Hem » Vin Tips » Goda Magnumbuteljer och kul filmer!

Goda Magnumbuteljer och kul filmer!

magnumbutelj - omslagsbild ett par testar rött vin

Har du märkt att man smugit på oss alltfler magnumbuteljer? Eller har vi börjat tröttna lite på boxarna? Just nu verkar det nämligen komma fler och fler viner i Magnum-format på Systembolagets hyllor. Men det verkar ju på något sätt inte helt fel, för det känns väl extra lyxigt med en stor butelj. Under hösten och vintern så döljer många roliga helger, med mycket mat och många goda viner och då magnumbuteljer som innehåller 1500 ml passar perfekt, speciellt om de är goda och prisvärda dessutom. Gissa om det blir en given succé om du ger den i present eller tar med dig en stor flaska till middagen.

Visste du att magnumbuteljer räcker längre? Inte bara för att den har dubbla kvantiteten, men tänk på att fyra gäster kan få minst två glas var av exakt samma vin! En flaska räcker alltså dubbelt så långt!

Och precis det ska vi titta på fyra goda, röda Magnumbuteljer som givetvis också är prisvärda och du kan blixtsnabbt höja stämningen på vilken middag som helst. Priserna ligger alla under 300 kr, från 149 kr och upp till 249 kr.  Ett vin säljs genom The Wine Company (TWC) och de andra vinerna finns på Systembolaget (SB). Alla är 5-poängare!

Magnumbuteljer - 2 viner

Trône du Rhône 2019 | TWC-nr 396166 | 149 kr

Från underbara vinregionen Côtes du Rhône kommer denna prisvärda och delikata magnumflaska från hyllade och anrike importören Boutinot Wines i England som sedan 70-talet representerar ett flertal mysiga och trevliga familjevingårdar i hela världen, bland annat denna i Costières de Nîmes AOP. Trône du Rhône kommer från gamla vinområden i södra delen, där man gjort vin sedan romarriket. Detta är en sagolikt läcker blandning med traditionella Rhône-druvor, där den största delen måste består av Grenache. Andra läckra druvor i vinet är Syrah och Mourvèdre. Här får man otroligt mycket vinkvalitet för pengarna och en ung, bärig smak! Medelfylligt, smakfullt och bra balanserade och strama tanniner, mjukt och runt i gommen, med smak av mogna, mörk frukt som söta körsbär, saftiga plommon och svart vinbärsmarmedlad samt med stänk av lakrits, peppar och pikanta medelhavsörter. Fin lång eftersmak. Mat: givetvis smakrika kötträtter av nöt, lamm och vilt men prova även till lagrade både hårda och krämiga franska ostar. Gott! Vi tycker: Romantiskt och lättdrucket vin!

https://www.youtube.com/watch?v=I_JAppxOfa8u0026feature=emb_logo
Made by Boutinot

Governo Rosso Toscanola Bestia 2018 |SB-nr 71244 |189 kr

Svensk producent men italienska druvor från Toscana. Vinet är gramtaget av importören Domaine Wines tillsammans med italienska vinmakare och vinet är inte gjort av vilka druvor som helst. Den kraftfulla italienska signaturdruvan Sangiovese dominerar tillsammans med den något mer sällsynta Colorino som ger vinet dess läckra, djupa och mörka färg. Även i detta vin är en del av druvorna torkade. Governo är ett torrt vin med mysiga, välutvecklade och fylliga smaker av mörk frukt som har en fin integrerad sötma. Här smakar man saftiga körsbär och plommon med fina drag av russin, kakao och lakrits. Det hela fylls på med lite salvia och oregano och till slut med ett stänk av vanilj. Fin fatkaraktär med en trevlig och rund finish. Mat: Definitivt ett utmärkt vin till grillat exempelvis en biff med rostade grönsaker men prova även till allahanda schyssta, smakfulla ostar. Vi tycker: Fräscht och lätt Chianti med tydliga tanniner!

Magnumbuteljer - 2 viner till

Castelforte Ripasso 2017| SB-nr 5352 |209 kr

Denna fylliga Ripasso kommer från härliga Valpolicella nära Gardasjön i Venetien. Castelforte producerar ett flertal magnumbuteljer och är verkligen ett av Italiens ledande vinvarumärken av Cantine Riondo som ägs av vinodlarkooperativet Collis-Riondo med över 2 200 vinodlare. Javisst är man mest känd för att framställa underbara Amarone-viner med de torkade druvorna, men man ska komma ihåg att dessa Ripasso-viner är gjorda på amaronens skalrester och bottensats av Amarone-druvor som Corvina, Corvinone och Rondinella som tillsätts i en andra jäsning. Då blir det ju ett otroligt smakfullt och generöst vinFärgen är mörkt röd med fina ”ben” som bildar en ring av dropparna på glaset. Castelforte Ripasso är ett intensivt och energiskt välsmakande vin med snygg doft- och smakpalett som består av en hel del fat och mörk, mogen frukt: plommon, björnbär och körsbär med pikanta inslag av kryddor som svartpeppar och nejlika samt drag av muskot, kanel och kakao. Det hela blir ett snyggt och runt vin med trevligt långt avslut. Mat: perfekt serverat till traditionella favo-rätter som entrecôte med krämig potatisgratäng eller till den höstiga grytan som får koka i timmar! Vi tycker:  Rustikt vin med livlig fruktsyra!

https://www.youtube.com/watch?v=FNWel71cLH0u0026feature=emb_logo
Catine Riondo

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2018 | SB-nr 71441 |249 kr

Från soliga Sicilien kommer detta lika soliga mörkt, granatröda vin i en käck, knubbig och traditionell flaska och kronan bland magnumbuteljer som heter Barilotto. Producenten är det kända kooperativet Mandrarossa och mysiga Cantine Settosoli på öns sydliga kustremsa. Mustiga och eleganta Timperosse är ett fylligt och kraftfullt vin med en stor generös smak. Vinet är helt gjort på druvan Petit Verdot som denna gång, istället ör att spela rollen som blanddruva, får stå helt i fokus. Och gott blir det, eftersom vinet framhäver druvans intensiva färg och delikata doft. Mycket saftigt och intensivt smakfullt vin av mogna, mörkröda bär och frukter. Här finns plommon, blåbär och svarta vinbär blandat med trevliga italienska murriga, aromatiska örter som oregano, rosmarin och ett stänk av viol. Snygg finish. Detta är fortfarande ett ungt vin som förstås går utmärkt att dricka nu, men tål att lagras ytterligare några år, dock under rätt förhållanden och för den som vill. Mat: salta, smakrika och lagrade ostar likväl som en tonfisksallad eller pasta med ragu med för den delen. Vi tycker: Uppseendeväckande och gott sällskapsvin!

Läs mer om våra vintips:

Frågor och svar:

Vilka är de fyra goda, röda Magnumbuteljerna som rekommenderas?

Trône du Rhône 2019
Governo Rosso Toscanola Bestia 2018
Castelforte Ripasso 2017
Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2018

Vilken importör representerar Trône du Rhône?

Trône du Rhône importeras av Boutinot Wines i England.

Vilka druvor används i Governo Rosso Toscanola Bestia?

Governo Rosso Toscanola Bestia domineras av Sangiovese och innehåller även Colorino.

Vilket vinområde kommer Castelforte Ripasso från?

Castelforte Ripasso kommer från Valpolicella i Venetien.

Vilken druva används i Mandrarossa Timperosse Petit Verdot?

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot är helt gjort på druvan Petit Verdot.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.