Hem » Vin Tips » Snart advent och vi testar glöggen!

Snart advent och vi testar glöggen!

gloggfront - Vinjournalen.se

Även om den första adventsöndagen är den 3 december, så vet ni väl att det alltid är Glöggens Dag den 1 december? Närmaste månaden kommer du av Vinjournalen att få tips om olika juldrycker och få tips på riktigt goda egna recept på trendiga och klassiska julnubbar. Både att köpa och göra egna. Och precis som förra året – först ut är advent och då blir det glögg så klart!

Vi har smakat några glögg och här är fem av dessa:

 Image Alt  - Vinjournalen.seChokladälskarens favorit:

Vintra mörk choklad Trinitario | 96075 |15 % | 79 kr| 500 ml

Härligt god julig chokladsmak som man lyckats superbra med att få fram. Glögg med kryddiga och söta inslag samt drag av vaniljstång. Alla traditionella kryddor som ingefära, kardemumma och russin finns där, men de är lite nedtonade. Den här glöggen kommer att bli en favorit för alla mörka chokladälskare, men som inte gillar alltför kryddigt utan bara vill ha något lent och gott på tungan.

 Image Alt  - Vinjournalen.seÄppelälskarens heta tips:

Vinfabrikens äppelglögg | 90154 | 11 % | 85 kr | 750 ml

Den här vita glöggen är riktigt god med rejält fyllig och lite syrlig äppelsmak och bra kryddig av kardemumma, kanel och pomerans. Istället för att gå direkt på Calvadosvarianten från samma producent, så valde vi denna som är ganska lätt på alkoholen och liksom passar till alla smaker, men vi testade med en skvätt Calvados i koppen för att få lite mer stuns. Oj, gissa vad gott det blev!

 Image Alt  - Vinjournalen.seSkogsmullens förslag:

Grythyttans Skogsglögg| 96460 | 14,5% | 93 kr | 750 ml

Mörkblå och nästan lila skogsglögg var en spännande glögg som vi tvungna att prova. Detta är inte en vanlig lingondricka men en härlig och tät glögg med riktiga mulleinslag av svenska skogsbär som lingon och blåbär framträder markant. Bra kryddbalans med tydliga drag av kryddnejlika, ingefära, kanel och pomerans. Mycket trevlig och mysig glögg med kvalitetsambitioner samt rik och varm eftersmak som värmer fint på kalla vinterkvällar.

 Image Alt  - Vinjournalen.seMangoälskarens bästa:

Blossa 17 Old Delhi | BS 86589 | 15% | 109 kr | 750 ml  

I år är det dags för ett nytt land och Blossa har valt Indien och Dehli för sin glögg 2017. Tyvärr måste den här beställas av någon oförklarlig anledning för visst är det en kul grej, med en tropisk gul glögg med hetta av indiska smaker av spiskummin och chili och solmogen mango som samsas med de vanliga glöggkryddorna kardemumma, ingefära och kryddnejlika och som ju också är indiska. Form och färg på flaskan är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning. Skoj som ge bort present i advent, god men ingen traditionell glögg.

Kändisälskarens vinnare:

Edward Bloms glögg | BS 72167 | 15% | 99 kr | 750 ml

Enda kändisglöggen på vår lista i år är gastronomen Edward Bloms röda och starka glögg  med lite drag i. Trevligaste etiketten. Glöggen är spetsad med konjak och går emot EU:s regler om att vinglögg inte får vara spetsad med annan sprit för att få heta glögg. Glöggen är supergod och eldig, så missa inte den. Bra jobbat av Edward som tillsammans med familjeföretaget Saturnus för att få fram exakt den glögg som han tycker om, inte allt för söt, kraftig, mustig och rejält julkryddig. Även denna glögg får inte vara med i ordinarie systemsortiment utan måste beställas!

Fler heta dryckestips för kalla dagar finner du här:

Frågor och svar:

Vilken dag är det Glöggens Dag?

Det är den 1 december varje år.

Vilken glögg passar bra för chokladälskare?

Vintra mörk choklad Trinitario är en glögg med härligt god julig chokladsmak som passar bra för chokladälskare.

Vilken glögg passar bra för äppelälskare?

Vinfabrikens äppelglögg är en vit glögg med rejält fyllig och lite syrlig äppelsmak som passar bra för äppelälskare.

Vilken glögg passar bra för skogsmullar?

Grythyttans Skogsglögg är en mörkblå och nästan lila glögg med riktiga mulleinslag av svenska skogsbär som lingon och blåbär som passar bra för skogsmullar.

Vilken kändis har sin egen glögg?

Gastronomen Edward Blom har sin egen röda och starka glögg som spetsas med konjak och går emot EU:s regler om att vinglögg inte får vara spetsad med annan sprit för att få heta glögg.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.