Hem » Vin Tips » Meursault – en By och ett Vin
Vin Tips

Meursault – en By och ett Vin

Under årens lopp har Meursault förtjänat sin plats i vin-världen och blivit något av en statussymbol för sina rika smaker. Många skulle beskriva dem som smöriga eller kanske krämiga i konsistensen. Meursault är emellertid inte direkt den främsta byn som producerat vita Burgundies. Denna ära tillhör byn Montrachet och de kommuner som omger den. Kvaliteten på de viner som produceras i Meursaults vingårdar har tjänat en tillräckligt hög status hos vinsamfunden vilket ger dem boutique kvalité och motsvarande priser.

Meursault Vinens Historia

Även om byn Meursault kanske bara har förklarats appellation d’origine contrôlée år 1970, har byn länge varit känd för att producera överlägsna vita kvalitetsviner. Trots denna långa historia av vinframställning, har Meursault förbisetts av tillsynsmyndigheter i vinindustrin. Därmed har ingen av vingårdarna här någonsin fått status Grand Cru. Byn blev inte tilldelad AOC status under den inledande rundan av status-sättningar. Trots dessa brister lyckades byn ändå bygga upp sitt rykte som producent av högkvalitativa viner.

Kimatet i Meursault

Beläget vid foten av Côte d’Or har Meursault fantastiska väderförhållanden under växtsäsongen eftersom den sitter på en hög höjd uppför sluttningarna av bergen. Jordarna är mycket koncentrerade och tack vare bergen skyddas den ifrån rådande vindar och tillhörande dåliga väderförhållanden som tenderar att slå ut många av de omgivande områden och orsaka dåliga odlingsförhållanden. Dessa villkor är ofta orsaken till den sämre kvalitet av vita Bourgogne som kommer från många av de andra byarna i regionen.

Det råder ingen tvekan om att vingårdarna här inte är av samma kaliber som de i Montrachet eftersom jorden här helt enkelt inte är lika bra, men icke desto mindre har vingårdarna här i byn lärt sig att kompensera för denna brist. Detta görs genom att använda ett antal mycket innovativa ekåldrings-metoder. Genom dessa metoder visar sig viner med nötaktig, smörig smak ha beskrivits som långt mer härliga än de bästa vinerna från Montrachet. Även om dessa viner kanske inte rankas som lika komplexa till sin natur jämfört med de från Montrachet, är de ändå rankade som mer tilltalande.

Meursault vindruvorna

Det finns i huvudsak två sorters vindruvor som odlas i vingårdarna runt Meursault; först och främst är det de vita Chardonnay-druvorna, och de andra är Pinot Noir. Här i Meursault har alla ett enda mål, att tillverka viner som inte har fantastisk balans utan en väl avrundad smak.

Faktum är att om något av de viner som producerats i Meursault visar sig ha en hård karaktär, anses de vara resultat av en dålig vinmakare eller kanske en som använt någon ny form av banbrytande vinproduktionsmetod. En av de viktigaste säljargument för viner från Meursault är att de erbjuder en fantastisk serie av skiktade, smöriga eller krämiga smaker som inte är så mycket fruktiga som nötiga.

Vinmakarna i Meursault uppnår dessa otroliga smaker med Chardonnay genom att åldra sina viner under en mycket lång tid på ekfat. Smaken av dessa viner anses vara mycket intensiv och beskrivs ofta som allvarlig och, till skillnad från viner från Montrachet, har inte ens en antydan av sötma. Även om dessa viner kan sakna den sofistikerade karaktär som Montrachets viner besitter, kompensera de det mer än väl i nivåerna av intriger i smaken.

Du kan dricka många av dem direkt efter buteljering eftersom det är då de verkar som mest spännande. De flesta av dem är bättre när de nått fyra till sex år och når sin topp vid tio till femton år.

Chardonnay-vindruvan är den i särklass mest odlade här. Medan både jorden och klimatet i själva verket skulle vara perfekt för att odla Pinot Noir, är Meursault en vitvinsby där de röda druvorna helt enkelt inte har någon större betydelse. Det finns mycket få röda viner som görs här men den bästa kommer ofta från Domaine Jacques Prieur och hans vingård i Clos de Mazeray.

Delområden i Meursault

Eftersom det inte finns några Grand Crus-vingårdar i Meursault är de som har tjänat Premier Cru-status herre på täppan. Dock finner du sannolikt flera av dem något överskattade. I många fall är viner som Lieu-dit eller lägre rang, som skapats av några av de bättre vinproducenterna, bättre än vissa viner som betecknats som Premier Cru. Här är en lista över de climats som har klassificerats som Premier Cru:

 • Les Ravelles
 • Perrières
 • Les Vignes Blanches (Santenots) – Rött
 • Clos des Perrières
 • Les Santenots du Dessous (Santenots) – rött
 • Sous Blagny (Blagny)
 • Les Bouchères
 • Sous le Dos d’Ane (Blagny)
 • Les Santenots du Milieu (Santenots)
 • La Pièce sous le Bois (Blagny)
 • Le Porusot
 • Les Plures (Santenots)
 • Genevrières
 • La Jeunelotte (Blagny)
 • Les Santenots Blancs (Santenots)
 • Les Gouttes d’Or
 • Charmes
 • Les Caillerets
 • Les Cras

Från dessa Premier Cru-vingårdar, produceras i genomsnitt 4.706 hektoliter vitt vin och endast 95 hektoliter rött. Med bara ettusen tunnland odlad areal, har vinmakarna lärt sig att varje tunnland räknas. Vinerna som görs här har ett fantastisk rykte om att vara bland de bästa och de flesta av dem är gjorda av hundra procent Chardonnay, trots att man enligt AOC, måste blanda upp till femton procent av både Pinot Gris och/eller Pinot Noir i vinet.

Frågor och svar:

Vilken status har Meursaults viner i vinvärlden?

Meursaults viner har blivit något av en statussymbol för sina rika smaker och har tjänat en tillräckligt hög status hos vinsamfunden vilket ger dem boutique kvalité och motsvarande priser.

Varför har Meursaults vingårdar aldrig fått status Grand Cru?

Meursaults vingårdar har aldrig fått status Grand Cru eftersom byn inte tilldelades AOC status under den inledande rundan av status-sättningar.

Vilka vindruvor odlas i Meursault?

De två sorters vindruvor som odlas i vingårdarna runt Meursault är Chardonnay och Pinot Noir.

Vilka är de Premier Cru-vingårdar som finns i Meursault?

Les Ravelles, Perrières, Les Vignes Blanches (Santenots) – Rött, Clos des Perrières, Les Santenots du Dessous (Santenots) rött, Sous Blagny (Blagny), Les Bouchères, Sous le Dos d’Ane (Blagny), Les Santenots du Milieu (Santenots), La Pièce sous le Bois (Blagny), Le Porusot, Les Plures (Santenots), Genevrières, La Jeunelotte (Blagny), Les Santenots Blancs (Santenots), Les Gouttes d’Or, Charmes, Les Caillerets, Les Cras.

Vilken är den mest odlade vindruvan i Meursault?

Chardonnay-vindruvan är den i särklass mest odlade i Meursault.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.