Hem » Vin Tester » Välkommen till en livesänd vinprovning 25/3!

Välkommen till en livesänd vinprovning 25/3!

livesänd vinproning omslagbild

Vi har nöjet att bjuda in er till en livesänd vinprovning tillsammans med vår sommelier Love Levander som tillsammans med Anna Fundin, som driver YouTube-kanalen Här var det vin , en härlig och pigg kanal och vin och dryck och som vi tycker passar bra gentemot vår stora läsarskara.

Du kanske redan har sett denna film?

En livesänd vinprovning med oss äger rum torsdagen den 25:e mars kl 19.00 och är kostnadsfri. Förutom att vi tillsammans provar två viner från Jura, en vinregion som verkligen tillhör de franska doldisarna, så kommer du att få spännande vininformation om vin, mat, region, producenten … det blir lärorikt! Och det kommer att bli kul, då Jura är en något speciell och mycket spännande vinregion som älskas av vinkonnässörer men kanske är en något oupptäckt pärla för oss andra. Längst ner i denna artikel finns en box där du kan anmäla dig!

Jag tänkte skriva lite om vad vi kommer att få höra om samt vilka viner som vi ska prova och självklart om hur du ska göra för att anmäla dig till vår livesända vinprovning. 

Château Béthanie / vinkooperativet Fruitière Vinicole d’Arbois

Jura är en liten vinregionen nordöstra Frankrike, mellan Bourgogne i väst och de schweiziska alperna i öst.  Hr finns knappt 2000 hektar vinodlingar och här producerar man bara 2 procent av Frankrikes totala vinproduktion.

Det är i Jura som slottsproducenten Château Béthanie ligger och man ingår i en av Frankrikes mest kända och äldsta vinkooperativ från 1906, Frutière Vinicole d’Arbois och grundades av 26 vinfamiljer. Kooperativet ligger alldeles i närheten av den pittoreska lantliga staden Arbois. Det var Jura och Arbois som blev den första kontrollerade, franska appellationen, Arbois AOC, från 1936.

Château Béthanie och kooperativet Frutière Vinicole d’Arbois producerar både stilla och mousserande viner, men främst gör man vita viner, men även en del röda och roséviner, samt mousserande viner. Goda viner som passar perfekt för en livesänd vinprovning.
Den främsta druvan i Jura är förstås Chardonnay, med det lokala namnet Melon d’Arbois, och druvan odlas till nästan hälften av alla druvor. I tät följd odla man även Savagnin, Poulsard, Pinot Noir och Trousseau.

En av fyra flaskor vin som produceras i Jura är ett mousserande vin och säljs under beteckningen Crémant du Jura sedan 1995.

Château Béthanie och kooperativet Frutière Vinicole d’Arbois ar varit representerade i Sverige på Systemet sedan 2013.

Vi provar två Chardonnay-viner

Love och Anna leder alltså en livesänd vinprovning och har valt ut två viner från Frankrikes äldsta vinkooperativ i Jura. Côtes du Jura – Chardonnay som är ett stilla vin samt Crémant du Jura – Brut, som är ett mousserande vin.

Livesänd vinprovning cöte

Côtes de Jura Chardonnay 2019 – en elegant Chardonnay! (nr. 2292 – 119 kr)

Det ska bli intressant att höra vad ni tycker om denna fina 100 %-iga Chardonnay från Arbois AOC, och från producenten Château Béthanie. Vi ska inte orda så mycket om aromer, doft och smak, för det får Love göra på provningen, men det vi kan säga: detta är en rund och intensivt stilren Chardonnay som man skapat, ett elegant och stiligt torrt vin – druvan Chardonnay uppskattas för sina låga sockernivåer och sin tidiga mognad – och så är detta ett mångsidigt matvin, självklart passar bra till fisk och skaldjur som bland annat moules frites men även till krämiga kyckling- och fläskrätter. Vinet finns på hyllan hos över 100 Systembolag. I boxen nedan hittar du enkelt ditt närmaste Systembolag under “Vilka butiker har drycken?”

Livesänd vinprovning cremant

Crémant du Jura Brut – häftiga, sköna bubblor! (nr. 74365 – 160 kr)

Efter Arbois AOC är Côtes du Jura AOP den viktigaste appellationen i Jura och denna Crémant är en av de sju regionerna för produktion av Crémant som finns i Frankrike. Mer än 90% av producenterna i Jura gör minst en egen Crémant och det finns både vita och rosé Crémant som antingen torra, Brut eller sötare/halvtorra, Demi-Sec. Crémant är att populärt och prisvärt alternativ bubbel till Champagne och kallas ofta för ‘le petit Champagne’.

En vit Crémant du Jura måste ha minst 70% Chardonnay-druvor. Andra druvor kan vara exempelvis Pinot Noir som i denna Crémant du Jura Brut som är ett kvalitativt mousserande vin. Detta mousserande vin är dessutom gjort enligt den en traditionella Champagnemetoden. Precis som Champagne får den alltså jäsa två gånger.  

En livesänd vinprovning med Crémant och det vi kan tala om för er redan nu är att detta vin är en typisk Crémant till karaktären. I glaset dansar glada bubblor smidigt omkring och bildar en krämig mousse på toppen.

Måste du beställa?

Côtes du Jura – Chardonnay (nr 2292) finns på hyllan hos över 100 Systembolag. I den röda boxen ovan kommer du direkt Systembolaget, så kan du kolla om det finns i din butik om du klickar på “Vilka butiker har drycken?”.

Crémant du Jura Brut (nr 74365) finns endast i Systembolagets beställningssortiment och måste därför beställas till ditt Systembolag eller hem till dig – hur du nu handlar.

Säkrast är att beställa senast måndag 15/3, för att bara säker på att hinna få vinet till provningen.

Anmäl dig på Facebook-länken!

Sändningen kommer att börja direkt här i evenemanget klockan 19:00 torsdagen den 25:e mars.

Om du ser till att klicka i “jag kommer” här i evenemanget får du en påminnelse strax innan evenemanget startar.

Vi ses den 25:e! 

Läs om trendiga Jura:

Frågor och svar:

Vad är en livesänd vinprovning?

En livesänd vinprovning är en vinprovning som sänds live på internet där deltagarna kan följa med och prova vinet samtidigt som sommelieren ger information om vinet.

När äger den livesända vinprovningen rum?

Den livesända vinprovningen äger rum torsdagen den 25:e mars kl 19.00.

Vilka viner kommer att provas under den livesända vinprovningen?

Två viner från Jura kommer att provas under den livesända vinprovningen: Côtes du Jura – Chardonnay och Crémant du Jura Brut.

Vilka är producenterna av vinerna som kommer att provas under den livesända vinprovningen?

Château Béthanie och kooperativet Frutière Vinicole d’Arbois är producenterna av vinerna som kommer att provas under den livesända vinprovningen.

Hur kan man anmäla sig till den livesända vinprovningen?

Man kan anmäla sig till den livesända vinprovningen genom att klicka på länken i den sista stycket i artikeln och sedan klicka på “jag kommer” i evenemanget på Facebook.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.