Lätt, fräscht, svalkande och uppfriskande. Vitt vin är perfekt om du vill få vårkänsla eller svalka dig en varm sommardag. Men vilket vin ska man välja? Lugn, vi guidar dig genom djungeln. Vi berättar om sju populära druvor:

  • Chardonnay
  • Sauvignon blanc
  • Semillon
  • Moscato
  • Gewürztraminer
  • Pinot grigio
  • Riesling

Chardonnay har länge varit den perfekta standarddruvan som de flesta gillar. Den sammetslena finishen och den läckra citrussmaken gör chardonnay till ett av de absolut populäraste vita vinerna. Passar bra med fisk- och kycklingrätter. Sauvignon blanc är en annan mångsidig druva som har en fruktig och samtidigt örtig karaktär. Skaldjur, fågel och olika sallader är några av de klassiska maträtterna som äts med sauvignon blanc.

Semillon är en druva som ofta har en smak av fikon och en starkt bärig karaktär. Den blandas ofta med till exempel sauvignon blanc då bärsmaken kan bli lite väl påfallande. Fisk är ett tänkbart alternativ att matcha med, men musslor och pastarätter är särskilt goda kombinationer.
Moscato är ett sött vin som helst dricks utan mat till eller tillsammans med dessert. Frukt och sötma är de två mest påfallande dragen. Även gewürztraminer är fruktigt med en viss sötma och passar att drickas bart, men har ofta en lite mer blommig karaktär. Det går också bra att kombinera med till exempel asiatisk mat, korv och fläskkött.

Pinot grigio är ett torrt, friskt vin med rejäl syra. Dessa karaktärsdrag är tydligast i de italienska och tyska exemplaren, medan sötare varianter kommer från till exempel Alsace eller Oregon.
Rieslingviner kan jämföras med chardonnay men är mycket lättare. Det är en mångsidig druva som kan vara både torr och söt och smaka mycket olika bland olika producenter. Ett gemensamt karaktärsdrag är dock smaken av färska äpplen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy