Alla vill inte dricka glögg hela tiden så gör en adventsdrink! Vår julspecial är en cocktail med röda tranbär, mysiga bär som är helt outstanding när det kommer till att vara ”juliga”. Dessa små röda älsklingar finns som färska bär i alla butiker i fruktdisken och även färdigförpackade i påsar och påminner ganska mycket om lingon, men som är lite mindre. Tranbär smakar friskt och syrligt och har du tur så kan du hitta dessa godbitar även i Sverige. Dessutom är de fulla av C-vitaminer, antioxidanter och mängder av livsviktiga mineraler. Och helt plötsligt känns väl drinken lite nyttigare, eller hur? Ett annat tips som blir extra gott, är att göra egen tranbärssylt till julens olika kött- och fågelrätter!

Tranbärs-Flip är en adventsdrink som görs av gin som är infuserad med tranbär och då är det bra att ha färska tranbär till hands och framför allt kanske planera några dagar innan så att du kan göra en schyst infusion och använda till drinkarna den dagen som du gör dem. Det kan ibland ta några dagar innan man känner den smaksättning som man eftersträvar.

Infusion av vita spritsorter som renat, vodka, gin till exempel kan du göra med allehanda frukter och bär och även grönsaker numera. Tänk dig infusion av exempelvis portobellosvamp för att skapa en japansk umami-cocktail! Håll utkik för recept, det kommer! Nu till vår adventsdrink!

Så här gör du en infusion: 

Beroende lite på hur många tranbärs-drinkar du ska göra så tar du måttet av gin, så det räcker. Säg att du tar en halv flaska gin, 350 ml, och tar en ren glasflaska med kapsyl eller kork. I botten lägger du ett gäng tranbär som du preparerat. Lägg dem först i en zip-plastpåse och krossa bären lite försiktigt. Lägg in bären i flaskan och häll på en halv flaska gin. Tillslut flaskan och ställ i kylen i minst ett dygn men gärna 3-4 dagar upp till helst en vecka. Sila bort bären innan du gör din adventsdrink.

Tranbärs-Flip!

För att göra den här gindrinken föredrar vi att använda en amerikansk small-batch gin, Cardinal American Dry Gin som producerats av Southern Artisan Spirits, ett litet hantverksdestilleri i Blue Ridge Mountains, USA. Den är från mycket mjuk i smaken och som det inte bara smäller enbär om. Den passar perfekt till denna typ av adventsdrink med rosmarin och egentligen till en mängd häftiga drinkar.

Du behöver:

Lägg rosmarin, tranbär, råsocker i en shaker och muddla.

Slå på gin och isbitar. Skaka kraftigt.

Lägg lite krossad is i glasen och några tranbär.

Sila över drinken och häll på lite sodavatten efter behag (bara för en bubblig feeling) samt garnera med en kvist rosmarin.

Några fler drinkar att prova: 

Vinjournalen.se rekomenderar

Casa Vehla Douro

Casa Vehla Douro

Artikel:561901Volym:750 ml
Pris99 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionDouroÅrgång2020ProducentAdega Cooperativa de FavaiosDruvor40% viosinho, 40% gouveio och 20% moscatel galegoAlkohol13 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy