Röda vinerna från Rhônedalen – Ett tips!
I norr brukar röda viner från Rhônedalen vara gjorda på främst Syrah-druvor. I söder tenderar vinerna att vara gjorda av Mourvèdre eller Grenache-druvor, eftersom de är vanligast där.
De främsta sorterna av röda viner från Rhônedalen:
- Syrah
- Grenache
- Mourvèdre
Av de viner som produceras i denna region i Frankrike är Hermitage-vinerna de mest berömda. De är mäktiga, djupa viner, fulla av tanniner och smak. I många fall har de lagrats i över 20 år innan de släpps till försäljning.
Côte-Rôtie-rödvinerna från Rhônedalen anses av många vara ett unikt vin, då de kan innehålla upp till 20% av vitvinsdruvan Viognier. Majoriteten av vinerna innehåller dock 100% Syrah-druvor. Till skillnad från Hermitage-vinerna är de från Côte-Rôtie till för att drickas unga istället för att lagras i 20 innan de anses vara ”redo”.
Frågor och svar:
Vilka druvor används vanligtvis för att göra röda viner från Rhônedalen i norr respektive söder?
Vilka är de främsta sorterna av röda viner från Rhônedalen?
Vilket vin från Rhônedalen anses vara det mest berömda?
Hur länge lagras vanligtvis Hermitage-vinerna innan de släpps till försäljning?
Vad är unikt med Côte-Rôtie-rödvinerna från Rhônedalen?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Côte-Rôtie
- Söta viner från Frankrike
- Röda viner från Frankrike
- Vita viner från Frankrike
- Rosé viner från Frankrike