I norr brukar röda viner från Rhônedalen vara gjorda på främst Syrah-druvor. I söder tenderar vinerna att vara gjorda av Mourvèdre eller Grenache-druvor, eftersom de är vanligast där.

De främsta sorterna av röda viner från Rhônedalen:

  • Syrah
  • Grenache
  • Mourvèdre

Av de viner som produceras i denna region i Frankrike är Hermitage-vinerna de mest berömda. De är mäktiga, djupa viner, fulla av tanniner och smak. I många fall har de lagrats i över 20 år innan de släpps till försäljning.

Côte-Rôtie-rödvinerna från Rhônedalen anses av många vara ett unikt vin, då de kan innehålla upp till 20% av vitvinsdruvan Viognier. Majoriteten av vinerna innehåller dock 100% Syrah-druvor. Till skillnad från Hermitage-vinerna är de från Côte-Rôtie till för att drickas unga istället för att lagras i 20 innan de anses vara ”redo”.

Vinjournalen.se rekomenderar

Röda vinerna från Rhônedalen – Ett tips!



Faktaruta



Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy