Tips på två goda roséviner som du inte får missa!

När solen äntligen tittar fram vill nog ingen stå framför spisen. Det ska gå fort och enkelt att laga mat. Just nu vurmar vi väldigt mycket för krispig friterad kapris som man kan ha på mycket och den passar bra till både fisken och pastan. Till detta provar vi två extremt goda franska roséviner.

Vi börjar med den friterade kaprisen som är så enkel att laga och blir så god!

Roséviner: friterad kapris

Kapris är egentligen en blomma och den är nästan beroendeframkallande i alla fall på sommaren. De lägger till en underbar, oväntad dimension till även den enklaste rätten. Ta den i potatissallad, på kycklingen fisken eller till grönsakerna. Till och med som tilltugg till drinken. Den blir supergod om den paneras och friteras vilket tar ca en minut. Det går också bra att fritera den utan mjöl. Man kan förstås fritera både små kapris eller de stora. Vi använder gärna de små!

  • Töm en burk små kapris i en sil. Skölj väl i kallt vatten och torka i kökspapper.
  • Hetta upp solrosolja i en stekpanna så du täcker pannan ordentligt.
  • Lägg 1/2 dl potatismjöl i en skål och rör i kaprisen så att alla täcks med mjölet.
  • Lägg den tillbaka i silen och skaka försiktigt på silen så att överflödigt mjöl silas bort.
  • Lägg den panerade kaprisen i stekpannan och fritera tills den är krispig och brun.
  • Håva försiktigt ut kapris med en hålslev och lägg på en bit kökspapper.
  • De ska vara torra. Nu kan de användas i våra två rätter.

Cuvée Fontenille Rosé 2018 | SB 91264 | Frankrike, Rhônedalen | 129 kr

Roséviner: flaska Fontenille

Ekologiska Fontenille Rosé är ett gott exempel på ett friskt, ljust rosa med orange ton så unikt för roséviner från Luberon och producenten Domaine de Fontenille. Egentligen ligger Côtes du Luberon mellan Rhône och Provence strax norr om Marseille så vingårdarna ligger alldeles vid medelhavet.

I detta ekologiskt certifierade rosévin hittar vi en härlig roséblandning av typiska druvor som Grenache, Syrah, Cinsault och Mourvèdre, druvor som ofta finns i bättre Luberon-viner.  

Här finns förföriska smaker och dofter av intensivt bäriga toner av sommarbär som smultron, hallon och blodgrape samt läckra inslag av mineral och franska örter. Inget lättvin direkt, 13,5% så till vinet lagar vi en god kyckling piccata med vin och kapris.

Roséviner kan drickas till både fisk och kyckling. En läcker lättpanerad kyckling Piccata serveras med en vit kaprissås med citron. Du kan laga allt på 20 minuter och serverar med ris, couscous eller tunna vermicelli.

.

Kyckling Piccata med kaprissås 

Roséviner: kyckling piccata
  • 4 st benfria kycklingfiléer 

Panering

  • 1,5 dl mjöl 
  • lite salt och svartpeppar 
  • 3 msk riven parmesan 

Karpissås

  • 2 msk smör 
  • salt och peppar
  • 2½ msk vetemjöl
  • ca 4-5 dl mjölk
  • 2 msk friterad kapris
  • lite hackad persilja
  • 2 msk färskpressad citronsaft

Skär kycklingfiléer men inte helt igenom. Vik ut till en “fjäril” och banka ut med kötthammare eller kavel till tunna och jämntjocka filéer, c:a 1,5 cm tjocka. 

Blanda mjöl, parmesan, salt och svartpeppar som blir en panering.  

Skölj filéerna i vatten, skaka ordentligt och vänd dem i paneringen tills de är täckta.

Värm olivolja och 2 matskedar smöret i en stor stekpanna på medium hög värme 3 minuter på varje sida. 

Lägg dem på ett galler över en ugnsfast form medan du gör såsen på låg värme c:a 100°.

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, vispa ordentligt och koka upp. Fortsätt koka medan du vispar i några minuter. Smaka av med salt och peppar. När du reducerat såsen tillsätt citronsaft. 

Lägg upp filéerna, häll över såsen och garnera med friterad kapris, persilja och citron. 

Le Vie en Rosé 2017 | SB 75731 | Côtes de Provence | 1500 ml | 259 kr

Roséviner: flaska la vie en rosé

Från Côtes de Provence och rosade producenten Château Roubine kommer denna tuffa magnumflaska på 1500 ml. Ganska ljust rosa i färgen och gjord på den något obskyra franska röda druvan Tibouren (franska) eller Rossese di Dolceacqua (italienska) då de odlas främst i Provence och i Ligurien just för att göra fina roséviner.

Det känns som ett kul ikoniskt vin mest på grund av druvan men sedan även den större flaskan som känns lite originell. Mycket fruktig och fräsch rosé, fräsch med blommiga toner och härliga hallon och jordgubbar, ett smidigt vin med elegans och snyggt, friskt avslut. Vi har valt att laga en vegetarisk pasta, Spaghetti Puttanesca.  

.

Spaghetti alla Puttanesca

Roséviner passar i princip mycket bra tillsammans med alla typer av pastarätter. Pasta Puttanesca ska vara stark i smaken, salt och den göra oftast med sardiner eller ansjovis. Men vi ska göra den helt vegetariskt och byter ut fisken mot soltorkade tomater som ger en skön sälta.

Roséviner: pasta puttanesca
  • 1 paket spaghetti eller bucatini
  • 5 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1/2 röd chili (med eller utan kärnor – du bestämmer)
  • 10 st färska körsbärstomater, halverade
  • 15 svarta eller gröna oliver med kärna
  • 2 msk vanliga salta kapris
  • 1 handfull persilja, finhackad
  • 2 msk tomatpasta 
  • 7-8 soltorkade tomater, mycket fint strimlade
  • 1/2 dl rostade pinjenötter
  • 2 msk friterad kapris

Fräs vitlök, chili och soltorkade tomater i rikligt med god olivolja. 

Tillsätt kapris, oliver och körsbärstomater.

Låt småputtra några minuter medan pastan kokar. 

Ta ca 2 dl av pastavattnet i såsen tillsammans med tomatpastan. 

Till sist i med persilja och pinjenötter samt blanda i pastan.

Garnera gärna med vår friterade kapris.

.

.

Här hittar du fler recept till rosévin

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy