Goda roséviner och läcker sommarmat

Roséviner: blandad mat med rosévin

Tips på två goda roséviner som du inte får missa!

När solen äntligen tittar fram vill nog ingen stå framför spisen. Det ska gå fort och enkelt att laga mat. Just nu vurmar vi väldigt mycket för krispig friterad kapris som man kan ha på mycket och den passar bra till både fisken och pastan. Till detta provar vi två extremt goda franska roséviner.

Vi börjar med den friterade kaprisen som är så enkel att laga och blir så god!

Roséviner: friterad kapris

Kapris är egentligen en blomma och den är nästan beroendeframkallande i alla fall på sommaren. De lägger till en underbar, oväntad dimension till även den enklaste rätten. Ta den i potatissallad, på kycklingen fisken eller till grönsakerna. Till och med som tilltugg till drinken. Den blir supergod om den paneras och friteras vilket tar ca en minut. Det går också bra att fritera den utan mjöl. Man kan förstås fritera både små kapris eller de stora. Vi använder gärna de små!

  • Töm en burk små kapris i en sil. Skölj väl i kallt vatten och torka i kökspapper.
  • Hetta upp solrosolja i en stekpanna så du täcker pannan ordentligt.
  • Lägg 1/2 dl potatismjöl i en skål och rör i kaprisen så att alla täcks med mjölet.
  • Lägg den tillbaka i silen och skaka försiktigt på silen så att överflödigt mjöl silas bort.
  • Lägg den panerade kaprisen i stekpannan och fritera tills den är krispig och brun.
  • Håva försiktigt ut kapris med en hålslev och lägg på en bit kökspapper.
  • De ska vara torra. Nu kan de användas i våra två rätter.

Cuvée Fontenille Rosé 2018 | SB 91264 | Frankrike, Rhônedalen | 129 kr

Roséviner: flaska Fontenille

Ekologiska Fontenille Rosé är ett gott exempel på ett friskt, ljust rosa med orange ton så unikt för roséviner från Luberon och producenten Domaine de Fontenille. Egentligen ligger Côtes du Luberon mellan Rhône och Provence strax norr om Marseille så vingårdarna ligger alldeles vid medelhavet.

I detta ekologiskt certifierade rosévin hittar vi en härlig roséblandning av typiska druvor som Grenache, Syrah, Cinsault och Mourvèdre, druvor som ofta finns i bättre Luberon-viner.  

Här finns förföriska smaker och dofter av intensivt bäriga toner av sommarbär som smultron, hallon och blodgrape samt läckra inslag av mineral och franska örter. Inget lättvin direkt, 13,5% så till vinet lagar vi en god kyckling piccata med vin och kapris.

Roséviner kan drickas till både fisk och kyckling. En läcker lättpanerad kyckling Piccata serveras med en vit kaprissås med citron. Du kan laga allt på 20 minuter och serverar med ris, couscous eller tunna vermicelli.

.

Kyckling Piccata med kaprissås 

Roséviner: kyckling piccata
  • 4 st benfria kycklingfiléer 

Panering

  • 1,5 dl mjöl 
  • lite salt och svartpeppar 
  • 3 msk riven parmesan 

Karpissås

  • 2 msk smör 
  • salt och peppar
  • 2½ msk vetemjöl
  • ca 4-5 dl mjölk
  • 2 msk friterad kapris
  • lite hackad persilja
  • 2 msk färskpressad citronsaft

Skär kycklingfiléer men inte helt igenom. Vik ut till en “fjäril” och banka ut med kötthammare eller kavel till tunna och jämntjocka filéer, c:a 1,5 cm tjocka. 

Blanda mjöl, parmesan, salt och svartpeppar som blir en panering.  

Skölj filéerna i vatten, skaka ordentligt och vänd dem i paneringen tills de är täckta.

Värm olivolja och 2 matskedar smöret i en stor stekpanna på medium hög värme 3 minuter på varje sida. 

Lägg dem på ett galler över en ugnsfast form medan du gör såsen på låg värme c:a 100°.

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, vispa ordentligt och koka upp. Fortsätt koka medan du vispar i några minuter. Smaka av med salt och peppar. När du reducerat såsen tillsätt citronsaft. 

Lägg upp filéerna, häll över såsen och garnera med friterad kapris, persilja och citron. 

Le Vie en Rosé 2017 | SB 75731 | Côtes de Provence | 1500 ml | 259 kr

Roséviner: flaska la vie en rosé

Från Côtes de Provence och rosade producenten Château Roubine kommer denna tuffa magnumflaska på 1500 ml. Ganska ljust rosa i färgen och gjord på den något obskyra franska röda druvan Tibouren (franska) eller Rossese di Dolceacqua (italienska) då de odlas främst i Provence och i Ligurien just för att göra fina roséviner.

Det känns som ett kul ikoniskt vin mest på grund av druvan men sedan även den större flaskan som känns lite originell. Mycket fruktig och fräsch rosé, fräsch med blommiga toner och härliga hallon och jordgubbar, ett smidigt vin med elegans och snyggt, friskt avslut. Vi har valt att laga en vegetarisk pasta, Spaghetti Puttanesca.  

.

Spaghetti alla Puttanesca

Roséviner passar i princip mycket bra tillsammans med alla typer av pastarätter. Pasta Puttanesca ska vara stark i smaken, salt och den göra oftast med sardiner eller ansjovis. Men vi ska göra den helt vegetariskt och byter ut fisken mot soltorkade tomater som ger en skön sälta.

Roséviner: pasta puttanesca
  • 1 paket spaghetti eller bucatini
  • 5 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1/2 röd chili (med eller utan kärnor – du bestämmer)
  • 10 st färska körsbärstomater, halverade
  • 15 svarta eller gröna oliver med kärna
  • 2 msk vanliga salta kapris
  • 1 handfull persilja, finhackad
  • 2 msk tomatpasta 
  • 7-8 soltorkade tomater, mycket fint strimlade
  • 1/2 dl rostade pinjenötter
  • 2 msk friterad kapris

Fräs vitlök, chili och soltorkade tomater i rikligt med god olivolja. 

Tillsätt kapris, oliver och körsbärstomater.

Låt småputtra några minuter medan pastan kokar. 

Ta ca 2 dl av pastavattnet i såsen tillsammans med tomatpastan. 

Till sist i med persilja och pinjenötter samt blanda i pastan.

Garnera gärna med vår friterade kapris.

.

.

Här hittar du fler recept till rosévin

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol: 12,5 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna