligt prisvärt och fräscht vin. Producenten är kända svenska Nordic Sea Winery i Simrishamn som i sin moderna vinanläggning buteljerar eller tappar på box.  Sveriges bäst prisade vita vin på box, en trevlig blend av Colombard och Chardonnay som ger ett torrt och aromatiskt vitt vin gjort på druvor från utvalda vingårdar i Sydafrika.

Man känner friska fläktar och dofter av citrus och tropisk frukt och vines har en stram hög syra som nästan ger det en krispig känsla.

Levante Colombard Chardonnay box 3 liter |#70160 |194 :-

För alla som känner för att dricka lättare, så finns goda Four Cousins Crisp White 2022 på endast 9,5%, gjort på Colombard och Chenin Blanc. Producenten är den internationellt kända vinfamiljen Retief på Van Loveren Vineyards, kända för att tillverka karaktärsfulla, fräscha och slanka viner men utan att göra avkall på full smak!

Detta är ett tort, lite krispigt med en skön mix med tropiska frukter, vita persikor, citrus och mineralitet. Välbalanserat och harmoniskt vin med frisk syra.

Four Cousins Crisp White 2020 | #5150 | 70:-Handla ett sydafrikanskt vin som du känner för och fira #HappyBirthdaySAWine den 2:a februari med oss!

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Läs mer om

Frågor och svar

Hur stort vinland är Sydafrika?

Sydafrika är det 8:e största vinproducerande landet i världen.

Hur många appellationer finns i Sydafrika?

Det finns 60 vinappellationer i Sydafrika för viner av ursprungskvalitet, sedan kan man bryta ner från region till underregion till distrikt och område.

Hur många vingårdar finns i Sydafrika?

Det finns över 1000 vingårdar i Sydafrika.

Hur mycket ekologiska viner produceras i Sydafrika?

Här har man kommit långt. Nästan 100 % av vinet som tillverkas i Sydafrika är ekologiskt och hållbart producerat.

Vilken är den primära druvan i Sydafrika?

Sydafrikas signaturdruva är den blåa druvan Pinotage som nästan bara finns där. Abraham Izak Perold har skapat den när han ville göra en variant av Pinot Noir som han korsade med Cinsault. Det blev gott, rödfruktigt med jordig karaktär.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Bolla Valpolicella organic artikel nummer 7299101 från producenten Gruppo Italiano Vini från området Italien - Vinjournalen.se
Bolla Valpolicella organic
Pris:91 :-
Artikel nr:7299101
Smak fruktig, hallon, jordgubbar, kanel, körsbär, salvia
Arom hallon, jordgubbar, kanel, körsbär, salvia, fruktig
Färg blå, röd
Mat som passar
buffémat
fågel
fläsk
grönsaker
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2019Alkohol12 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.