Hem » Vin Tips » Rosévinguide inför säsongen
Vin Tips

Rosévinguide inför säsongen

26_itemthemeimage_4898-jpg - Vinjournalen.se

Rosévin har gått från att vara en tjejig rosa dryck av det inte alltför sofistikerade slaget till ett trendigt val som lockar alla kön och vinälskare. Rosévin finns precis som alla andra vinsorter i olika kvalitets- och prisklasser med många olika smakprofiler. Här kommer tips för några olika sorters rosévin som är värda att prova.

  • Pinot noir Rosé
  • Provence Rosé
  • Tavel Rosé
  • Syrah Rosé

Pinot noir är en druva som inte är helt enkel att odla. Den kräver rätt jordmån, rätt klimat och rätt skötsel för att den ska uppnå optimal kvalitet, men när den gör det smakar den himmelskt. När druvan används i rosévin blir resultatet ett ljusrosa vin med frisk syra och smak av vattenmelon, röda bär och mineraler. Den eleganta, uppfriskande och torra stilen gör sig bra tillsammans med till exempel skaldjur och fräscha sallader.

Letar du efter ett rosévin som fungerar vid alla tillfällen bör du leta efter Provence som ursprungsområde. Här tillverkar man oftast rosévin med hjälp av druvorna grenache, cinsault, syrah och mourvèdre. Friskt, torrt och fräscht är ledord för denna rosétyp som passar till allt från grillade hamburgare till thaimat och sallader.

Tavel är ett mycket torrt vin som passar dig som gillar lite mer ”rejäla” viner. Detta är ett fylligt och kraftfullt vin som kan jämföras med ett rödvin som är ljusare i färgen. Grenache och Cinsault är de vanligaste druvorna i denna variant som har hög alkoholhalt, låg syra och passar bra för lagring.
För dig som gillar kraftfulla viner med smaker som gröna oliver, vitpeppar och jordgubb kan vi rekommendera ett rosévin gjort på syrah. Denna variant har en djupt röd färg jämfört med andra roséviner som brukar vara mer åt det ljusrosa hållet. Syrah Rosé ska helst serveras lite varmare än kylskåpstemperatur, och till matiga rätter som pizza och köttfärssås.

Frågor och svar:

Vad har hänt med Rosévin under de senaste åren?

Rosévin har gått från att vara en tjejig rosa dryck till ett trendigt val som lockar alla kön och vinälskare.

Vilka olika sorters Rosévin finns det?

Det finns Pinot noir Rosé, Provence Rosé, Tavel Rosé och Syrah Rosé.

Vilken druva används i Pinot noir Rosé och hur smakar den?

Pinot noir är druvan som används i Pinot noir Rosé och den har en frisk syra och smak av vattenmelon, röda bär och mineraler.

Vilket ursprungsområde bör man leta efter om man vill ha ett Rosévin som fungerar vid alla tillfällen?

Om man vill ha ett Rosévin som fungerar vid alla tillfällen bör man leta efter Provence som ursprungsområde.

Vilken Rosévin-variant passar bra till matiga rätter som pizza och köttfärssås?

Syrah Rosé passar bra till matiga rätter som pizza och köttfärssås och ska helst serveras lite varmare än kylskåpstemperatur.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.