Böcker är bra julklappar! Det är alltid trevligt att ta med sig en present eller klapp till glöggfesten eller varför inte redan nu tänka på de vänner som är vin- och matälskare. En trevlig bok är aldrig fel!  Här några helt färska boktips!

En smakresa för öga och gom!

Alexandras Ostresa

 • Författare: Alexandra Matson Ruane
 • Isaberg Förlag
 • Inbunden
 • Pris: 369 kr

Visst är det härligt att njuta av goda ostar och viner? Men hur ska du tänka när du väljer vin till ostarna eller ostar till vinet?

Alexandra Matson Ruane är femte generationen från ostfamiljen Hugo Ericson Ost i Göteborg. Idag driver hon cheese-trucken Bubbel & Brie i Kungsbacka samt håller populära ost- & vinprovningar.

Det här är en av de böcker som man bara måste ha om man gillar ost och vin. Nu pratar vi alla typer av ostar, färskostar, getostar, tvättade ostar, hårdostar – you name it, ett femtiotal av Europas finaste ostar finns med.

Vinmakaren Lars Torstenson delar också med sig av sina erfarenheter. Vinerna som passar till ostarna i boken beskrivs ingående samt har SB-nummer så att du lätt kan hitta vinerna på Systemet. Riktigt inspirerande bilder av matfotografen Bill Mason på Lilla Spinneriet i Mölndal.

När whiskyintresset får ta över!

Whisky, en god historia – Skottland

 • Författare: Örjan Westerlund
 • Stevali Förlag
 • Inbunden
 • Pris: 89 kr

Förmodligen Sveriges mest lästa dryckesförfattare är Örjan Westerlund, som har tecknat ner anekdoter och spännande berättelser i tre böcker om hur olika whiskysorter framställs.

Örjan Westerlund arrangerat många hundra öl- och whiskyprovningar och medverkat i whiskyjuryn för bland annat Stockholm Beer & Whisky Festival. Han har även varit anställd som sensorisk bedömare av kryddsprit, bittersprit och rom hos V&S Group.

Detta är den första boken i en serie av tre och den handlar om Skottland som whiskynation nr 1, om vi svenskar fick bestämma. Författaren går igenom skotsk whisky från urtid till nutid och passerar smugglare, kamp om kungamakten, whiskyns och imperiets uppgång, liksom konkurrenten Irlands fall och maltwhiskyns födsel. Påföljande böcker handlar om USA, Irland, Japan och Sverige.

Tar du den som ljudbok så känns det nästan som om man själv sitter med på provningar.

Sitter Nebbiolo-druvans magi verkligen i skalet?

Nebbiolo – så funkar det

 • Författare: Petter Alexis Askergren och Alf Tumble
 • Förlag: Natur och Kultur
 • Inbunden
 • Pris: 209 kr

Här är en av dessa böcker som kommer att bli riktigt populära i jul eftersom boken handlar om vår favoritdruva – Nebbiolo.

Alf och Petter är tillbaka med en ohämmad hyllning till världens bästa druva. En kärleksfull djupdykning bland de magiska vinerna från Barolo och Barbaresco, och deras än så länge oupptäckta grannar. Vi får följa med på vinresor och träffa producenter, odlare, krögare och får tips om druvans bästa superkombos. Nebbiolo i köket. Nebbiolo och pizza. Nebbiolo i osten. Nebbiolo på Systembolaget. Nebbiolo på auktion. Nebbiolo i resten av världen. Nebbiolo på film. Nebbiolo för kung och fosterland!

Alf debuterade som författare 2013 med den nydanande boken Drick! och driver tillsammans Petter, artist och sommelier vinsajten Vinos.nu samt den populära podden Dela en flaska.

Hur många bubblor finns i ett glas Champagne?

Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska champagne

 • Författare: Fredrik Schelin
 • Lava Förlag
 • Inbunden
 • Pris: 201 kr

Böcker om Champagne känns som lyxiga presenter och denna boken för den som älskar bubblor och lyxig champagne i alla dess former men vill veta mer om detta mytomspunna vin, distriktet Champagne i Frankrike och Champagnes historia. Fredrik Schelin, en av våra främsta champagnekännare, benar upp begrepp som Vad är champagnemetoden? Vad går som årgångschampagne? Varför älskar vi Champagne så otroligt mycket? Förhållandet Champagne till andra mousserande viner.

Här presenterar både förnämliga champagnehus som de främsta av världens toppchampagner, sådana som man bara måste känna till och därmed gör han det lite enklare att välj en flaska Champagne till ett speciellt tillfälle.

Imponera med kunskaper på nästa vinprovning!

101 saker du måste veta om vin

 • Författare: Michel Jamais
 • Tukan förlag
 • Inbunden
 • Pris: 229 kr

Detta är en av de böcker som lär dig allt om vin i ett nafs!

Kunnige dryckesexperten Michel Jamais är huvudlärare på Restaurangakademien så en bättre lärare kan man nog knappast få för att botanisera och hitta de allra bästa vinerna som passar just dig antingen du sitter med vinmenyn i hand på restaurangen eller står vid systemhyllan och kliar dig i huvudet.

Lär dig om druvsorter, vindistrikt, producenter olika vinstilar och vad betyder terroir?

En annorlunda vinbok som ger svar på alla frågor om du har om vin, ger dig lite vinkänsla och självsäkerhet inom ämnet. En av de böckerna om vin som om du väljer mer konsekvent verkligen gör vinvärlden mindre förvirrande.

Fler böcker som vi skrivit om:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy